Ipak, možda vam baš ova situacija, kada nekako svi više razmišljamo o financijama, pomogne da revidirate svoje potrošačke navike i napravite plan kako biste što optimalnije iskoristili novac kojeg ionako nikada dosta. Možda usput nešto i uštedite pa vam kriza, zapravo, bude putokaz kako i u vremenima blagostanja pametno baratati teško zarađenim prihodima.

Donosimo vam deset savjeta kako preživjeti krizu:

1.  Napravite plan

Ako ste trenutačno trudni i jedva čekate kada će se roditi beba, slatko iščekivanje iskoristite da napravite plan potrošnje tijekom rodiljskoga dopusta. Popis svih potrebnih stvari, odjeće i kozmetike za bebu pošaljite prijateljici koja je već majka jer će vas ona najbolje savjetovati koje su vam stvari zaista potrebne, a koje su jednostavno bacanje novca. Također, ako planirate na rodiljskom ostati cijelu godinu dana ili dulje, napravite plan kako ćete trošiti novac u vrijeme kad budete morali preživljavati sa samo jednom plaćom ili čak i bez nje.

2.Dječja odjeća

Trgovine s dječjom odjećom tako su slatke da je gotovo nemoguće odoljeti nagonu da pokupujemo sve što je unutra. No, nakon samo nekoliko tjedana lupat ćete glavom u zid jer vaša preslatka beba nije stigla ništa od toga ni odijenuti, a već joj je sve premaleno. Zbog toga je najbolje robicu posuditi od prijatelja ili kupiti preko interneta i na sajmovima na kojima se prodaje second-hand odjeća. Isto pravilo vrijedi i za odjeću za trudnice. Zaista nema smisla trošiti bogatstvo na odjeću koju ćete nositi samo nekoliko mjeseci.

3.Oprema za bebu

Jednako kako ne morate kupovati svu moguću robicu za bebu, tako zaista nije potrebno da vaša beba ima sve što se može kupiti u dućanima. Zapravo, ne treba gotovo ništa. Sve možete posuditi od prijatelja ili znanaca, kupiti rabljeno. Djeca će se jednako veseliti i posuđenim stvarima, a prijateljičina kolica, vjerujte nam, nisu ništa lošija od onih u trgovini. No, puno su puno jeftinija.

4.Dječje igračke

Kad je beba malena, zaista joj ne treba mnogo igračaka. Ionako će joj sve drugo biti mnogo zanimljivije. Vaša kuhača, daljinski upravljač, mobitel… Kupite samo ono nužno, pitajte prijateljice da vam posude ili daruju igračke kojima se njihova djeca više ne igraju ili se poslužite malim trikom te djetetu osmislite igranje koristeći se već onime što imate kod kuće. Djeci su uvijek najzanimljivije nove igračke pa se dogovorite s prijateljicom da zajedno kupite nekoliko igračaka. Polovicu odnesite svojoj djeci, a polovicu neka ona odnese svojima te ih nakon nekog vremena zamijenite. Uštedjet ćete pola novca, a dijete će misliti da je dobilo nove igračke.

5.Hranjenje

Ako imate malu bebu, i sami znate da je najzdraviji i najjeftiniji način prehrane dojenje. Nećete potrošiti ništa, a beba će biti sita i, što je najvažnije, dobit će nutritivno najzdraviji mogući obrok. Ako je beba nešto starija, ne trošite novac na skupe gotove pripravke. Puno je jeftinije i zdravije kašice za bebu napraviti kod kuće. Na tržnici je gotovo uvijek moguće pronaći jeftinog voća i povrća. Nerijetko je upravo to i najzdravije jer nije prskano raznoraznim pesticidima.

6. Pametna kupnja

Kada nabavljate namirnice za cijelu obitelj, a posebno za malu bebu, pametnije je da kupujete više stvari odjednom, npr. pelena jer su takvi paketi u pravilu jeftiniji od manjih. Osim toga, veliki šoping-centri nude razne oblike skupljanja bodova ili naljepnica koji vam, kad ih skupite, na kraju omogućuju znatan popust. Prije odlaska u kupnju, obavezno napravite plan namirnica koje su vam potrebne i ne odustajte od toga plana. Ljudi najčešće potroše gomilu novca kupujući stvari koje im ne trebaju, samo zato što su na polici prekrasno izgledale ili su na akciji. Također, uspoređujte cijene raznih proizvođača, katkad se razlike goleme.

Pri izradi liste za kupnju, obavezno imajte na umu sljedeće:

  • najprije napravite popis obroka koji taj tjedan planirate kuhati
  • popis namirnica složite na osnovi popisa obroka koje taj tjedan planirate kuhati i trenutačne situacije u vašem hladnjaku
  • ne mijenjajte listu kad je jednom dovršite

7. Sam svoj majstor

Sa samo malo kreativnosti možete uštedjeti mnogo novca. Ako znate šivati, sa samo malo zahvata možete staru odjeću pretvoriti u potpuno novi odjevni predmet kojemu će se diviti svi na poslu. Osim toga, ako imate vremena, možete sašiti i odjeću za bebu i napraviti pelene. Korištenje platnenih pelena ili bespelenaštvo također je jedan od izvrsnih oblika štednje. Dovoljno je samo da izračunate koliko novca u mjesec dana ode samo na kupnju jednokratnih pelena.

8. Inventura

Napravite inventuru vlastite i dječje odjeće. Nagomilana odjeća u ormarima koju ne nosite ničemu ne služi. Napravite popis odjeće koja je još u dobrom stanju te je ponudite na prodaju na internet ili se dogovorite s prijateljicama ili kolegicama za razmjenu. Razmjena je posebice zgodna kod dječje odjeće i obuće.

9.Štednja energije

Sigurno se sjećate kako su vam mama i tata stalno govorili da ugasite svjetlo kad izađete iz sobe. Sjetite se toga savjeta i počnite ga primjenjivati u obitelji. Osim toga, vodite računa da punjač za mobitel ne bude uključen kad se mobitel ne puni, da glačalo isključite prije posljednjeg odjevnog predmeta koji želite oglačati; da radio i TV nisu upaljeni istodobno; da je televizija upaljena samo kad je netko gleda... Vodite li računa o tome, račun za struju bit će znatno manji.

10. Optimizam

Zadnji, ali najvažniji savjet jest da u slučaju ekonomske krize pokušate ostati veseli i nasmijani. Ne trošite novac i vrijeme na skupe izlaske, skupu odjeću i statusne simbole. Družite se što je moguće više s ukućanima. I bez televizije, s malo igračaka, puno mašte i dobre volje možete učiniti čuda. Biti sretni, što je najvažnije!

Foto: Thinkstock