Kad u kući imate posve malu bebu, doček Nove godine bit će vam, naravno, nalik bilo kojoj drugoj večeri kod kuće: dijete blaženim snom (nadamo se) spava u svom krevetiću, a vi i dragi/draga sjedite pred TV-om. Možda ste se ipak odlučili počastiti malo boljom večerom, čašom za zdravicu. Možda imate u gostima nekog tko je, poput vas, nesklon u tom trenutku nekom divljem tulumarenju, pa ćete u ugodnom društvu provesti koji sat veselo ćakulajući, možda čak i malo zapjevati, osluškujući jeste li preglasni za svoje uspavano čedo, a ako niste vi, hoće li ga rasplakati petarde iz susjedstva. Nedugo nakon ponoći i vi ćete u carstvo snova.

S malo starijom djecom Kad klinci prerastu dob bebe, stvari se postavljaju malo drukčije. “Mogu li ja biti do ponoći?” Djeca znaju vrlo rano, već s dvije ili tri godine, pohvatati konce Nove godine i shvatiti da je tad jako važno ostati budan do ponoći. Onda će i oni to htjeti. E, sad, svi znamo da je djetetu jako važna njegova rutina, da i ne govorimo o potrebi za mnogo kvalitetnog sna. Samo, važno je napraviti i iznimke, dopustiti djeci da vam se u tim izvanrednim prigodama pridruže u svijetu odraslih. Velike su šanse, za početak, da će im glavice od silnog uzbuđenja, a i zdrave navike, “kljucati” brzo nakon njihova uobičajenog vremena za spavanje, pa ćete ih nositi u krevet u devet. Međutim, to možete izbjeći – jer bi mališani ujutro mogli biti razočarani što nisu dočekali tu ponoć – pa Novu godinu “proglasiti” u devet ili deset, unaprijed se s njima dogovoriti da se nakon čestitanja ide na spavanje i poljubiti ih za laku noć. I satove možete namjestiti da počnu ranije zvoniti/alarmirati ponoć kako bi sve bilo što realnije. “Sad ćemo mi zajedno...”

U društvu s puno djece Doček ste možda organizirali samo za svoju obitelj, no češće se događa da tulum pripremate u dogovoru s još jednom ili dvije obitelji čija se djeca druže s vašom, bili oni rod, susjedi ili prijatelji iz vrtića. Najnormalnije je da u tom slučaju strategiju dočeka dogovarate s tim prijateljima ili rodbinom. Jasno je da želite pripremiti događaj u kojem će uživati i djeca i odrasli, no nema razloga da se opterećujete kompliciranom večerom. U sve faze pripreme dočeka, uostalom, možete uključiti i odrasle i djecu, a sve skupa samo je malo drukčiji “dječji rođendan”. Ako imate slobodan 31. prosinca, sve pripreme možete ostaviti za taj dan; ako ne, dio planiranog počnite spremati nekoliko dana prije. Ukrase za kuću, primjerice. Kako su djeca jako radoznala oko toga što je i kakva je ta Nova godina, omogućite im da sudjeluju što više. U danima prije proslave mogu se baviti dekoracijom kuće – najjednostavnije je rješenje drukčije rasporediti ukrase koji već stoje od Božića, možda im dodati neke neiskorištene. Neka bude što šarenije, ipak je Nova godina.

Još pokoja ideja

Malo stariji klinci mogu izrađivati lance od šarenog papira, papirne kape i/ili tijare koje će oslikati prema svojim željama. Možete nabaviti i konfete koje će svi bacati u ponoć: jesu sitni i ima ih brdo, skupljanje i čišćenje jesu naporni, ali ipak je Nova godina, a i prstići koji su vam inače željni priskočiti u pomoć dobro će doći kad ih bude trebalo skupiti sa svake zamislive površine.

Neka bude veselo Buka je dio svakog slavlja, novogodišnjeg posebno, a za razliku od drugih proslava nitko vam od susjeda neće zamjeriti proizvedete li više decibela nego što je uobičajeno, jer ćete se utopiti u okolnu ludnicu. Petarde ćete, jasno izbjegavati, ali pjesmu i druge glasnije zvukove ne. Možete se dogovoriti s djecom da osmislite malu priredbu na kojoj će svatko od njih otpjevati nešto po svojoj želji, od “Kad si sretan” do “Zvončića” ili bilo koje druge prigodne pjesmice. Glazba koju puštate, barem dok su klinci budni, može biti primjerena blagdanskoj sezoni, ali i ne mora – skakutanje u ritmu veselja ionako je najvažnije, premda će djeci biti draže ako to budu pjesme koje i oni mogu pratiti. Kad se već pravi buka, i nju možete zamisliti kao mali projekt, pa djeci u zadatak dati da naprave zvečke: u plastičnu čašu stavite šaku riže ili graha, poklopite je obrnuto okrenutom drugom čašom, zalijepite rub ljepljivom trakom, pustite djecu da je oslikaju kako im se sviđa i imate rekvizit koji će fino upotpuniti dojam sveopćeg urnebesa.

