Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što kad se dijete povuče u sebe?

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, ali i način života današnje djece, koja sve više provode vrijeme uz ekrane, doveli su do toga da se sve više njih povlači u sebe. Kako ih potaknuti na kontakte s ...

 povučeno dijete

Povučenost je vrlo česta zapreka u razvijanju društvenih vještina (komunikaciji, uspostavljanju i održavanju zdravih odnosa sa ljudima..) djece i mladih. Povučena djeca u većini su slučajeva sramežljiva, niskog samopouzdanja, teško uspostavljaju kontakt s drugima, rijetko prilaze drugoj djeci i započinju razgovor. U grupi djece više imaju ulogu promatrača i slušača, nego aktivnog sugovornika. Teško im je izraziti što misle, kako se osjećaju, zašto se tako osjećaju, što im treba, što žele, što ih zanima, sve zadržavaju u sebi. Neka djeca se boje da će biti ismijana ili povrijeđena, neshvaćena, a neka ne znaju kako reći što ih brine ili o čemu razmišljaju. Zbog toga što se ne znaju izraziti neki reagiraju agresivno, ljuto, nervozno, depresivno i još se više povlače u sebe, izbjegavaju kontakte s drugom djecom.  Povučena djeca često znaju biti u svom svijetu, u mislima i često nisu prisutna sada i ovdje što ponekad stvara probleme u školi jer ne prate nastavu, nisu koncentrirana na gradivo ili ih ono ne zanima pa dobivaju loše ocjene.

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, a onda i dugotrajno korištenje mobitela i drugih ekrana, u većini su slučajeva dodatno pogoršali stanje ili, pak, izazvali pojavu povučenosti kod djeteta koje prije nije bilo takvo.

"Kod takvog problema potrebno je razgovarati sa djetetom, slušati ga, imati strpljenja i razumijevanja za tu osobinu pogotovo ako ste kao roditelj potpuno suprotnog karaktera. Dijete mora osjećati i znati da će od roditelja imati podršku, da mu se može obratiti s bilo kakvim problemom i da pritom neće biti ismijano i poniženo. Djetetu treba svojim primjerom pokazati kako se nositi u nekim situacijama, kako se uključiti u razgovor, kako pristupiti drugoj osobi, pomoći mu da izgradi i ojača samopouzdanje i vjeru u sebe, da se zna obraniti od verbalnih i fizičkih nasilnika“, savjetuje Ružica Žibrat iz Međunarodnog instituta prirodnog zdravlja, gdje već duži niz godina stručni tim energetskih terapeuta provodi vrlo učinkovite i kvalitetne programe za djecu i mlade u kojima koriste prirodnu metodu temeljenu na tradicionalnoj kineskoj medicini i energetskoj medicini. Program se sastoji od terapijskih razgovora, edukacije, savjetovanja, relaksacije – tehnike dubokog disanja, refleksoterapije, akupresurnih masaža glave i leđa te specifičnih vježbi u kombinaciji za zabavnim i edukativnim radionicama i igraonicama. Namijenjen je djeci od 3-19 godina s psihofizičkim poteškoćama. Hiperaktivnost, slaba koncentracija, agresivnost, ljutnja, bijesni ispadi, nervoza, nemir, anksioznost, depresija i razni zdravstveni problemi (noćno mokrenje, alergije, astma, bronhitis i dr.) i, dakako, povučenost, ono je čime se bave.

"Kao roditelj povučenog djeteta, sigurno ste pokušali puno toga gore navedenog kako biste mu pomogli. Ako to nije donijelo odgovarajuće rezultate, potrebno je potražiti stručnu pomoć jer sve što dijete zadržava u sebi, a trebalo bi izreći, s vremenom stvara emocionalne, mentalne i energetske blokade koje uzrokuju ozbiljne probleme u komunikaciji i odnosima u mladosti i odrasloj dobi te polako ali sigurno vode u bolest“, kažu u Međunarodnom institutu prirodnog zdravlja, gdje usko surađuju s roditeljima, učiteljima i odgajateljima svakog svojeg polaznika kako bi se pratio njegov napredak i pozitivne promjene u ponašanju i zdravlju.

„Program se provodi svaki dan u prostoru udruge, grupno i individualno ili online video pozivom, u obliku terapijskih razgovora i relaksacije. Roditelje se savjetuje kako da prihvate probleme djeteta, kako da ga bolje razumiju, kako da mu pomognu da riješi probleme i da razvije svoj prirodni potencijal. Korištenjem ovih programa povučena djeca počinju se polako otvarati prema svojim roditeljima, braći i vršnjacima, više su zainteresirana za komunikaciju i druženje sa vršnjacima, lakše započinju razgovor i izražavaju svoje osjećaje, mirnija su, sretnija, zadovoljnija, imaju više samopouzdanja i sigurnosti u sebe.

Međutim, povučenost se često tumači kao sramežljivost, no to nisu dva istovjetna pojma. Obično se već u najranijoj životnoj dobi uočavaju djeca koja su ‘vođe’, lakše sklapaju prijateljstva, ekstrovertirana su i bučna, za razliku od one druge, manje uočljive i povučene ili introvertirane djece. Trebaju li roditelji stvarati paniku ako kod kuće imaju dijete koje teže uspostavlja kontakte sa svojim vršnjacima, izbjegava bučna društva i radije vrijeme provodi u svoja četiri zida, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije