Više nego ikada prije internet je preplavljen videouradcima koji nam slikovito pokazuju kako održavati liniju u izolaciji, kako vježbati u udobnosti svojega doma te kako trenirati kada su teretane zatvorene. No rijetko ćemo gdje naići na savjete za žene u drugom stanju - skupinu koja također želi ostati u formi, ali ne zna kako početi. S obzirom na to da se ovih tjedana više brinu o zdravlju i sigurnosti pa i ne izlaze toliko često u šetnje, trudnice su primorane pronaći drugo rješenje za brigu o fizičkom zdravlju. Brojni videotutorijali pokazali su se beskorisnima jer vježbe nisu prilagođene toj populaciji, a na grupne treninge još neko vrijeme nećemo moći ni pomisliti. Stoga je odgovor na pitanje kako vježbati ako ste u drugom stanju magazin Story potražio kod Mirele Anić Tarle, jedne od najpopularnijih i najuspješnijih instruktorica pilatesa u Hrvatskoj. 

Danas osnivačica i vlasnica franšize Body & Mind te suradnica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, prije nekoliko je godina za časopis Sensa predočila nekoliko jednostavnih pilates vježbi za trudnice koje donosimo u cijelosti. Zanimljivo je što je Mirela tada bila trudna, a o cijelom je iskustvu rekla: “S nekim sam ženama vježbajući prošla njihovu prvu, drugu, pa i treću trudnoću. Sve one uvjerile su me da vježbanje olakšava trudnoću i porođaj te omogućuje brži oporavak. Znanje o prenatalnom pilatesu usavršila sam u teoriji, ali praksa - vježbati trudna i vidjeti kako proširena zdjelica, beba u trbuhu te opterećena kralježnica ograničavaju pokrete - bila je poseban doživljaj.”

Osim na duhovnoj i emocionalnoj razini, trudnoća i fizički mijenja ženu, kako estetski tako i funkcionalno. Zbog promjena na zdjelici, njezina pomicanja prema naprijed i rasta maternice slabe trbušni mišići. Ti faktori utječu na promjene u držanju tijela, što rezultira bolovima u leđima i vratu te smanjenoj stabilnosti, mobilnosti i ravnoteži tijela. Iako promjene nemaju negativan utjecaj na zdravlje djeteta, otežavaju trudnoću i mogu imati dugoročne posljedice na organizam žene. Kako bi se olakšala trudnoća i omogućio brži oporavak nakon porođaja, preporučuju se prilagođeni programi tjelovježbe - namijenjeni trudnicama nerizičnih trudnoća.

Pilates za trudnice posebno je osmišljen program tjelovježbe koji se prilagođava početnom stanju trudnice te se mijenja tijekom trudnoće kako bi bio siguran za majku i dijete. Ako je žena prije trudnoće bila aktivna i trenirala, može početi vježbati već u prvome tromjesečju. Ako nije, vježbanje se preporučuje u drugom tromjesečju. Dopuštenje liječnika preduvjet je vježbanja u trudnoći. Ako liječnik nije upoznat s programom treninga, potrebno mu ga je razjasniti. U pilatesu za trudnice posebna se pozornost posvećuje tehnici disanja, držanju tijela i kontroli pokreta. Izvode se vježbe s umjerenim otporom, u umjerenom tempu, bez naglih trzaja i zahtjevnih istezanja. Uz jačanje mišića ruku i nogu, kao i mišića zdjeličnog te ramenog obruča i kralježnice, jačaju se i trbušni mišići koji pružaju potporu kralježnici, čime se ona izdužuje, a prsni koš se diže i širi prostor za dijete. Vježbe za jačanje abdomena smanjuju bolove u leđima te popravljaju držanje i ravnotežu. Ujedno pridonose lakšem porođaju i oporavku nakon njega. Prenatalni pilates osigurava stabilnost i mobilnost svih zglobova i kralježnice, čime omogućuje sigurnije kretanje te obavljanje svakodnevnih poslova. Preporučljivo je trenirati dva do tri puta na tjedan između 45 i 60 minuta. Čak i kraći treninzi jednom na tjedan mogu pridonijeti kvaliteti trudnoće.