Neke ideje dugo tinjaju u nama i ne realiziraju se zbog raznih razloga, a najčešće su to nedostatak hrabrosti i vremena. Ovo potonje bilo je glavni razlog što se ideja o projektu koji bi pružio video podršku u učenju djeci s poteškoćama u razvoju realizirala sada, negdje između strahova za budućnost, normalno funkcioniranje života i majčinskih briga. Iza projekta stoji majka 6-godišnjeg djeteta s autizmom i velika kreativka Ivana de Mol, koja se udružila s drugim mamama željnim kvalitetno ispuniti djetetovo vrijeme u izolaciji, Jasenkom Tudor Bevanda, Anjom Kučko Braun iLinom Abu Ammash, ali i brojnim drugim umjetnicima koji nesebično dijele svoje kreativni rad kako bi svima olakšali svakodnevicu i učinili ju zanimljivijom. S Ivanom smo razgovarali o projektu Pametnjakovici.eu, ali i o tome kako kriza zbog koronavirusa utječe na njezinu obitelj, a posebice na njezinog sina Toma, kojemu je s tri godine dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma.

Kako ste došli na ideju pokretanja projekta Pametnjakovici.eu i je li teško bilo u tako kratkom vremenu okupiti umjetnike i kreativce?Pametnjakovići su originalno trebali biti video podrška u učenju za djecu s raznim poteškoćama. Esencijalno, to je trebao biti školski program u video formatu. To je moja velika želja još uvijek, jer mislim da onaj ratni školski program se nikad nije trebao prestati proizvoditi i emitirati. Moja učiteljica Natalija Krznarić sudjelovala je u proizvodnji tog programa i nama je to jako pomagalo  i voljeli smo svi to gledati. I, naravno, bili smo ponosni što je naša učiteljica na televiziji. :) I tako su godine prošle, i došao je moj sin kojem je sa 3 godine dijagnosticiran PSA (poremećaj iz spektra autizma), i pervazivni poremećaj, te zaostajanje u intelektualnom razvoju. On je kao ekstremna verzija mene. Najbolje uči gledajući videe. Knjiga 0 bodova. Objašnjavanje 0 bodova. U ovakvim slučajevima dobro je imati otvoren um i ne ograničavati se na ikakve popularizirane teorije o bilo čemu. Svako dijete je individua i zaslužuje takav pristup. On će pogledati jedan video  nekoliko stotina puta i zapamtit će. Tada je moj posao to generalizirati i prenijeti znanje u stvarni život. Vidjela sam kakve videe on gleda na engleskom jeziku i pokušala za njega napraviti isto na hrvatskom jeziku. Tako su nastali “Mali Pametnjakovići”. I upalilo je… uz “Male Pametnjakoviće” on je progovorio svoje prve riječi. Tada sam preko Facebooka upoznala Dalibora Talajića i vidjela kako je on za svoga sina koji je isto na spektru radio video podršku za savladavanje gradiva osnovne škole. Bila sam oduševljena i odmah shvatila da je to, TO! To je ono što fali. To je ono što je potrebno! To je ona karika koja nedostaje da se djeci s poteškoćama u učenju pristupi nekako drugačije i da im se omogući da lakše savladavaju svoje gradivo. 

Projekt sam započela i uz dopuštenje Dalibora, odlučila sam podići kvalitetu njegovih videa i učiniti ih dostupnim široj javnosti. Međutim kako život piše priče, ubrzo je sve stavljeno na čekanje, jer montaža tih videa zahtjeva puno vremena kojeg nisam imala. U međuvremenu se desio koronavirus i kroz razgovor sa kolegicama s televizije, Anjom Kučko Braun, Linom Abu Ammash i Jasenkom Tudor Bevanda, odlučila sam prenamijeniti Pametnjakoviće u portal za edukativan i zabavan program za djecu i mlade. Svaka od nas ima ambicija u budućnosti profesionalno proizvoditi dječji program. Odlučili smo pozvati sve one koji su spremni u ovo doba karantene poigrati se sa mobitelima, kamerama i napraviti super zabavne i edukativne programe za SVU djecu. Na televiziji je ponovno krenuo školski program, pa se potrebno uz nešto i opustiti, a opet da to bude jedno kvalitetno iskustvo. 

U međuvremenu smo shvatile da kod nas u Hrvatskoj postoji cijelo jedno zakopano blago dječjeg programa koje skuplja prašinu po  tamnim podrumima interneta i produkcijskih kuća. Pozvali smo njih, i razne umjetnike da se skupimo tu na jednom mjestu i damo djeci što više možemo od sebe da ova karantena prođe što bezbolnije i da svi mi izađemo nekako bolji iz ovoga. I moram zahvaliti svim umjetnicima, kreativcima i produkcijskim kućama koji su besplatno podijelili svoje uratke na našim Pametnjakovićima i koji su dali svoje vrijeme za proizvodnju novih i zanimljivih videa. Bez njih to ne bi bilo to!

Koji su vam se do sada sadržaji pokazali najboljim? Što po vašem mišljenju ljude najviše interesira i kakve su povratne informacije gledatelja?
Ljude sad najviše interesira kako provesti kvalitetno vrijeme skupa kad si umoran, bezvoljan i kad ti je svega dosta. Nadam se da smo doskočili tom problemu. Pošto je sadržaj raznovrstan, mislim da apsolutno svatko može naći nešto za sebe. Teško je reći u ovom trenutku što ljude najviše interesira. Gledatelji su oduševljeni svim filmovima i emisijama. Kažu da je to bilo ono što im je falilo. Slijede naputak da program gledaju zajedno sa svojom djecom. Da komentiraju, razgovaraju i nude dodatna objašnjena na temu videa koji se gleda. Izgleda da smo uspjeli potaknuti ljude da vrijeme pred ekranom provode ZAJEDNO. 

Mama ste 6-godišnjeg djeteta s autizmom. Pretpostavljam da je roditeljima djece s posebnim potrebama u ovoj situaciji još teže. Održavaju li se uopće potrebne terapije, makar smanjenim tempom?Nama osobno nije bilo teško prva dva tjedna, međutim, sada se već lagano vidi nervoza kod njega. Hvala Bogu, imamo veliko dvorište pa može slobodno provoditi vrijeme vani. Suprug radi od kuće za vrijeme ove pandemije, pa je utoliko lakše. Ja sam bila strašno prestrašena zbog onog potresa i prvi put u životu mi je bilo drago što on ne kuži baš puno previše i što dalje sretan i zadovoljan vrti svoj film. Fali mu… fali mu vrtić. Fali mu terapija. Mislim da mu najviše fali od svega vrijeme na samo s mamom i tatom. Sad kad nema vrtića i seka je isto stalno doma… To je bitka za pažnju u kojoj on često odustane i bude tužan, bez obzira što ja strašno pazim da oni dobiju svega jednako. Meni srce hoće puknut kad se njemu oči zasuze. Seka je mala i jako zahtjevna u ovoj fazi odrastanja (ima 2 godine), a on je naviknuo dobiti pažnju i pomoć čim je zatraži. Teško mu pada kad nekad mora pričekati. Terapije će sad krenuti preko Skypa. Već smo imali probni sat i jako je dobro prošao. Tako je bio sretan što vidi svoju tetu i odradio je sve vježbe razumijevanja bez greške preko Skypa.  Bilo je prekrasno vidjeti i njega s osmjehom od uha do uha, a i tetu koja je bila toliko zadovoljna što terapija funkcionira preko interneta da je nesvjesno poskakivala na stolici od sreće. Uvjerena sam da će sve na kraju biti super.  

Djeca s autizmom naviknuta su na svoje rituale. Kako ste svojem djetetu objasnili da se sada sve potpuno promijenilo i kava je njegova reakcija na cijelu situaciju?
On nema neke rituale od kojih se ne može odvojiti. Tu smo netipični. Nemamo tantrume niti probleme po tom pitanju. A njegova reakcija… Ponekad mu bude dosadno pa “zuji” okolo. Ali i to se mora u ovim uvjetima. To je zdravo ispuštanje negativne energije. Ne shvaća on ni karantenu ni koronu ni potrese ni ništa. On živi u trenutku i to je to.

Kako izgleda vaš uobičajeni dan? Kako popunjavate vrijeme?
Osim obroka i rutine prije spavanja, malo toga planiramo. Ovisi o raspoloženju. Ako je lijepo vrijeme, volimo biti vani u dvorištu. Voli skakati na trampolin. Igrati se s loptom. Najviše voli proučavati vlastitu sjenu kao Petar Pan. Ako je raspoložen, odradimo par vježbica, iako ne inzistiram. Najviše pjevamo i plešemo. Mazimo se. Škakljamo se. Svaki dan ima vrijeme kad on gleda svoje videe. Voli gledati videe koje snimamo po kući i sa ljetnih praznika i fotke. Pa glumimo te videe ponovo. Pa gleda malo YouTube... Voli tablet kao i svako dijete. Ima mnogo poučnih i terapijskih aplikacija, koje su korisne, a opet skrate mu dan. Tako da i seka dobije pošteni dio vremena za svoje aktivnosti. Nažalost njih dva su još za sad nespojivi i primorani smo se odvojeno baviti sa svakim od njih.

Planirate li platformu Pametnjakovici zadržati i nakon što prođe ova kriza s koronavirusom?
Apsolutno! Nadam se da će Pametnjakovići rasti do unedogled! Nadam se da ćemo biti hrvatski Netflix za djecu i mlade! Nadam se da ćemo uspjeti zadržati emisije i filmove koje su sad tijekom karantene svi nesebično podijelili s nama, te da će ih biti još i više u budućnosti. Također da će platforma omogućiti svim umjetnicima i kreativcima da dalje proizvode kvalitetan program za djecu i mlade. Osobno se nadam jednog dana, uz pomoć moje učiteljice  Natalije Krznarić, nastaviti baviti svojim projektom školskog programa, da tako nešto bude trajno dostupno, a ne samo u vremenima ugroze.

Evo nekih Ivanininih najdražih "priča" s Pametnjakovica.

https://youtu.be/bYwst-1_NNI

Edukacijski program Blank bavi se filmskom produkcijom te filmskim i medijskim radionicama. Dječje filmove iz Blank inkubatora pogledajte OVDJE.

Uskoro će Uskrs, a tu je i prigodna priča.

https://youtu.be/JlGy5ggptL8

Sve o koronavirusu djeca će lakše razumjeti ako im se objasni na kreativan način.

https://youtu.be/7ZMbHrTjxoc

Razgovarala: Danijela Petrov
Fotografije: Profimedia, Pametnjakovici