Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebama je sve igračka!

Da nemate kod kuće niti jednu igračku, vašoj bebi ne bi bilo dosadno. Jer sve je igračka našim najmlađima i sve im je novo, zanimljivo, uzbudljivo! Zato štedite novac za bitnije stvari, a za igračke zavirite u kuhinjske ladice. ...

Glavni moto za izbor igračke za bebe je sigurnost i jednostavnost. U ovom razdoblju do prve godine bebama trebate ponuditi različite predmete koji su na dodir drugačiji, koji proizvode različite zanimljive zvukove, a to kako izgledaju bit će im u početku novo kako god. Naravno, nije problem imati i plišane igračkice i zvečke za dječji uzrast, no većinu toga možete napraviti i sami pomoću limenih kutijica ili bočica u koje ćete umetnuti rižu, grah, vodu, obojanu vodu, važno da je dobro poklopljeno i da beba ne može lako otvoriti ili se na tome ozlijediti. Kod igračaka koje dobijete na dar pripazite na ceritifikatu da ne sadrže kemikalije, oštre rubove i da nisu presitne, jer sve će beba malo prvo prožvakati, to već znate!

Čudesa iz kuhinje

U kuhinji ćete sigurno naći kakve drvene predmete (manje kuhače, žlice, čepove od boca ako su veći), a dobro će poslužiti i razne manje cjediljke, poklopci, plastične čaše, lončići i zdjelice... Hit koji osvaja sve bebe su kvačice za rublje, koje privlače svojom bojom i oblikom. Premetanje istih iz jedne posudice u drugu, razbacivanje i pokušaj da njima nešto zakače, dat će vam vremena da i sami malo predahnete. Trakice za ukrašavanje poklona također mogu biti zanimljive, osobito ako se njima zavežu neki drugi predmeti koji se onda mogu vući za njih.

Nemojte pobacati sve stare časopise i reklamne kataloge, pustite ih da dijete malo vježba "listanje" istih, tj. trganje stranica, ali uvijek naglašavajte da to ne rade kad su u pitanju slikovnice. Radje u početku imajte slikovnice od tkanine ili one s debelim koricama.

Kid child boy washing dishes and having fun in the kitchen, Image: 264987838, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Što to odrasli rade ili užitak čišćenja (samo u najmlađem uzrastu)

Imitacija predmeta koje koriste odrasli, ali u mini izdanju bit će zanimljiva djeci dugi niz mjeseci jer će htjeti brisati s krpicama i metlicama, kuhati vam juhice i pripremati ručak, a za sve to mogu poslužiti neke manje čašice i plastični tanjurići, ne morate odmah pohrliti u kupovinu mini izdanja kuhinje sa svim pripadajućim umanjenim uređajima. Nemojte se iznenaditi tom fasciniranošću da pokušaju raditi sve što i vi, jer neke stvari toliko ponavljamo iz dana u dan da ih nismo svjesni, a dijete ih tek pokušava savladati. Pustite ga da isprobava i osjeća se korisno i sličnije vama. Taj ponos na njihovom licu kad nešto "počiste", nema cijenu!

Bojice i netoksične pastele i papir neka posluže kao umjetničko platno za malog umjetnika koji tek otkriva što ti razni predmeti rade i čemu služe. I nemojte se čuditi kad im djeca pronađu neku netipičnu primjenu, jer nisu ograničena i rado će sama osmisliti što čemu služi po nekoj njihovoj logici.

Žrtvujte ponekad role papira i ubrusa da se djeca nauživaju razvlačenja i trganja istih, samo nemojte da vam njime zatrpaju školjku od zahoda imitirajući vas kako ga koristite. Drvene igračke su zgodne jer su od prirodnog materijala, no pripazite da nisu suviše oštre. Igračke koje se mogu negdje provlačiti i slagati jedna u drugu ili na drugu svakako će pobuditi zanimanje i poneku frustraciju kad ideja ne uspije iz prve pa dijete ne može sve ubaciti u predviđeni otvor. Sve je to škola!

Dopustite ženskoj bebi da dođe u doticaj s tzv. muškim igračkama i obrnutno. Nemojte ih ograničavati spolom, isto vrijedi ne samo za igračke, već i za boje u koje ih odijevate... Neka budu okruženi raznolikošću materijala, boja, oblika, tekstura, topline/hladnoće i ne zaboravite igre u kadi jer s vodom je nekako sve dodatno zanimljivije. Prskanje, pretakanje, puhanje balončića i hvatanje istih put su do prave male ekstaze za dijete koje se ne može načuditi čega sve ima na ovom svijetu. A vama će sam pogled na njihovo ozareno lice pomoći da se sjetite kako život može biti jednostavan i zabavan ako ga samo pogledate barem na tren očima vašeg djeteta.

Igra u prirodi

Nevjerojatno je koliko novih informacija može dijete dobiti boraveći na otvorenom, okruženo prirodom, drvećem, lišćem, travom, životinjama, plodovima koji padaju s drveća. Dajte mu dovoljno vremena u da uživa u tim radostima bez žurbe, bez upozorenja o prljanju, lako ćete dijete okupati kad se vratite kući. Samo ga odgovarajuće odjenite i pustite da samostalno istražuje na podu, kad je toplije neka bude što više boso, a i sami mu se pridružite na podu. Veselite se skupa lokvicama, blatu, kamenčićima, lišću, žirevima i grančicama i imajte strpljenja. Sve to velik je ulog za djetetov razvoj i učenje o životu i nikada kasnije možda neće imati mogućnosti toliko uživati u svim tim jednostavnim prirodnim stvarima koje nas okružuju.

, Image: 300161812, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia

Najnovije