Za učenje govora iznimno je važno da razgovarate s djetetom od samog početka makar vas ono ne razumije. Bilo da čitate priče, gledate slikovnice, pjevate, kuhate ili šećete, dobro je da sve vaše zajedničke aktivnosti popratite riječima koje će dijete čuti gledajući vas i „razgovarajući“ s vama.

Takav „razgovor“ djeca međutim ne mogu voditi s televizorom koji je danas prečesto uključen u našim domovima. Naime, djeca mlađa od tri godine za optimalan razvoj govora dnevno trebaju čuti oko 26 tisuća riječi u kontaktu s bližnjima, smatraju znanstvenici. U taj broj, upravo zbog nedostatka žive interakcije, ne ubrajaju se riječi koje čuju gledajući televizor i crtiće.

za-razvoj-govora-djeci-je-potreban-razgovor
, Image: 331417477, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Pa iako neki roditelji s pravom smatraju da djeca gledajući crtiće na televizoru mogu naučiti puno više, primjerice engleskog jezika, nego na tečaju ili u školi, za malene ispod tri godine starosti vrijedi upravo suprotno. Njima je zvuk televizora (jednako tako i radija) samo jedna velika pozadinska buka zbog koje teško razaznaju govor roditelja.

Čak i malo stariji dvogodišnjaci pa i trogodišnjaci ne profitiraju puno ni od edukativnih govornih emisija makar bile pedagoški dobro osmišljene. Oni svoj vokabular najbolje proširuju u direktnom kontaktu kao što je onaj s roditeljima, starijom braćom i sestrama dok odijevaju lutkice ili organiziraju utrku vlakova ili dok slušaju tetu u vrtiću koja čita i pokazuje slikovnicu.

Jednostavno potičite razvoj djetetova govora uz ovih nekoliko savjeta 

  • Budite uzor - Od rođenja pričajte sa svojim djetetom i pritom održavajte kontakt očima. Tako će dijete vidjeti pokrete vaših usana i moći ih oponašati. Oponašanje će biti od ogromne koristi kod učenja i još važnije, dijete će vidjeti da ima vašu pažnju. Zbog toga će se osjećati vrijedno, voljeno i sigurno.
  • Puno mu čitajte – Slušanjem priča poticat ćete razumijevanje i povećavati djetetov vokabular.
  • Ne ispravljajte – Ne ispravljajte izgovor ili gramatičke pogreške jer mu to može smanjiti volju za govorom. Umjesto toga samo ponovite točan izgovor ili oblik. Primjerice: „Gle, tobobank!“, vi kažete: „Da, tobogan!"
  • Izražavajte osjećaje – Govorite o svojim osjećajima jer ćete tako upoznati dijete s osjećajima i kako ih izražavati.
  • Ravnopravni sugovornici – Razgovarajte s djetetom onako kako biste to radili s bilo kojom drugom odraslom osobom. Također slušajte dijete što ima za reći, dopustite mu da izgovori do kraja i postavljajte mu pitanja. Tako ohrabrujete dijete na govor i činite ga veselim i sretnim.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia