Dok su u maminom trbuhu, bebe žive u toplom, vlažnom okruženju (maternici), pa im, kada dođu na svijet, može biti vrlo hladno. Iz tog razloga, primalje im odmah nakon rođenja stavljaju pamučne kapice na glave. Međutim, kada vaša beba napusti rodilište, ona ne mora nosi kapicu sve vrijeme, osim u zimskom periodu ili ako je u vašem domu iz nekog razloga hladno (oprezno s klimom u ovo vruće vrijeme da ne puše na bebicu i da nije na prehladno namješteno). Katkad bebicama mame nastavljaju stavljati kapice misleći da se one moraju nositi, no to zaista tijekom toplog vremena nije potrebno. Možete kratko nakon pranja kosice i glavice. Važan pokazatelj je djetetovo ponašanje. Ako se znoji i nezadovoljno okreće, radije je skinite. Smiri li se bebica, znači da joj je bilo prevruće.

Također vas usput upozoravamo da roditelji često prekriju dječja kolica tetra pelenom kako bi zaštitili bebu od sunca, no zaboravljaju da time smanjuju kisik koji dolazi do bebe i može doći do pregrijavanja u kolicima. Radije koristite suncobrane, a tetra pelenu samo na jednom dijelu, nikako cijelom površinom. Šetnje ostavite za ranojutarnje ili večernje sate ili šumu gdje ima dovoljno hlada... Odijevanje bebe i prekrivanje dekicom svakako prilagodite vanjskim uvjetima jer bebe nikako ne vole kad im je vruće.

Prilikom vožnje u automobilu na stakla stavite samostojeća sjenila kako joj u nekom trenutku sunce ne bi izravno dolazilo na lice i previše je zagrijavalo.

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia