1. Vrata perilice rublja su uvijek zatvorena

Zatvarate vrata vaše perilice nakon pranja? Držite ih cijelo vrijeme zatvorenima? Od sada to nemojte više činiti. Otvorena vrata omogućuju vlazi u bubnju, pretincima i mašini da ispari. Kada se vrata zatvaraju, vlaga ne može izaći iz mašine pa bubanj postaje idealno uzgajalište za plijesan i bakterije. Pitanje je dana kad ćete osjetiti neugodan miris na vašem rublju. Za vaše i zdravlje djeteta koje se voli zavlačiti u mašinu najbolje je stoga držati vrata otvorenima, a ako imate mačku samo budite oprezni da je izvadite prije no što sljedeći puta uključite program za pranje!

  1. Ne čistite svoju perilicu rublja

Ako redovito koristite perilicu rublja, pogotovo tada je treba i redovito čistiti. Preporučuje se da zavrtite prazan bubanj i napravite ispiranje samo s octom, sodom bikarbonom ili posebnom tabletom za uklanjanje kamenca. Ako rublje perete jednom ili dva puta tjedno, trebali biste je čistiti svaka dva mjeseca.

  1. Prenatrpan bubanj

Pokušajte ne pretrpavati bubanj. Ako ste ispunili sav prostor bubnja robom, mašina neće moći dobro oprati rublje jer se ne postiže efekt lupanja rublja odnosno padanje rublja u bubnju. Previše odjeće se tako ponaša kao velika kugla koja se samo vrti, a pojedinačni komadi se ne taru jedni o druge i tako ne peru mehanički. Osim toga i motor se više troši.

  1. Niste kod kuće kad perilica rublja radi

Iako mnoge perilice danas imaju zaštitne sisteme protiv poplava i curenja, uvijek se može dogoditi da crijevo ili neki dio zaštitnog sistema popusti. Zato je važno redovito čistiti perilicu i ne stavljati previše deterdženta kako biste održali perilicu 'mladom' i vitalnom.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia