Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja

Posljednjih nekoliko mjeseci biti roditelj bilo je još izazovnije!

"Kao da biti roditelj nije dovoljno izazovno, u posljednjih nekoliko mjeseci suočili ste se s toliko dodatnog stresa! Osim brige o sebi u vrijeme COVID-19, a u Zagrebu i potresa, na svojim leđima nosili ste i brigu o najmlađim i najranjivijim članovima našeg društva. Od online škole i ostajanja doma do strahova, briga, tuga, ljutnji i cijelog vrtloga emocija, bili ste tu za svoju djecu. Iako ona možda ne kažu HVALA riječima, sigurni smo da kažu HVALA na tisuću različitih načina", tako su se 1. lipnja, povodom Međunarodnog dana roditelja, svojim klijentima obratili stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, objavivši i prigodan video. Ovaj datum, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine, važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost. 

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja
Izvor: Youtube

Svatko od nas teži tome da bude što bolji roditelj svom djetetu, no kako za roditeljstvo nema škole, pravila koja diktira srce, najčešće su i najbolja, ali i najizazovnija "metoda" odgoja. Iako je svaka priča o roditeljstvu posebna na svoj način i ne možemo je usmjeravati nekim univerzalnim pravilima, evo ipak tri ključne stvari kojih se drže uspješni roditelji.

1. Vaše dijete, ma koliko malo bilo, ima svoju osobnost, interese i želje. Iako je maleno, ono je također ljudsko biće koje zahtijeva odnos pun ljubavi i uvažavanja. To ne znači da mu morate ispunjavati svaki prohtjev, ali biste ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje, iako će neke od njih možda biti odbijene. Ne ismijavajte ga, ne umanjujte njegove strahove ili dvojbe, nikada ga ne vrijeđajte niti omalovažavajte. Nikada nemojte smetnuti s uma da to maleno biće ima svoj integritet koji vi niti itko drugi ne smijete narušavati.

2. Pokažite iskren interes za ono što dijete radi, razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osjećajima i svakodnevnici. Pričajte mu i vi o tome što ste vi radili, što volite i ne volite… Malo dijete učite verbalizaciji osjećaja kako bi kad malo odraste moglo točno detektirati svoje osjećaje i naučiti nositi se s njima na pravilan način. Dopuštajte mu da samo iskomunicira svoje želje i potrudite se što češće mu davati mogućnost izbora. Sve objašnjavate i pričajte od najranije dobi - naravno, kada dijete jednom počne pričati, ne zaboravite ga i slušati.

3. Pohvala je daleko učinkovitija od kazne. Dokazano je da su djeca sklona ponavljati ono ponašanje za koje su nagrađena, makar to bilo samo u obliku pohvale. Nemojte se bojati da biste mogli stvoriti malog egomanijaka , jer se to neće dogoditi. Pokušajte izbjegavati kažnjavanje i pridavanje pažnje neželjenim oblicima ponašanja, već se u potpunosti fokusirajte na pozitivne stvari koje je dijete učinilo. Na kraju svakog dana prisjetite se jedne dobre stvari koje je dijete taj dan napravilo (podijelilo igračke s drugim djetetom, pojelo cijeli ručak, pospremilo igračke…) i pohvalite ga. Neki roditelji vole nagraditi dijete putem "smješka" - nasmijanog lica koje nacrtaju na papiru i stave na zid. Ako vam se ta ideja sviđa, možete je isprobati i dogovoriti s djetetom da će za 5 dobivenih smješka zaraditi privilegiju da mu kupite neku sitnicu.

Ostala zlatna pravila odgoja sretne djece saznajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije