Cilj ove akcije je podizanje svijesti građana o raku glave i vrata – ranim simptomima, čimbenicima rizika, prevenciji, dijagnostici i mogućnostima liječenja te poticanje građana na čim raniji odlazak na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem tumora glave i vrata.

U proteklih šest godina tijekom ovih javno-zdravstvenih akcija pregledano je više od 1800 naših građana, a samo prošle godine u bolnici u Dubravi pregledano je više od 550 osoba. Hrvatska akcija je dio međunarodne akcije koja se u svijetu odvija već 18. godina i u koju su uključeni liječnici u više od 40 država izvan USA, a u cijelosti je organizirana na volonterskoj osnovi. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji.

Na pregled bez uputnice

Pozivamo građane, posebice one koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, promjene na glavi ili vratu, probleme sa žvakanjem i gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije na koži glave i vrata ili slične smetnje u području glave i vrata, da se jave u utorak 14. travnja, od 14 do 18 sati, u Kliničku bolnicu Dubrava, Ave. Gojka Šuška 6, u Kliniku za maksilofacijalnu kirurgiju (ambulante u prizemlju, P6 - P8) na besplatan specijalistički pregled za koji nije potrebna prethodna najava niti uputnica HZZO.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj oboljelih od karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje karcinome kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1200 osoba, ili tri osobe svakog dana. Rak glave i vrata razvija se u sluznici gornjeg probavnog i dišnog sustava koji uključuje usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka. Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vratasu:

- uporna grlobolja

- teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju

- trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa

- čvor ili oteklina na vratu

- produljena promuklost ili promjene u tonu glasa

- bol koja sijeva u uho

- gubitak osjeta u dijelu lica

- neobične bijele (leukoplakija) ili crvene (eritroplakija) mrlje u ustima

- rane u ustima

Glavni čimbenici rizika za razvoj raka glave i vratasu pušenje duhanskih proizvoda i konzumacija alkoholnih pića, a posljednjih godina u porastu je infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Rak glave i vrata najčešće se pojavljuje u dobi od 50 - 60 godina, a muškarci dva do tri puta češće obolijevaju od žena. Iako se pušenju i konzumiranju alkohola može pripisati 75 posto svih slučajeva raka glave i vrata, u posljednjih nekoliko godina zabilježena je veća učestalost pojave ove vrste raka kod mlađih ljudi, posebice onih koji ne konzumiraju alkohol niti su pušači, ali su često HPV pozitivni. Povećanom riziku od razvoja raka usnica i kože glave i vrata izložene su osobe svijetlije puti koje se dugotrajno izlažu jakom suncu.

Tekst: promo

Foto: Profimedia