Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 trikova roditelja kako djetetu uspješno dati lijek

Sigurno ste vašem djetetu već davali lijekove. Možda vam je išlo lagano, a možda i nije. Veća šansa jest da ste s čepićima imali više uspjeha, ali kad jednom prijeđete na sirupe neka djeca nažalost, ne žele uzeti lijek jer ima čudan ...

trikovi za davanje lijeka djetetu

Prava je muka kad bolesno dijete u temperaturi odbija uzeti lijek. Ništa ne želi, a ne pristaje niti na razne igrice koje izmišljate pa na kraju završite tako da mu silom dajete lijek dok se ono rita i otima. To svakako nije način kako bismo trebali postupati, ali nekada nam ne preostaje drugo.

Kako da davanje lijeka ipak bude jednostavnije i na kraju uspješnije?

Naravno uvijek možete posegnuti za nekim slatkim sokom, čajem, šećerom ili hranom koju pomiješate s lijekom i tako pokušate, no ne smiju se svi lijekovi na taj način miješati i svakako treba pripaziti da dijete popije ili pojede svu količinu 'pripravka' s lijekom.

Svakako uvijek slijedite upute koje stoje u pakiranju lijeka o doziranju i načinu uzimanja. A onda se poslužite nekim od ovih trikova roditelja:

trikovi za davanje lijeka djetetu
, Image: 106484750, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

1.Pomiješajte lijek s nečim drugim

Ovo svi prvo probaju jer je to logičan izbor budući da djeci u principu ne odgovara taj gorkasti okus lijekova. Mogu funkcionirati šećer, med, sok, čaj, jogurt, puding, mlijeko, ali svakako prije no što to radite posavjetujte se s liječnikom za svaki pojedini lijek. Uvijek pripazite da dijete popije ili pojede sve što ste mu pripremili kako bi uzelo potrebu dozu lijeka. Zato spremajte malu količinu dodatka za koju ste sigurni da će dijete uspjeti kompletno uzeti.

2.Promijenite pakiranje lijeka

Umjesto da miješate lijek pred djecom s nečim drugim, promijenite mu izgled. Jednoj je majci uspjelo dati djetetu lijek tako što je jednostavno maknula originalnu kutiju i zatim ulila lijek u čašicu od jogurta.

3.Neka sami uzmu lijek

Nekada djeca vole imati stvari pod svojom kontrolom. Kad ste uporni ili vršite pritisak, dijete možda zbog toga ne želi surađivati. Pokušajte mu staviti lijek u špricu, kažite da je to poseban sokić i dajte da ga samo posiše.

4.Pokušajte s drugim brandom

Već ste zamijetili da paracetamol možete kupiti od različitih proizvođača. Ako neki dijete baš ne želi uzeti, možda će neki drugi brand imati bolji okus i više uspjeha.

5.Mito i korupcija

Možda to neće biti vaš način, ali ako drugačije ne ide onda možda mala nagrada može učiniti čuda. Pokušajte izbjeći da tako uvijek nudite lijek, već to koristite kao krajnje rješenje. Kolačić, čokolada, bonbon ili palačinke mogu biti odličan motivator.

6.Nastavite se truditi

Kako vaše dijete raste, tako ćete zamijetiti da neke stare bitke više nisu aktualne ili tako teške. Dijete koje, zadnji puta kad ste mu davali sirup, nije željelo uzeti lijek na špricu sada kad je ponovno bolesno možda neće raditi problem oko šprice. Možda mu niti okus više neće biti odbojan i zato uvijek nanovo krenite isprobavati sve trikove redom jer nešto bi od toga trebalo upaliti.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije