Svaka domaćica zna kakav je neugodan osjećaj kad treba baciti hranu. No, unatoč tome hrvatska kućanstva godišnje bace 400 tisuća tona hrane. Je li to zaista potrebno, pitanje je za svakog ponaosob, no svima je jasno da treba više misliti o tome kako se odnosimo prema hrani. Dio odgovora leži u tome da odgovornije i svjesnije kupujemo. A ako uz to možemo nešto i uštedjeti, još bolje.

3 OSNOVNA PRAVILA ZA KUPNJU - Ova zlatna pravila nije na odmet uvijek nanovo ponoviti:

1. Nikada ne kupujte gladni

2. Obratite pozornost na proizvode visoko na gornjim policama i nisko na donjim. Oni su 30% jeftiniji od proizvoda u policama u razini očiju.

3. Umjesto skupljih proizvoda, odabirite domaće kopije. Proguglajte koji proizvođač se skriva iz određenog proizvoda.

kako-ustedjeti-u-trgovini-prilikom-kupnje
Close-up Of Pink Piggy Bank On Euro Banknotes, Image: 365207378, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Evo još nekoliko dobrih savjeta:

  • PLAN ZA JELOVNIK

Možda vam ide na živce pisati jelovnik tjedan dana unaprijed ili pisati podsjetnik za kupnju, ali tako ćete rjeđe morati u nabavku i manje ćete novca potrošiti. Trebate li poticaj ili pomoć, pođite na internet i pronađite recepte.

  • AKCIJE

Nemojte se dati navući navodnim posebnim pogodnostima ili velikim pakiranjima. Jer ako samo polovicu toga potrošite i zatim ostatak bacite, niste ništa uštedjeli.

  • SAMO GOTOVINA

Ako ste sastavili popis za kupnju, možete ugrubo procijeniti koliko će to koštati. I zatim uzmete otprilike tu sumu novca u gotovini (uzmite još malo više za svaki slučaj). Ništa vas neće bolje zaštititi od spontane kupnje, nego činjenica da više jednostavno nemate novaca.

  • SAMO U IZVORNOM OBLIKU

Naravno da je praktično kupiti očišćenu i opranu salatu, ali to je i skuplje i brže propada. Povrće i voće dakle kupujte u glavicama i neočišćene, a u tom smislu nemojte kupovati niti gotova jela. Zdravije je skuhati kod kuće, a i jeftinije je.

  • PRAVILNO SKLADIŠTENJE

Lako i brzo kvarljive namirnice postavite naprijed u hladnjaku i brzo skuhajte ili pojedite. Salate zamotajte u vrećice jer će tako dulje ostati svježe. Mnoge namirnice se mogu lijepo i zamrznuti.

  • BLIŽI SE ROK TRAJANJA

Proizvodi kojima uskoro istječe rok trajanja su povoljniji. Ako znate da ćete nešto odmah upotrijebiti i skuhati, tada slobodno kupite takve snižene namirnice. Kruh i peciva od prethodnog dana su povoljni, a još uvijek dobri za konzumaciju.

  • KOŠARA UMJESTO KOLICA

Ako niste u velikoj kupovini, umjesto kolica uzmite košaru. To će vam malo ubiti volju za kupnjom jer jednostavno ne možete toliko nositi u košari. Osim toga, studije su pokazale – što su kolica veća, to više u njih stavljamo.

  • SAMI U KUPNJU

I to je dokazano – s partnerom ili djecom ćemo uvijek više kupiti.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia