Oko 70% energije koja se koristi u kućanstvu utroši se na zagrijavanje. Tu se sigurno puno može uštedjeti, a pravilnim grijanjem možete stvoriti zdraviju klimu i spriječiti razvoj plijesni.

1# Spustite rolete

Potrošnja energije se smanjuje za 10% ako noću imate spuštene rolete i otežate toplini izlazak iz vašeg doma.

2# Zaštitite zid iza radijatora

Reflektirajuća alufolija iza radijatora reflektirat će toplinu natrag u prostoriju i neće dopustiti zidu da ju apsorbira i izvede iz kuće.

3# Sloboda za radijatore

Namještaj i zavjese mogu sprečavati da se toplina ravnomjerno rasporedi po prostoriji i zato otvorite zavjese i sklonite sofe ispred radijatora.

4# Zatvorite vrata

Ako zatvorite vrata spavaćih i sporednih prostorija u kojima po danu ne boravite, u njima će temperatura biti niža što je u redu za spavanje ili kratak boravak. U dnevnom boravku i kuhinji ćete tako brže postići višu i ugodniju temperaturu.

ušteda na grijanju
, Image: 50660502, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5#Elektonski termostat

Elektronski termostati mogu automatski upravljati grijanjem. Možete ih programirati na vama prilagođen program grijanja što može uštedjeti i do 30% energije.

6# Prozračujete dva do tri puta dnevno

Više puta u danu otvorite sve prozore i kratko prozračite kuću. Nakon toga upalite grijanje. Nemojte držati na pola otvorene prozore za prozračivanje jer tako gubite 30 do 40% energije, a prostore se ne prozračuje učinkovito.

7# Izolirajte rupe

Prozori i vrata koji nisu dobro zabrtvljeni gutaju toplinu. Izolirajte ih ljepljivim trakama za izolaciju.

8# Nemojte ugasiti grijanje kad ujutro odlazite iz kuće

Zabluda je ako mislite da ćete tako uštedjeti. Tako će trebati više topline da biste ohlađenu kuću ponovno doveli do ugodne temperature. Ne samo da tako više trošite, već velikim fluktuacijama temperature pospješujete stvaranje plijesni po zidovima.

ušteda kod grijanja
, Image: 314036131, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia