Nije tajna da je razdoblje uoči Božića i Nove godine postalo stresno vrijeme. Treba toliko toga pripremiti, odabrati ukrase i poklone, urediti dom za sebe, ali i goste koji će uskoro početi navraćati.  Iskoristite zato dokazane metode Feng shuija koji je moćno sredstvo u stvaranju mirne i skladne energije. Ovi će savjeti za uređenje interijera olakšati napetost i pomoći da uistinu uživate u ovom svečanom dijelu zimske sezone.

Pravilan odabir boja ukrasa

U hladnijem dijelu godine potrebno je, pomoću predmeta i boja, dovesti energiju vatre u našu okolinu. Element vatre čine svijeće, pravi kamin, svijetle božićne svjetiljke za božićno drvce te zlatni i vatreno-crveni božićni ukrasi. Osim crvene, za dobivanje tople energije dobar izbor su i ljubičasta te boja fuksije. No, vodite računa o glavnom principu feng shuija, a to je ravnoteža.

Previše vatrenih dekorativnih elemenata, što se često događa u blagdansko vrijeme, ako se pretjeruje s crvenom bojom, potiče nastanak sindroma izgaranja pa čak i emocionalne ispade. Umor koji mnogi osjećaju tijekom i nakon božićnih praznika nerijetko je uzrokovan neuravnoteženom energijom vatre u domovima. Stoga u svoje blagdansko ozračje svakako uvrstite i hladnije boje, poput umirujuće svijetloplave koja aktivira energiju vode. Previše vatre ublažit ćete, također, srebrnom i sivom te spokojnom bijelom - bojama koje prizivaju element metala.

Savršeno mjesto za božićno drvce

Stabalca i grančice za božićno dekoriranje pripadaju elementu drveta pa ih smjestite u područje koje je u skladu s drvenim elementom ili ima korist od njegove energije.

Blagotvornu ravnotežu energija postići ćete sljedećim položajem drvca:

 • Istočni smjer: za privlačenje zdravlja i obiteljske sreće
 • Jugoistočni smjer: za novac i obilje
 • Južni smjer: za poslovni ugled i slavu

Sezona svijeća

Postoji mnogo načina za postizanje svježe, čiste i hranjive kućne energije, a uporaba svijeća je među najlakšim i najpopularnijim metodama. Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru. Osim učinka čišćenja, toplina i sjaj blagdanskih svijeća djeluju na balansiranje emocionalne neravnoteže i otklanjanje briga.

Smjernice za najbolje korištenje svijeća:

 • Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma: mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina
 • Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma: mjesto za male svijeće ili lučice

Svijeće su načelno idealne u spavaćoj sobi, kupaonici, na stolu blagovaonice i u dnevnoj sobi. Različito dizajnirani dekorativni svijećnjaci raznih boja dodatno će vas oraspoložiti i ukrasiti vaš dom. No ako imate manju djecu, svijeće nikako ne bi trebale biti nadohvat, kao ni dugački stolnjaci koji će im biti idealna prilika da se na njih vješaju...

bozicni-feng-shui-u-vasem-domu
, Image: 356979546, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Mirisi za pamćenje

Zrak koji udišete utječe na vaše raspoloženje. Vaše uspomene, vezane za ljude i prostor, često prate i točno određeni mirisi. Stoga, iskoristite eterična ulja kako biste kreirali energiju različitih feng shui područja vlastitog doma. Difuzori za ulja koji najbolje odgovaraju vašim potrebama omogućit će zdravu i opuštenu atmosferu za uživanje s obitelji i prijateljima.

Idealni blagdanski mirisi su eterična ulja mandarine, limuna, cimeta i klinčića te slični mirisi koji podsjećaju na omiljene zimske slastice. Možete odabrati i neko drugo ulje, vodeći se trenutnim raspoloženjem i vrstom energije koja vam je potrebna u danom trenutku. Imajte na umu da je uvijek bolje dati prednost čistom i kvalitetnom eteričnom ulju, nego izabrati jeftino mirisno ulje.

Biljke koje 'liječe' dom

Ukrasite svoje prostorije s nekoliko visoko energizirajućih zelenih biljaka, od kojih barem jedna svojim svojstvima pročišćava zrak. Takve su biljke uvijek vrlo korisne jer djeluju umirujuće i iscjeliteljski na cijeli dom. Prekrasne i vrlo popularne kućne biljke koje uklanjaju otrove iz prostorija u kojima boravimo su:

 • zmajevac (dracena)
 • mirni ljiljan (spatifilum)
 • leptirasta palma (palma areka)

Visoke, krupne, jake, bujne i zdrave zelene biljke treba smjestiti na istočno, jugoistočno i južno područje vašeg doma. Ove strane svijeta dobre su i za grupiranje biljaka različitih vrsta. Male biljke možete položiti bilo gdje, ali najbolje je izabrati mjesto s puno aktivnosti, primjerice dnevni boravak.

bozicni-feng-shui-u-vasem-domu
, Image: 357047273, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Odabir darova

Izbacite sljedeće darove s popisa za darivanje

 1. Oštri predmeti Nikad ne darujte noževe, škare, otvarače za pisma, otvarače za boce i sl. jer predstavljaju rezanje odnosa.
 2. Prazni novčanici i torbe  Poklanjate li novčanike i torbice, stavite u njih malo novca koji simbolizira afirmativnu poruku bogatstva za primatelja dara.
 3. Biljke i cvijeće s trnjem  Kaktusi i druge šiljate biljke nisu dobri pokloni, a izbjegavajte i darivanje ruža s trnjem jer označavaju bušenje odnosa. Primite li od ljubavnog partnera ruže, uklonite trnje kako biste omogućili vezu bez problema.
 4. Bonsai i slične minijaturne biljke  U odabiru dara preskočite biljke kojima je namjernim tehnikama usporen rast. Umjesto toga, odlučite se za bujne i zdrave biljke zaobljenog lišća koje simboliziraju prosperitet i zdrav život.
 5. Satovi i antikviteti 

Predmeti koji pokazuju vrijeme ili simboliziraju njegov protok loši su pokloni jer predstavljaju odnos s ograničenim vijekom trajanja ili osjećaj krađe vremena od drugih.

Želite li svejedno darovati ručni sat ili neku starinu, radije osobi dajte poklon-bon i sliku odabranog proizvoda s kojima će primatelj potom sam kupiti taj predmet.
 • Rupčići Ne poklanjajte platnene rupčiće jer označavaju brisanje suza i primatelju prizivaju plač ili bolest u budućnosti.
 • Navedeni savjeti pomoći će vam ne samo da uživate u ugodnom interijeru, nego da blagdane dočekate u istinskom skladu te u novu godinu kročite odmorni i okrijepljeni.

  Tekst: Ana Marija Pčeničnik

  Izvor: http://alternativa-za-vas.com/

  Foto: Profimedia