Prema nekim istraživanjima pravilno bi bilo – jednom u pola godine! No, ovisno o tome koliko se jako znojite, trebali bi i češće.  Stručnjaci upozoravaju, čak i ako svakih tjedan dana i češće mijenjate jastučnice (jer bi trebali) morate prati i jastuke.

Jastuci punjeni perjem ili vlaknima

Dobra vijest je da njih možete oprati u mašini za pranje rublja, a za najbolje rezultate perite dva jastuka istodobno (kako bi se u bubnju postigla ravnoteža). Ako na jastuku postoji uputstvo za održavanje, pročitajte ga (tomu i služi) i pridržavajte se savjeta. Ako ste ga odrezali, jastuke perite u mlakoj vodi i na programu za osjetljive tkanine s obveznim ispiranjem hladnom vodom. Sušite ih na sobnoj temperaturi i povremeno protresite.

Jastuci punjeni pjenom

Nažalost, njih ne možete prati u perilici rublja, ali možete prati njihovu jastučnicu. No, zato jastuk možete usisavačem dobro usisati s obje strane. Imate li sušilicu rublja, možete ju staviti na program hladnog sušenja maksimalno na 20 minuta. Sve eventualne mrlje očistite razblaženim deterdžentom i isperite vlažnom krpom. Jastuk ostavite da se osuši na zraku prije nego navučete čistu jastučnicu.

Izvor: Menshealth.hr

Tekst: Profimedia