Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji je vaš stil uspavljivanja bebe?

Izbor najboljeg pristupa uspavljivanju ovisi o mnogo čimbenika. Pokušat ćemo vam pomoći da odredite najbolji način uspavljivanja za svoje dijete.

 uspavljivanje bebe

'Samostalno uspavljivanje'

KAKO FUNKCIONIRA?

Stvorite rutinu − kako biste bebi najavili da se bliži vrijeme spavanja, provodite aktivnosti poput masaže i kupanja. Kako biste bebu naučili da sama zaspi, umirite je i spustite u krevetić dok je pospana, ali još budna. Oko 6 tjedana starosti duža razdoblja (oko četiri sata) spavanja u komadu postaju uobičajena.

IDEALNO ZA VAS AKO STE... vi i vaša beba tipovi koji vole imati stvari pod kontrolom i žele red i predvidivost, primjerice, ako je vaša beba kao školski primjer od prvog trenutka znala pravilno uhvatiti dojku i počela se smješkati s točno 6 tjedana. Takve "dobre" bebe čine uspavljivanje lakim, dok neke druge mame moraju puno toga isprobati.

'Sve u svoje vrijeme'

KAKO FUNKCIONIRA?

Ovaj je pristup suprotan samostalnom uspavljivanju. Ako vaša beba voli ljuljanje, ugodite joj. Ako voli sisati, dojite je ili ponudite dudu varalicu. Iako većina stručnjaka neće poduprijeti ovaj pristup, velik broj roditelja odabire upravo njega.

IDEALNO ZA VAS AKO STE... vrlo strpljiva osoba i ne vidite razloga da bebi uvodite red prije nego što je sama spremna.

'Zajedno je najljepše'

KAKO FUNKCIONIRA?

Iako mnogi roditelji spavaju s bebom u roditeljskom krevetu, najsigurnije je koristiti se krevetićem pričvršćenim uz vaš krevet. Spavanje u istom krevetu bit će uspješno ako vam ne smeta što ćete imati manje mjesta i morat ćete paziti da se ne okrenete na bebu. Imajte na umu da beba mora na spavanje prije vas (ne držite je budnom sve dok i vi ne krenete na počinak).

Također, kako biste smanjili rizik od SIDS-a, bebu stavite na leđa; odmaknite jastuke i tješilice; pazite da ne bude prikliještena uza zid; izbjegavajte vodene krevete; ne držite bebu u zadimljenim prostorijama; nikada ne konzumirajte alkohol, narkotike ili lijekove od kojih biste mogli zaboraviti da je beba uz vas.

IDEALNO ZA VAS AKO... roditeljstvo doživljavate kao veliko maženje s puno nošenja, ljuljanja i dojenja. Većina beba voli ovu bliskost, osim možda vrlo aktivnih beba koje bi se mogle osjećati sputane.

Tekst: Ana Horvatović

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije