Poznato nam je da djeca najviše nauče kroz igru i uz put, posebno brzo pamte i ozbiljno prihvaćaju ideje ako aktivno sudjeluju u tom procesu. Kroz igru recikliranja ne samo da ćete im predati štafetnu palicu za očuvanje prirode, već će to postati stil njihovog života. Iznenadit će vas koliko djeca ove stvari shvaćaju ozbiljno.

Za početak im objasnite nekoliko činjenica o recikliranju koje će im biti jako zanimljive:

Svaki čovjek godišnje proizvede 400 kg otpada.

Ako taj otpad odvojimo u određene spremnike, ne samo da prestajemo zagađivati prirodu, već štedimo novac i energiju. Tako djeca uče brinuti o svom okruženju.

Učimo boje kroz igru:

U plavu kantu odlažemo papir.

U sivu kantu odlažemo metalni otpad.

U žutu kantu odlažemo plastični otpad.

U zelenu kantu odlažemo staklene proizvode.

Učimo brojeve kroz priču:

Za samo nekoliko bilježnica potrebno je posjeći 1 stablo kojemu je trebalo 30 godina da naraste. Ako papir koji vam ne treba s djetetom odlažete u plavi spremnik, usput mu možete pričati o tome da se taj papir može koristiti 7 puta i da se pri recikliranju koristi 50% (dva puta) manje energije.

Kad s djecom odlažete limenke od pića u sivi spremnik, objasnite im da se s 500 limenki može za samo 6 tjedana napraviti novi bicikl.

Brojite plastične boce i skupljajte ih te otkrijte djeci da se od samo 15 boca može napraviti nova jakna ili od 18 boca nogometni dres.

Jedna staklena boca koju ne odložimo u zeleni spremnik, zagađivat će okoliš 1000 godina.

Učimo štedjeti:

Jednom kad djetetu objasnite koliko novaca štedite koristeći platnenu vrećicu pri kupovini, nećete ju više nikad zaboraviti kod kuće, jer djeca pamte što je važno, podsjetit će vas! I kreativnost se uči ako ju potičete:

Napravite jednog robota od limenki, djeca će se već dosjetiti što još mogu napraviti.

Od plastičnih boca možete na dvorištu napraviti hranilice za ptice…

ucite-djecu-da-kroz-recikliranje-spasavaju-planet
Recycled gizmos made by school childreen around the theme of Saint Andrews day, a time for the new wines and chestnuts, music and traditional games involving sliding down steep hills on "tablas" or small carts and crashing into piles of tyres. The competition was the fifth event organised by the town hall of Adeje amongst the local schools and these are some of the prize winning entries., Image: 269022913, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Za više ideja posjetite ovu stranicu a za više podataka o recikliranju i zbrinjavanju otpada  recikliranje.hr

Korisno je da djecu ovim stvarima učimo jer ne zaboravite, djeca imaju urođenu empatiju, te ako  saznaju da se izradom stakla uništavaju korita rijeka ili ako znaju da skupljanjem papira spašavaju šume diljem svijeta, neupitno je da će recikliranje postati stil njihovog života u budućnosti. S obzirom na to da najviše na svijetu djeca vole biti korisna, bacit će se svim silama na spašavanje ovog našeg planeta!

Tekst:Sanjica Ćaćić, NLP master trener & family coach

Foto: Profimedia