Zimi unatoč s djecom trebamo izlaziti vani. Boravak na svježem zraku ima brojne dobobiti i za njih i za nas same, jer utječe na jačanje našeg imunosnog sustava, a sjajno je i za dišne puteve. To je posebno važno za male 'šmrkavce', jer svjedočimo i sami da maloj djeci koja idu u vrtić nosići ne prestaju curiti. Nadalje, boravak vani dobar je i za naše oči jer ih odmara i poboljšava očni fokus, a važan je i za psihološki razvoj mališana. Taj kontak s prirodom kao što je skupljanje lišća, grudanje na snijegu i sl., itekako će utjecati na taj važan segment njihova razvoja.

Stoga što čekate! Toplo se odjenite i pobjegnite od virusa u zatvorenim prostorima! Izađite sa svojim malenima na svježi zrak!

Danas su na kontinentu pale i prve snježne pahulje, što je samo još jedan razlog da se parkovi ponovno napune djecom i da opet prevladaju dječji vriskovi i sreća dok rade snježne grude i ostavljaju tragove u snijegu.

A boravak vani, hladnoći unatoč, poželjan je i za bebe. Naime, one mlađe od godine dana trebale bi boraviti van kuće svakoga dana najmanje pola sata, osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je gusta magla ili snježna mećava ili pak ako je vani ekstremno vlažno. Starija djeca vani bi trebala boraviti i duže, a ako je vani jako hladno to im vrijeme rascjepkate u nekoliko navrata po pola sata. Bitno je samo da idete van!

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock