Teško da ćete pronaći nekoga tko ne voli da mu je stan prozračen, mirisan i čist. Da bismo postigli sve te miomirise i čistoću danas koristimo sve jače deterdžente i sredstva. Jaka koncentracija određenih kemikalija naravno da će dati i bolje rezultate, ali i s druge strane, donijet će sa sobom i ono što ne treba. Primjerice, boje i mirisi ne doprinose čišćenju ni dezinficiranju, nego su tu radi dojma, ali i ugode koju stvara esencija nekog mirisa.

No, mirisi i boje mogu se postići i eteričnim uljima, koja su posve prirodna i ne štete kada ih udišemo, što se za mirise iz kupljenih deterdženata ne bi moglo reći. Drugi sastojci u njima mogu naštetiti koži i općenito našem zdravlju, a usto nisu razgradivi te su štetni i za okoliš. Stoga je pravo vrijeme, ako želite biti odgovorni prema sebi i okolišu, da počnete s izradom prirodnih sredstava za čišćenje.

Univerzalni sprej za čišćenje

Što vam je potrebno: 2 žlice alkoholnog octa, 1 žlica sode bikarbone, 2 šalice vruće vode, 1 žlica tekućeg biljnog sapuna, 10 do 15 kapi eteričnog ulja po želji (lavandin, limun, eukaliptus, čajevac…)

Izrada: Pomiješajte ocat i sodu te dodajte vodu. Izlijte u bočicu i tresite dok se soda ne otopi, tek tada dodajte sapun i eterična ulja. Zatvorite i odmah možete upotrijebiti.

S ovim sredstvom možete čistiti gotovo sve – pošpricajte, po potrebi istrljajte i prebrišite čistom, vlažnom krpom.

kako-od-sastojaka-koje-imate-kod-kuce-napraviti-prirodna-sredstva-za-ciscenje
Young Happy Woman Wearing Yellow Gloves Cleaning Window With Squeegee And Spray Bottle, Image: 362705995, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Sprej za staklene površine

1,5 šalica alkoholnog octa, 1/2 šalica vode, 5 do 10 kapi eteričnog ulja (limun, naranča, grejp…)

Ulijte u špricu vodu i ocat, promućkajte i na kraju dodajte ulje. Opet promućkajte i sredstvo za čišćenje staklenih površina je gotovo. Postupak čišćenja je isti kao i kod klasičnog sredstva.

kako-od-sastojaka-koje-imate-kod-kuce-napraviti-prirodna-sredstva-za-ciscenje
Smiling Young Woman Cleaning Kitchen Floor With Mop In Kitchen At Home, Image: 363285825, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Tekst: I.Ć.

Foto: Profimedia