Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke koristi u napredovanju, učenju i razvoju socijalnih vještina...

 citanje djeci naglas

Kad djeca nauče čitati rano, prije škole, lakše im je u svakodnevnom životu, ali i kasnije u školi kad se krene s učenjem čitanja. Ako želite podržati svoje dijete u ranom učenju čitanja, trebali biste uvesti vaš ritual čitanja s djetetom. Točnije, čitati djetetu slikovnice i priče naglas. Da, to je tako jednostavno. Nekoliko minuta vašeg vremena svaki dan djetetu će biti od ogromne koristi.

Studija koju su 2018. u Njemačkoj proveli Zaklada 'Lesen' s tjednikom „Die Zeit“ pokazala je da 78 posto djece, kojoj se čita nekoliko puta tjedno ili dnevno, lakše sama nauče čitati. Upita li se djecu, više od polovice je nesretno zbog činjenice da su njihovi roditelji s njima malo čitali zbog čega sada imaju problema sa svladavanjem čitanja u prvim razredima škole u usporedbi s 28 posto onih kojima su roditelji redovito čitali naglas.

Još prednosti čitanja djeci naglas

Zajedničko čitanje naglas od najranije dobi potiče razvoj govora i kognitivnih sposobnosti kod djece, ali i zbližava roditelja i dijete. Dodatno, gledajući slikovnice i čitajući zanimljive priče i bajke kod djeteta se razvija ljubav prema čitanju knjiga i saznavanju novih znanja što je dugoročno ulaganje u bolji uspjeh djece u školi i kasnije u životu. Kada roditelji čitaju knjige s djecom, pomažu im uboljem razumijevanju svijeta u kojem žive i jačaju njihove socijalne vještine.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije