Ime Marie Kondo budi asocijaciju na savršenu urednost i organiziranost. Nešto što se roditeljima malene djece katkada čini nedostižnim snom. No postavši u posljednje dvije godine majkom dviju djevojčica, i sama se Marie Kondo našla pred tim izazovom. Spoznaja da više uopće nema slobodnog vremena navela ju je da modificira jedno od svojih glavnih načela da u isto vrijeme treba organizirati kompletne kategorije stvari u kućanstvu (primjerice, sve stvari staviti u ormar). U novonastalim okolnostima Marie preporučuje da se odjednom pospremaju manje skupine predmeta, na primjer samo majice. Usto, za uspješno rješavanje nereda u obiteljima s malom djecom ima tri glavna savjeta:

Neka djeca odmalena pospremaju za sobom – iako im je možda u prirodi stvari iza sebe ostaviti razbacane, djecu se može naučiti da pokupe svoje igračke, uredno odlože odjeću i barem pokušaju napraviti krevet. Usvajanje tih navika je važno te će roditeljima znatno olakšati život. Marie uvjerava kako dvogodišnje dijete može naučiti njezinu KonMari tehniku presavijanja odjevnih predmeta, što dokazuje i njezina kći.

Odredite koliko prostora dobivaju vaša djeca – Marie je o tome raspravila sa suprugom još tijekom trudnoće. Tako je lakše reći "ne" stvarima koje se ne uklapaju u određene granice – s kojima moraju biti upoznata i djeca. Određujući jasne granice za djetetove stvari (primjerice, koliko će ladica biti za njih), lakše je odlučiti što je previše te spriječiti gomilanje i nered.

Budite dobar primjer – vjerojatno najvažnije lekcija koja se može dati djetetu jest da svakodnevno vide kako njihovi roditelji cijene uredan prostor te nalaze vremena za pospremanje. Istina, ne vole svi pospremati, no moraju na umu imati zlatno pravilo roditeljstva: čini ono što želiš da rade tvoja djeca.

Svaki put kad se vratim doma, pozdravim kuću: moj način izražavanja zahvalnosti za zaklon i udobnost koje mi pruža.

Tekst: Patricia Lucija Tomasović

Izvor:sensaklub.hr

Foto: Profimedia