1. Ne pričajte u svom kvartu na sva usta da odlazite na put, da ste podigli novac na bankomatu, prodali auto ili slične priče u kojima spominjete veće količine novca. Lopovi tako mogu pomisliti da možda taj novac držite u kući.

2. Dogovorite se sa susjedima da redovito isprazne vaš poštanski sandučić, ako ste na putu, ali i da povremeno upale svjetlo u vašoj kući ili stanu.

3. Ne ostavljajte nikakve poruke po kojima se može naslutiti da vas nema kod kuće. Pri tome mislimo na poruke na vratima i na telefonskoj sekretarici.

4. Ne ostavljajte ključ ispod otirača, u lončanici sa cvijećem ili na ostalim “prijateljskim” pozicijama. Također nemojte ostavljati ključ vašega doma nekome u koga nemate potpuno povjerenje.

5. Ugradite vanjsko svjetlo sa senzorom za kretanje. Za malo novca možete omesti lopova u krađi.

6. Uklonite svaku potencijalnu pomoć kao što su, primjerice, ljestve ili drvo, kako ne biste pomogli lopovu i olakšali mu ulazak u kuću. Ne morate nužno ukloniti drvo koje se nalazi tik uz kuću, ali možete odrezati niže grane.

7. Obavezno zaključavajte kuću, i kada putujete i kada ste kod kuće. Svaki put na izlasku provjerite jeste li zaključali vrata, ali i dok ste u kući svakako provjerite jeste li zaključani jer se najveći broj provala upravo dogodi dok su vlasnici u kući.

8. Zatvorite sve prozore u kući dok vas nema. U stanu na visokim katovima možete ostaviti prozor za prozračivanje, ali nemojte spuštati baš sve rolete - radije ostavite dojam da je netko kod kuće. Ako živite u kući, imajte na umu da provalnik može ući i kroz podrumski prozor pa njega dobro zatvorite.

9. Kupite alarm koji će se oglasiti ukoliko netko pokuša ući u vaš dom na silu. Tako ćete biti najopušteniji dok vas nema kod kuće.

10. Osigurajte kuću u slučaju da je zateknete provaljenu kada se vratite kući. Prije izbivanja popišite i fotografirajte sve vrijedne stvari koje imate kako biste imali dokaze da su vam uistinu ukradene.

11. Zaboravite uvjerenje da živite u dobroj četvrti i da vam neće nitko provaliti. Mirni kvartovi najčešća su meta provalnika.