Sendvič, ne umak

Slavili sami ili u društvu drugih obitelji, odraslima možete ponuditi neko pečenje, salatu, sarmu, što god već smatrate dijelom novogodišnje proslave. Za klince je ipak najbolje zadržati se na jednostavnosti: uzbuđenje i veselje teško će ih prikovati za stol da mirno pojedu večeru, pa hranu za njih pripremite u zalogajčićima. Ako imate vremena uključiti i svoju i gostujuću djecu, zamolite ih da se okupe u kuhinji i sudjeluju u slaganju zalogajčića koje sami najviše žele jesti, sitnih sendviča koje lako mogu zgrabiti i pojesti. Možete i ispeći kakve slane košarice s jednostavnim nadjevom od povrća i/ili mesa, mini pizze, muffine slane ili slatke. Pudinzi različitih boja složeni u staklene čaše bit će zgodan slavljenički dodatak, kao i muffini posuti šarenim mrvicama, a zadatak ukrašavanja kolačića tim mrvicama vašim će pomagačima sigurno biti veliko zadovoljstvo.

Djeci možete predložiti da naprave “svečane” čaše za zdravicu u ponoć: svakom slavljeniku valja namijeniti jednu, posebno oslikanu plastičnu čašu ih koje će se piti “šampanjac” – mineralna voda obojena s malo nekog prirodnog soka, mjehurići su tu ionako najzanimljiviji. “Lijepo ćemo se dotjerati...” Možda nam se ovi blagdani zabijele, pa uoči same proslave možete organizirati kratku partiju grudanja, napraviti novogodišnjeg snjegovića ili se malo valjati po snijegu dočaravajući anđele. Djecu to uvijek raduje, a fizička aktivnost na hladnoći i u snijegu osigurava potrošnju viška energije nakupljene u iščekivanju proslave, pa bi u kući trebali biti skloniji mirnijem vidu slavlja. Možda :)

I završna priprema za doček može biti posebno privlačna. Dogovorite se sa svim slavljenicima da se odjenete posebno svečano ili pak da svatko odjene ono što mu je najdraže (pritom bi se ipak možda trebalo ograditi i reći da to treba biti najdraža zimska odjeća, pa ćete izbjeći zahtjev za kupaćim kostimom). Time ćete djeci pružiti priliku da se zabave dotjerivanjem, koje može uključiti i malo šminkanja i pravljenja posebnih frizura s ukrasima u kosi, dok ćete odraslima omogućiti da se pojave u njima najudobnijoj odjeći, makar bila u pitanju i trenirka. Svečani štih dodat će joj spominjana oslikana kapica, lamete u kosi, sjajna “boa” oko vrata...

“A što se sad radi?” Mašta u dječjim glavicama radi prekovremeno svaki put kad su suočeni s nečim nepoznatim, pa i čekanje te misteriozne Nove godine izaziva kojekakve scenarije. S djecom je, dakako, potrebno razgovarati da biste ih pripremili na ono što će se događati na proslavi, ali možete i njih ispitati što misle da će se odvijati, pa ako imaju kakvu ideju koja vam se učini zgodna i izvediva, možete i to uključiti u večernje aktivnosti. Iako se klinci kojima je ponuđena hrana, pjesma i društvo sasvim lijepo znaju i sami zabaviti, dobro je u rukavu imati rezervne ideje. Spominjana priredba s pjevanjem može uključivati i solo plesne točke. Ovisno o raspoloženju djece, možete ih angažirati u nekoj fizički zahtjevnoj igri, poput potrage za novogodišnjim blagom. Što će to biti, najbolje ćete sami znati prema sklonostima vama povjerene vesele družine, neka svakako bude nešto njima neuobičajeno. Ne mora i ne treba biti posebno skupo, dovoljni su sezonski ukrašeni paketići slatkiša. Zabava također može podrazumijevati sjedenje u krugu i pričanje novogodišnjih priča – a svatko treba izmisliti kratku novogodišnju storiju. Mogu se, ovisno o dobi djece, jedni drugima nastavljati na priču, a u tome mogu sudjelovati i odrasli. Djeci možete dati da naprave škrinju želja: u kutiju koju su sami ukrasili i oblijepili neka ubace na komadić papira ispisane ili nacrtane želje za Novu godinu – za sebe, mamu, tatu, bracu, seku, prijatelje, koga god žele. U svemu je najvažnije da, kakvu god zabavu organizirali, i vi i klinci na spavanje odete zadovoljni. A za tako nešto, već i sami znate, ne treba vam ni skupa ni pretjerano zahtjevna produkcija od koje ćete se i financijski i fizički tjednima oporavljati. Malo mašte, malo truda, puno dobre volje: ionako vam je najvažnije da s njima podijelite još jedno lijepo i veselo iskustvo.

Foto: Thinkstock