Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje djeteta starijeg od godinu dana

Odlučili ste nastaviti dojiti vaše dijete premda je napunilo godinu dana starosti? Zacijelo ste do sada uživali u dojenju, vaša beba pokazuje da joj je dojenje i dalje važno, svjesni ste svih dobrobiti produženog dojenja i vjerojatno ...

Ako dojim dulje od godine dana, hoće li mi biti teže prekinuti?

Često nam govore da ako ne prestanemo dojiti s prvim rođendanom djeteta, nećemo uspjeti prestati NIKAD! Nerijetko mame povjeruju ovom potpuno pogrešnom uvjerenju, pa prekidaju dojenje s navršenih godinu dana djeteta bez obzira što ni one same to ne bi htjele, niti su njihove bebe na to spremne.

Dojenje duže od godine dana ne onemogućava niti otežava prestanak dojenja. Ako kasnije iz bilo kojeg razloga poželite prekinuti dojenje, svakako to možete i učiniti. Godine starosti djeteta u tome imaju daleko manju ulogu nego njegova razvojna spremnost za to. Godine u kojima je dijete spremno za odvikavanje od dojke variraju od djeteta do djeteta. Prosječno su djeca za to spremna u dobi u od 2 do 4 godine. Ako je mama ta koja potiče prestanak dojenja, što je dijete samo bliže prestanku - to će biti lakše i mami i bebi ubrzati prirodni proces odvikavanja od dojke.

Koliko treba trajati podoj?

Ponajprije, što je beba starija ona i kraće siše. To još uvijek ne znači da pokušava prestati sisati. Kako raste, siše sve spretnije (dosad je postalo pravi iskusni sisavac!) pa ne treba više puno vremena da se zasiti. Osim toga mala djeca su toliko zainteresirana za sve što se događa oko njih da ne žele previše vremena potrošiti na dojenje. Tipični podoj jednogodišnjaka traje svega par minuta - malo povuče i pomazi se s mamom, a zatim otrči dalje. Podoji prije dnevnog i noćnog spavanja te nakon buđenja obično traju dulje jer je dijete pospano i nema volje žuriti ili trčati za ostalim zanimljivostima.

Koliko često dojiti stariju djecu?

Razmak između podoja kod starije djece je prilično nepravilan i ovisi o karakteru i temperamentu djeteta. Normalno je da ponekad, zbog interesa za sve oko sebe, jednogodišnjaci nisu previše zainteresirani za dojenje. Ponekad će dijete htjeti provoditi puno vremena na dojci. Povezujući se s mamom, dijete lakše prihvaća svoje nove vještine. Neka djeca sišu često (prema komentarima majki "kao novorođenčad"), neka jednom ili dvaput dnevno, a neka nekoliko puta dnevno par dana pa zatim nešto češće narednih dana. Neovisno o pojedinačnoj praksi dojenja, učestalost podoja se prosječno postupno smanjuje što je dijete starije. Dojenje jednom ili dvaput dnevno može potrajati mjesecima, čak i godinama, ovisno o djetetu i mami.

Osim kad su gladna, djeca sišu i za utjehu. Dojenje čini čuda kad se dijete ozlijedi, kad je tužno, uznemireno (izvrsno smiruje nastupe gnjeva) ili bolesno. Dojenje je jednostavan način da se dijete na brzinu zbliži s mamom.

Ponekad vaša beba prolazi kroz faze čestih noćnih podoja. To je uglavnom kad joj rastu zubići, ako danju manje doji radi zaokupljenosti drugim zanimljivim stvarima i događajima, kada dođe do razvojne prekretnice i ako se ima potrebu povezati se s mamom.

Normalno je da dijete više siše ako ste na putu, daleko od kuće ili u bilo kojoj situaciji kada mijenjate ustaljenu dnevnu rutinu. Za bebu dojenje predstavlja toplinu, utjehu, poznato u nepoznatom, sigurnost... Jednom kad se vratite kući i smjestite se, (ili kad se dijete prilagodi promjeni), pojačano sisanje se opet smanjuje.

Koji položaji pri dojenju više odgovaraju starijoj djeci?

Koji ćete položaj zauzeti pri podoju ovisi isključivo o vama i vašoj bebi. Položaji i način kako beba prihvaća dojku se u pravilu mijenjaju kako beba raste. Mnogo majki iskusi sa svojim djetetom tzv. akrobatsko dojenje. S godinom dana starosti većina djece ima zavidan izbor kreativnih položaja za dojenje. Akrobatsko dojenje je tipično u ovoj dobi, pa dijete nerijetko pokušava sisati naopačke, s nogama u zraku, stojeći na jednoj nozi. Ono se meškolji, cupka, okreće s bradavicom u ustima i nateže ju do granica njezine rastezljivosti. Uživajte u tim neobičnim položajima, budite tolerantni i strpljivi. No, ako vam zbog akrobacija dojenje postane neugodno i bolno, evo savjeta koji su pomogli drugim mamama:

  • Dajte djetetu vremena. Akrobacije su uglavnom faza koja pokazuje da dijete shvaća da može dojiti u bezbroj različitih položaja i, što je još važnije, zanimljivo je pokušavati! Ova novina će zastarjeti nakon nekog vremena i akrobacije će se smanjiti.
  • Dajte djetetu nešto što će držati i s čim se može igrati za vrijeme dojenja (možda malu igračku). Neke mame nose ogrlicu za dojenje koja privlači bebinu pažnju na nešto drugo osim izvođenja akrobacija.
  • Pokušajte pričati djetetu ili čitati knjigu dok siše. Pjesme i igre prstima također pomažu.
  • Pokušajte s odlučnim prijekorom. Recite odlučno nešto kao "Budi miran/mirna", no ne podižite glas jer ne želite uplašiti bebu. Također možete čvrsto zagrliti bebu da potvrdite smisao.
  • Prestanite s dojenjem ako dijete nastavi s akrobacijama. Recite nešto kao: "Ne možemo sisati ako si nemiran/nemirna. Idemo se igrati, a sisati možemo i malo kasnije." Poigrajte se par minuta prije nego pokušate ponovo.
  • Upozorite dijete da mama neće dojiti ako ne bude mirno. I zaista prestanite ako ostane uporno. Ustanite, pustite bebu i objasnite joj ponovo zašto ste prestali dojiti. Recite da će mama ponovo dojiti kad se beba smiri.
  • Dojenje u javnosti može biti problem ako je beba vrlo živahna. Ako su vam akrobacije pri podoju u javnosti malo previše, pokušajte dojiti prije izlaska i recite bebi da ćete dojiti čim dođete kući, u auto ili sl. (Ovakvo odlaganje bolje funkcionira kad je dijete starije od 18 mjeseci i nije preumorno). Ako beba treba nešto (i neće se smiriti za dojenje) možete ponuditi zalogaj ili gutljaj nečega dok ste vani.

Kako izgleda kada dijete želi prestati sisati?

Dijete će samo prestati sisati kad više nema potrebu ni nutritivno ni emotivno, dobro pije iz čaše i dobiva većinu potrebnih sastojaka iz čvrste hrane već neko vrijeme. Relativno je neobično da dijete mlađe od 18-24 mjeseca prestane dojiti ako nije potaknuto (iako ponekad može utjecati mamina nova trudnoća). Mnoga djeca će mjesecima prije prestanka dojiti samo noću, samo za uspavljivanje ili ujutro, nakon buđenja. Dijete koje samo želi prestati sisati gotovo uvijek će vrlo postupno smanjivati jedan po jedan podoj tijekom nekoliko mjeseci.

Tekst: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije