Pravilan odabir tavice postaje iz dana u dan teži jer na tržištu se svako malo pojavi nova vrsta materijala za izradu tava, a proizvođači tvrde da su najzdraviji i najbolji odabir, dok neki materijali s dugom tradicijom korištenja u našoj kulturi odjednom dobivaju negativan predznak i sa svih nas strana upozoravaju na njihovu štetnost.

Poželjne karakteristike

Jedna od najvažnijih karakteristika dobrih tava, ali i posuđa općenito, jest da površine koje su u doticaju s hranom ne budu reaktivne, tj. da ne mijenjaju kemijski sastav, okus i hranjivu vrijednost namirnica koje pripremamo. Druga vrlo važna karakteristika je da materijali od kojih su napravljene jednoliko i efikasno provode toplinu da ne bi došlo do zagaranja na određenom dijelu površine ili neujednačenog kuhanja.

Nažalost, nijedan se materijal sam po sebi ne odlikuje objema navedenim karakteristikama jer su dobri vodiči topline najčešće kemijski reaktivni, tj. imaju tendenciju da kemijski reagiraju u doticaju s drugim tvarima, dok su ne-reaktivni, tj. inertni materijali, poput keramike i stakla lošiji vodiči topline.

koju vrstu tavice odabrati
Flames in pan. Meat and garlic being fried. Recipe of flambe steak. Hot and spicy., Image: 299979920, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Tave od metala

Metali su kemijski reaktivni pa nisu idealni za izradu posuđa, no razni načini proizvodnje i obrade prije korištenja čine tave od nekih metala odličnim odabirom ako naučimo kako se o njima brinuti. Već je poznato da posude od aluminija i bakra koje nije tretirano nekim zaštitnim premazom nije poželjno koristiti jer reagiraju s nekom hranom i to se teško ili nikako ne može spriječiti, pa je najbolje izbjegavati ih.

Tave od nehrđajućeg čelika (inoksa), lijevanog željeza (gusa) i ugljičnog čelika najisplativije su i najdugovječnije, ali nužno je zapamtiti što je u njihovoj upotrebi i čišćenju dozvoljeno, a što nikako ne smijemo raditi da bismo iskoristili prednosti ovih materijala, a izbjegli njihove nedostatke.

Tave od navedenih materijala sporije se zagrijavaju i dugo ostaju tople, pa je u njima teže regulirati toplinu nego u tavama od nekih drugih materijala. No, velika je prednost što se toplina jednoliko raspoređuje cijelom površinom i nema oscilacija u temperaturi. Ovi materijali korodiraju u dodiru s kiselinom i abrazivnim sredstvima za čišćenje te ih nikako ne smijete ribati žicom - oštetit će se površinski sloj pa će tave u hranu otpuštati metale (nikal, krom, željezo), što nikako nije poželjno!

Inoks je nešto otporniji od lijevanog željeza i ugljičnog čelika, no unatoč tomu što neki proizvođači tvrde da se ne može oštetiti ribanjem, to nije točno. Također, u tavama napravljenima od navedenih materijala ne bi se trebala iskuhavati kisela hrana, poput umaka od rajčice, jer u dodiru s kiselinom korodiraju.

Kako pravilno koristiti, održavati i čistiti metalne tavice od inoksa, lijevanog željejza (gusa) ili kombiniranih materijala saznajte na poveznici...

Tekst: Dunja Gulin, Sensa.hr

Foto: Profimedia