Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S ljetnom bebom na godišnji odmor

Velike vrućine, duža putovanja, jako sunce, klimatizacijski uređaji... naša su ljetna svakodnevica. No, ako imate malu bebu, na te stvari morate obratiti posebnu pozornost kako bi vaši mališani bili sigurni, zdravi i zaštićeni na ...

 s bebom na godišnji odmor

Nema razloga da roditelji s malom bebom ne idu na dulji put, bilo automobilom ili avionom. No, tu je najvažnije pitanje bebine sigurnosti. Tijekom putovanja automobilom mala beba mora biti u fiksiranoj ležaljci, ne sjedalici. Naime, sjedalica zahtijeva napor mišića trupa i ramena pa ako beba nije dovoljno čvrsta, moglo bi biti posljedica. Kako danas većina nas uglavnom putuje automobilom, dobro je kretati na put bez žurbe i nekih zadanih rokova. Ako u automobilu imate klimu, temperatura treba biti samo 5 ili 6 stupnjeva niža nego vani kako ne bi bilo prevelike razlike između temperature u automobilu i okoline pa ni šoka kada izađete iz automobila na vrućinu. Bebu treba prikladno odjenuti.

Malim je bebama potreban jedan sloj više nego što odjenete sebe, s tim da vodite računa da je bodi bebino donje rublje. Tijekom puta svakako treba osigurati stanke za hranjenje, presvlačenje i odmor. Ako dojite, imate idealnu hranu za putovanje! Inače, nadomjesno mlijeko treba prirediti neposredno prije hranjenja kako bi se izbjegla mogućnost crijevne infekcije ili kiseljenja mlijeka zbog vrućine. Ako beba jede kašice, za putovanje su najbolje gotove, tvorničke, sterilizirane bočice.

U vožnji izbjegavajte nagle promjene brzine, nagla kočenja, prebrzo ulaženje u zavoje − to može izazvati povraćanje i kod malih beba. Male bebe mogu putovati i zrakoplovom. Mogu sjediti u krilu roditelja, propisno zavezane, a svakako je na putovanje avionom potrebno ponijeti kapi fiziološke otopine za nos, u slučaju da od razlike tlakova beba dobije bolove u ušima.

Bebina odjeća

Tijekom vrućih ljetnih dana odjeća vaše bebe neka obavezno bude pamučna, prozračna, dobre veličine, udobna i laka za održavanje. Svakako trebate izbjegavati vunu i sintetiku jer ti materijali otežavaju “disanje” kože, a mogu izazvati i pojačano znojenje.

Ako je klima uključena u prostoriji u kojoj beba boravi ili u automobilu, morate osigurati lagani pokrivač za malu bebu. Kod boravka na otvorenome na bebinu glavu obavezno trebate staviti laku platnenu ili pamučnu kapicu ili još bolje šeširić koji štiti i lice i vrat, a na noge čarapice. Ako su bebina stopala i ručice hladni, to znači da je niste dovoljno toplo odjenuli i da se može prehladiti. Iako vama može biti vruće na toplini ljetnog dana, novorođenče može lako pokupiti prehladu. Kako biste to spriječili, pobrinite se da uvijek imate dodatni par čarapa i rukavica sa sobom u slučaju da ih vaše dijete treba.

Dječji bodi iznimno je praktičan i trebao bi biti osnovni odjevni predmet vaše bebe u ljetnim mjesecima. On drži pelenu na mjestu i ne stvara nabore na leđima. Bodi kratkih rukava napravljen od čistog pamuka omogućuje jednostavnu upotrebu i maksimalnu udobnost za vaše dijete. Noću, ako je temperatura oko 22 do 24 Celzijeva stupnja, možete pustiti bebu da spava u pidžami bez vreće za spavanje ili pokrivača. Pri temperaturama višim od 26 do 27 stupnjeva odjeću za spavanje također možete staviti na stranu.

Njega bebine kože

Ljeti se i male bebe pojačano znoje, pa ih je dobro svaki dan tuširati ili prati u kadici. Pri tomu ne treba pretjerivati s pjenušavim kupkama ili šamponima kako ne biste oštetili zaštitni masni sloj na bebinoj koži. Dovoljno je dobro isprati cijelo tijelo mekom vodom, a šamponirati samo dijelove tijela ispod pelena ili vlasište. Nakon kupanja bebinu kožu možemo njegovati i blagim mlijekom za kožu.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije