Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićni Feng Shui u vašem domu

Naizgled nespojivi pojmovi - Božić i Feng Shui - možda se ipak mogu povezati na dobrobit svih koji se tek spremaju u kupnju dekoracija, svijeća, drvca, darova...

Nije tajna da je razdoblje uoči Božića i Nove godine postalo stresno vrijeme. Treba toliko toga pripremiti, odabrati ukrase i poklone, urediti dom za sebe, ali i goste koji će uskoro početi navraćati.  Iskoristite zato dokazane metode Feng shuija koji je moćno sredstvo u stvaranju mirne i skladne energije. Ovi će savjeti za uređenje interijera olakšati napetost i pomoći da uistinu uživate u ovom svečanom dijelu zimske sezone.

Pravilan odabir boja ukrasa

U hladnijem dijelu godine potrebno je, pomoću predmeta i boja, dovesti energiju vatre u našu okolinu. Element vatre čine svijeće, pravi kamin, svijetle božićne svjetiljke za božićno drvce te zlatni i vatreno-crveni božićni ukrasi. Osim crvene, za dobivanje tople energije dobar izbor su i ljubičasta te boja fuksije. No, vodite računa o glavnom principu feng shuija, a to je ravnoteža.

Previše vatrenih dekorativnih elemenata, što se često događa u blagdansko vrijeme, ako se pretjeruje s crvenom bojom, potiče nastanak sindroma izgaranja pa čak i emocionalne ispade. Umor koji mnogi osjećaju tijekom i nakon božićnih praznika nerijetko je uzrokovan neuravnoteženom energijom vatre u domovima. Stoga u svoje blagdansko ozračje svakako uvrstite i hladnije boje, poput umirujuće svijetloplave koja aktivira energiju vode. Previše vatre ublažit ćete, također, srebrnom i sivom te spokojnom bijelom - bojama koje prizivaju element metala.

Savršeno mjesto za božićno drvce

Stabalca i grančice za božićno dekoriranje pripadaju elementu drveta pa ih smjestite u područje koje je u skladu s drvenim elementom ili ima korist od njegove energije.

Blagotvornu ravnotežu energija postići ćete sljedećim položajem drvca:

 • Istočni smjer: za privlačenje zdravlja i obiteljske sreće
 • Jugoistočni smjer: za novac i obilje
 • Južni smjer: za poslovni ugled i slavu

Sezona svijeća

Postoji mnogo načina za postizanje svježe, čiste i hranjive kućne energije, a uporaba svijeća je među najlakšim i najpopularnijim metodama. Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru. Osim učinka čišćenja, toplina i sjaj blagdanskih svijeća djeluju na balansiranje emocionalne neravnoteže i otklanjanje briga.

Smjernice za najbolje korištenje svijeća:

 • Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma: mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina
 • Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma: mjesto za male svijeće ili lučice

Svijeće su načelno idealne u spavaćoj sobi, kupaonici, na stolu blagovaonice i u dnevnoj sobi. Različito dizajnirani dekorativni svijećnjaci raznih boja dodatno će vas oraspoložiti i ukrasiti vaš dom. No ako imate manju djecu, svijeće nikako ne bi trebale biti nadohvat, kao ni dugački stolnjaci koji će im biti idealna prilika da se na njih vješaju...

, Image: 356979546, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Mirisi za pamćenje

Zrak koji udišete utječe na vaše raspoloženje. Vaše uspomene, vezane za ljude i prostor, često prate i točno određeni mirisi. Stoga, iskoristite eterična ulja kako biste kreirali energiju različitih feng shui područja vlastitog doma. Difuzori za ulja koji najbolje odgovaraju vašim potrebama omogućit će zdravu i opuštenu atmosferu za uživanje s obitelji i prijateljima.

Idealni blagdanski mirisi su eterična ulja mandarine, limuna, cimeta i klinčića te slični mirisi koji podsjećaju na omiljene zimske slastice. Možete odabrati i neko drugo ulje, vodeći se trenutnim raspoloženjem i vrstom energije koja vam je potrebna u danom trenutku. Imajte na umu da je uvijek bolje dati prednost čistom i kvalitetnom eteričnom ulju, nego izabrati jeftino mirisno ulje.

Biljke koje 'liječe' dom

Ukrasite svoje prostorije s nekoliko visoko energizirajućih zelenih biljaka, od kojih barem jedna svojim svojstvima pročišćava zrak. Takve su biljke uvijek vrlo korisne jer djeluju umirujuće i iscjeliteljski na cijeli dom. Prekrasne i vrlo popularne kućne biljke koje uklanjaju otrove iz prostorija u kojima boravimo su:

 • zmajevac (dracena)
 • mirni ljiljan (spatifilum)
 • leptirasta palma (palma areka)

Visoke, krupne, jake, bujne i zdrave zelene biljke treba smjestiti na istočno, jugoistočno i južno područje vašeg doma. Ove strane svijeta dobre su i za grupiranje biljaka različitih vrsta. Male biljke možete položiti bilo gdje, ali najbolje je izabrati mjesto s puno aktivnosti, primjerice dnevni boravak.

, Image: 357047273, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Odabir darova

Izbacite sljedeće darove s popisa za darivanje

 1. Oštri predmeti Nikad ne darujte noževe, škare, otvarače za pisma, otvarače za boce i sl. jer predstavljaju rezanje odnosa.
 2. Prazni novčanici i torbe  Poklanjate li novčanike i torbice, stavite u njih malo novca koji simbolizira afirmativnu poruku bogatstva za primatelja dara.
 3. Biljke i cvijeće s trnjem  Kaktusi i druge šiljate biljke nisu dobri pokloni, a izbjegavajte i darivanje ruža s trnjem jer označavaju bušenje odnosa. Primite li od ljubavnog partnera ruže, uklonite trnje kako biste omogućili vezu bez problema.
 4. Bonsai i slične minijaturne biljke  U odabiru dara preskočite biljke kojima je namjernim tehnikama usporen rast. Umjesto toga, odlučite se za bujne i zdrave biljke zaobljenog lišća koje simboliziraju prosperitet i zdrav život.
 5. Satovi i antikviteti 

  Predmeti koji pokazuju vrijeme ili simboliziraju njegov protok loši su pokloni jer predstavljaju odnos s ograničenim vijekom trajanja ili osjećaj krađe vremena od drugih.

  Želite li svejedno darovati ručni sat ili neku starinu, radije osobi dajte poklon-bon i sliku odabranog proizvoda s kojima će primatelj potom sam kupiti taj predmet.
 6. Rupčići Ne poklanjajte platnene rupčiće jer označavaju brisanje suza i primatelju prizivaju plač ili bolest u budućnosti.

Navedeni savjeti pomoći će vam ne samo da uživate u ugodnom interijeru, nego da blagdane dočekate u istinskom skladu te u novu godinu kročite odmorni i okrijepljeni.

Tekst: Ana Marija Pčeničnik

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije