U domu Mirjane Mikulec, nagrađivane dizajnerice interijera, radi se punom parom: i suprug i ona su poduzetnici, a posao zbog pandemije koronavirusa nije stao, a tu su i dvije školarke koje prate nastavu na daljinu. No ova dizajnerica vrlo dobro zna kako organizirati životni prostor, čak i ako je malen, da u njemu svaki član obitelji može imati svoj kutak. To je ovih dana osobito važno djeci, koja pišu testove u školi na daljinu i uče za završne ocjene. U intervjuu nam je otkrila zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu te kako stvoriti atmosferu u kojoj će djeca bolje učiti.

Možete li dati nekoliko savjeta roditeljima kako organizirati dječju sobu u ovoj situaciji kada se škola odvija od kuće. Bliži se kraj godine, puno je tekstova, kako kutak za školu učiniti ugodnijim, a time i učinkovitijim za učenje? 
Svi smo se našli u izazovnim vremenima i trebamo se snaći s onim što imamo. Naravno, nije lako, ali uz dobru organizaciju, sve se može. Mislim da je dosta bitno urediti takozvane zone u stanu, te podijeliti na radnu, dnevnu i zonu za odmor. Dobro je držati se rasporeda jer klinci vole red, a i roditeljima se onda lakše organizirati. Kutak za školu može biti ugodniji tako da dijete ima svoj radni stol kao centralno mjesto za učenje, a uz par osobnih detalja koji će motivirati na rad, sigurno će pomoći. Dobro je dati i malu pohvalu na kraju školskog dana, a nakon nastave klince možete i nagraditi odlaskom u park, šetnju ili omiljenom TV serijom ili filmom koji su htjeli da pogledate zajedno.

Što ako dijete nema svoju sobu, tj. dijeli je s braćom i sestrama. Kako organizirati neki radni kutak u zajedničkom prostoru?
Kada djeca dijele sobu, a različito su godište, zna biti prilično kaotično... ako je moguće, možda bi bilo najbolje da jedno dijete uči u sobi, a drugo u npr. dnevnom boravku ili kuhinji. Odvojite dio stola, ubacite stolnu lampu, osigurajte dovoljno bilježnica, olovaka i bojica kako bi klincima učenje bilo zanimljivije, a ne zaboravite ni detalj koji motivira – poput biljke s porukom, ili omiljenom figuricom, citatom u okviru slike... Svakako ubacite nešto što vole – to može biti i razglednica s putovanja ili fotka s rođendana. U svakom slučaju treba im dati do znanja kako svakom poslu i obavezama treba pristupati ozbiljno. I moje kćeri vide koliko i sama radim na projektima, s arhitektima i klijentima, tako da im je jasno da nema stajanja. Mi kao roditelji moramo biti primjer svojoj djeci.

Možete li nam dati nekoliko savjeta kako urediti prostor za obitelj u malom stanu? Naime, mnoge obitelji suočavaju se s "problemom" što su puno vremena zajedno, a prostor je skučen.
Kada su mali stanovi u pitanju uvijek preporučujem multifunkcionalan namještaj koji će imati nekoliko uloga – kao što su pomični elemente za organizaciju, kuhinjski šank koji ima ulogu stola, kauči s kutijom za spremanje... možete se igrati s brojnim elementima. Što je interijer ugodniji za ljude koji u njemu borave, to su i odnosi funkcionalniji. Mislim da je u ovom slučaju dobro sve iskomunicirati i napraviti plan i podjelu posla, Jedino tako ćemo poštovati jedno drugi i u konačnici obaviti sve dnevne zadatke. To vam je kao kada vodite posao, svatko mora ima svoje zaduženje i isto ispuniti kako bi u konačnici postigli cilj.

Kako izgleda škola na daljinu u vašem domu?
Izazovno, kao u svakom kućanstvu. I suprug i ja smo poduzetnici, poslovi nisu stali, tako da smo se podijelili da bude lakše. Starija kćer Matea odrasla je i odgovorna djevojka, tako da sve svoje obaveze na vrijeme ispunjava, dok mlađa kćer Mia gleda nas kako smo svi zaposleni, pa nema puno izbora i uhvati se knjige! Nakon obaveza volimo provoditi vrijeme zajedno pa često pogledamo neki film ili odemo u šetnju. Sada su mjere oko pandemije korona virusa malo popustile, pa je nekako i svima laknulo nakon svih trauma koje smo proživjeli u zadnje vrijeme. Nadam se da su lekcije naučene, idemo hrabro dalje.

Razgovarala: D. P.
Fotografije: Shutterstock