Primiti svoj zamotuljak po prvi put u ruke, osjećaj je koji se zauvijek pamti. Devet mjeseci čekanja, osluškivanja, maštanja i želje da se brinemo za svoju bebicu je konačno prošlo i napokon dolaze dani potpunog posvećivanja tom najdražem stvorenju.

I tako bebica raste iz dana u dan i nakon par mjeseci ustaljenog ritma polako u središte pažnje počinju ulaziti i neke druge stvari koje ste posljednjih mjeseci zanemarili... a to ste između ostalog i vi sami.

Počinjete primjećivati jastučiće oko trbuha, svoje natečene noge, podočnjake od nespavanja i odjednom poželite vratiti se u ono stanje prije trudnoće i poroda, kada ste se odlično osjećali u vlastitom tijelu i bili fit.

Kažete sama sebi da ćete manje jesti, više ćete se kretati, nećete večerati i sve će opet doći na svoje. I tako, nakon nekoliko tjedana gladovanja i ranojutarnjeg trčanja stanete na vagu, a kad tamo...samo pola kilograma manje?!

Trud i muka, jedina formula?

„Ma nisam se dovoljno trudila“, pomislite i nastavite jesti još manje, uz redovito trčanje upišete se u teretanu i uvjeravate sebe da radite dobar posao i da su ovoga puta rezultati osigurani. Jer stručnjaci kažu da je za skidanje masnih naslaga potrebno vježbati kardio vježbe pet puta tjedno po sat vremena. Svakako ulazite u te okvire i nadate se boljim rezultatima. I konačno dođe dan vaganja a kad ono vaga pokazuje samo kilogram manje?!

Ma kako je to moguće, pa radili ste točno ono što savjetuju na sve strane... smanjili ste kalorije, trčali ste po sat vremena i šest puta tjedno, a vaga i dalje pokazuje isto?

Upravo to dogodilo se i meni koja sam imala dvadeset godina staža u vježbanju i fitnesu, meni koja sam bila instruktorica aerobika prije trudnoće i „znala“ sam sve o topljenju masnih naslaga. Iz petnih žila trudila sam se držati se svih preporuka, ali rezultata na žalost nije bilo.

Nakon nekog vremena tješenja slatkišima i drugim delicijama stala sam na loptu i razmislila o tome koji bi mi trebao biti prvi korak. Internet! Hajdemo vidjeti što ljudi kažu na internetu. Kako se riješiti masnih naslaga nakon trudnoće, a da se ne troši previše vremena i da se ne bude gladan cijelo vrijeme?

Pametno vježbanje

Ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Svijet interneta je bio moj! Čitala sam, istraživala, uspoređivala i isprobavala na sebi....nakon šest mjeseci ciljanog debljanja i mršavljenja po raznim programima došla sam do fantastičnog zaključka: topljenje masnih naslaga i oblikovanje tijela moguće je u samo 15 minuta dnevno „pametnog“ vježbanja i „pametne“ prehrane!

Razvila sam svoj program mršavljenja za mame i žene koje nemaju vremena za hodanje po teretanama i aerobicima. Program koji ne daje samo rezultate u mršavljenju, već i ono nešto „više“ - odličan osjećaj samopouzdanja i obilje energije tako potrebne svakoj zaposlenoj majci.

Kad su moje prijateljice vidjele da moj sustav funkcionira na meni isprobale su ga i one, i bile su oduševljenje preobrazbom koju su postigle.

O čemu se konkretno radi?

Prilikom vježbanja potrebno je angažirati velike mišićne grupe koje koriste najviše kisika kako bi utrošak kalorija bio što veći mogući i kako bi se metabolizam probudio i ubrzao. Kardio vježbe treba zamijeniti kratkim 10-minutnim intervalnim treningom koji troši kalorije još 23-48 sati nakon treninga. I naravno, pametna prehrana koja podržava napore ali i donosi osjećaj sitosti i zadovoljstva. Prehrana koja hrani i liječi. Ona zdrava, vitalna, okrepljujuća hrana koja dolazi iz prirode.

Eto drage mlade mame... kada poželite vratiti svoju predtrudničku liniju, ohrabrujem vas da se informirate, istražujete, uspoređujete i čitate što više. Možda ono što savjetuju „stručnjaci“ po časopisima i portalima nije za vas. Možda ne donosi rezultate ili biste radije probali nešto drugo. U svakom slučaju ne vjerujte slijepo svemu što pišu i promislite svojom glavom.

Puno sreće želi vam Budifitmama Sunčana.

brzo-i-jednostavno-mrsavljenje-nakon-trudnoce-realnost-ili-utopija
U posljednjih 30 godina Sunčana Seletkoviće je stekla bogato iskustvo u području vježbanja i zdrave prehrane. Posjeduje certifikat International Fitness Association-a iz sportske prehrane, aerobika i osobnog treninga; Certifikat International Sports Science Association za osobnog trenera te Uvjerenje Fitnes učilišta iz Zagreba o osposobljavanju za instruktora fitnesa.Struja života odnijela ju na udaljeni kontinent Australiju i Novi Zeland gdje je svoju dugogodišnju ljubav prema fitnessu okrunila i diplomom. Završila je edukaciju za aerobik trenericu na Institute for Fitness Professionals u Adelaidi.

Želite li saznati više o tome kako smršaviti nakon poroda ili želite besplatan, detaljan plan prehrane i vježbanja, posjetite stranicu: www.budifitmama.hr

Tekst i foto: Sunčana Seletković, Budifitmama