Proslava prvog rođendana velik je dan. Simbolično obilježavamo ulazak djeteta u svijet velikih jer od tog dana djetetovu dob više ne mjerimo u mjesecima nego u godinama. I za mame je to veliki dan. Dijete je navršilo prvu godinu, a potrebno je i organizirati proslavu djetetovog prvog rođendana. Evo nekoliko savjeta kako to najbolje učiniti...

Kuća, park ili restoran? Kako odabrati mjesto?

U današnje vrijeme igraonice su čest odabir mjesta za proslavu rođendana, osobito ako sudjeluje velik broj uzvanika, jer je lakša cjelokupna organizacija te pospremanje i čišćenje nakon proslave.

Ipak, idealan prostor za proslavu prvog rođendana upravo je mjesto na kojem će se vaš mališan osjećati najsigurnije, poput vašeg doma ili kuće za odmor s velikim zelenim travnjakom. Istodobno ćete nadohvat ruke imati sve potrepštine, kao i mogućnost da dijete stavite u krevetić kada se umori. Osim toga, ima li netko od vaših uzvanika bebu, lako možete predvidjeti miran kutak za presvlačenje ili dojenje.

Idealan trenutak za slavlje

Vrijeme rođendana potrebno je odabrati prema djetetovim navikama. Jednogodišnjaci još uvijek imaju potrebu za snom tijekom dana, stoga je najbolje doba za druženje nakon spavanja, kada je dijete odmorno i u punoj snazi. Pozivate li na rođendan druge roditelje s bebama, uskladite s njima pogodno vrijeme. Jedno rasplakano dijete moglo bi izazvati lančanu reakciju!

Jednako je važno razmišljati o duljini trajanja proslave jer se dječica često vrlo brzo umore i postanu razdražljiva kada su suviše stimulirana. Stoga proslava u ovoj dobi ne bi smjela potrajati dulje od 1-2 sata.

Popis uzvanika

Za prvi rođendan često smo skloni pretjerivanju pa bismo rado pozvali sve ljude koje poznajemo. Međutim, beba je još uvijek privržena majci i mogla bi se uplašiti silne gužve i nepoznatih lica. Osim toga, u dobi od 12 mjeseci mališan vjerojatno nema razvijen društveni život i najvjerojatnije ga čine djeca s kojom se igra ili ih susreće kod kuće, djeca obiteljskih prijatelja ili mali sudionici tečajeva gimnastike za mame i bebe. Uzvanike odaberite ovisno o osobnosti bebe: one koje su povučene i sramežljive najugodnije se osjećaju okružene najbližima, a one društvene bit će oduševljene nađu li se u krugu “prijatelja” s kojima se mogu zabavljati.

Čak i ako vaše dijete voli druge bebe, neće još znati kako se igrati s njima. Više će uživati u vašoj neograničenoj pažnji i osmijesima koje vam izmami. Stoga roditelji često odluče organizirati skromnu obiteljsku proslavu u krugu bliskih rođaka, prijatelja i susjeda. Neovisno o broju uzvanika, ne zaboravite da će vaš jednogodišnjak zahtijevati mnogo pažnje, osobito ako je stimuliran više nego obično u društvu razdraganog društva. Ovo je ipak njegov dan!

Korisni savjeti za pripremu prvog rođendana

  • Organizirajte čist, miran i dobro opremljen kutak za mijenjanje pelena i dojenje.
  • Držite u pripravnosti toaletni papir, vlažne maramice i rezervne pelene.
  • Poželjno je nadohvat ruke imati i pribor prve pomoći za slučaj nezgodnih padova ili manjih ozljeda.
  • Vrijeme je za puzanje, hodanje i penjanje, stoga je iznimno važno da dobro osigurate prostoriju za razigrane mališane.
  • Razmaknite pokućstvo, osobito platnene naslonjače i kauče, kako biste ga zaštitili od prljavih rukica te radije nabavite plastični dječji namještaj.
  • U vreći iznenađenja imajte nekoliko poklončića više, za slučajne uzvanike.
  • Odstranite sve vrijedne ukrase i lomljive stvarčice.
  • Kućne ljubimce držite podalje od dječice radi njihove sigurnosti.
  • Uvijek budite na oprezu da se među mališanima ne nađe koja vilica ili mali predmeti i komadići hrane koje bi dijete moglo progutati.
  • Bebe će se igrati jedna pokraj druge, a ne zajedno, zato pripremite razne igračke na velikoj sigurnoj površini.
  • Opustite se i dopustite djetetu da samo odredi tempo kojim će se odvijati proslava.
  • Unaprijed pronađite dobrovoljca koji će fotografirati i snimati događaj. Vi ćete možda biti prezaposleni da to učinite sami, a nikako ne želite propustiti ovjekovječiti svog mališana kako rukicama zaranja u svoju prvu rođendansku tortu! Osim toga, trenutke za pamćenje zasigurno ne želite proživjeti kroz objektiv fotoaparata!
  • Napravite mnoštvo raznovrsnih fotografija svoje bebe, rođendanske torte te gostiju jer će one biti predivna uspomena vama i vašem mališanu kad odraste.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia