Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ideje za jesenske igre s djecom

Donosimo vam ideje Montessori mame Kristine za igre za koje vam je dovoljno tek nekoliko darova prirode

Djeca se obično vrlo brzo zasite igračaka koje posjeduju. Vjerujemo da ste nebrojeno puta doživjeli da su im zanimljivije obične kartonske kutije, razna ambalaža, kuhinjski pribor i lonci... od mnogih igračaka na koje ste potrošili jako puno novca. Ništa čudno s obzirom da su djeca pravi mali istraživači i upravo tako im trebamo i pristupati. Osigurati im poticajnu okolinu koja će istaknuti i povećati njihovu prirodnu znatiželju te im kroz igru omogućiti spontano učenje. Upravo taj pristup njeguje poznata Montessori metoda.

Zadubite li se malo u taj svijet, shvatit ćete da sve što je potrebno za igru i učenje vašim malenima, zapravo već imate. Samo još odvojite malo više vremena i posvećenosti te uključite maštu i nitko neće biti sretniji od vaših klinaca. Neiscrpan izvor inspiracije za Montessori igre, pronađite kod mame Kristine na Instagramu poznate kao montessorimama.hr.

U nastavku doznajte njezine jesenje ideje za igru, koje možete prakticirati tijekom listopada.

Za vrijeme šetnje sakupljaj najljepši prirodni nestrukturirani materijal - stavi u košaricu suho lišće, češere, kestene, grančice, žireve... - poslužit će ti za:

1. Lišće: napravi krunu za jesenju kraljicu ili kralja

2. Kesteni: odlični su za brojne predmatematičke aktivnosti i brojanje

3. Češeri: umotaj ih u vunu ili šareni konac, tebi ostaje lijepi ukras, dok je to djetetu odlična prilika za razgibati prstiće

4. Grančice: koristi ih za izradu prirodnog kista

5. Žirevi: nahrani gladne šumske životinje (aktivnost s kartonskom kutijom - više doznajte na IG profilu montessorimama.hr)

6. Pripremi domaći plastelin i dodaj sezonske začine za boju i miris (cimet, klinčići...)

7. Oboji rižu jesenjim bojama

8. Posudi u knjižnici tematske slikovnice (npr. "Juha od bundeve", "Četiri godišnja doba", "Vjeverice svađalice")

Ono što prije ovih aktivnosti trebate napraviti jest toplo se odjenuti i prošetati šumom ili parkićem i tamo sakupiti sve potrebne materijale za ove sjajne jesenje igre. Uživajte u druženje sa svojim malenima.

Tekst: J.S.

Foto: Shutterstock

Najnovije