Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I bebe mogu imati samo 'zalogajčiće': Ako beba zaspe ubrzo nakon što je stavite na prsa, samo je 'gricnula'!

Bebe spavalice, ili ljenjivice ili kako već zovu dojenčad koja zaspe usred hranjenja na prsima, samo ne povuku 'masno' mlijeko pa se ne zasite i stoga ne mogu duže odspavati pa se brže umore na prsima. Zvuči kao začarani krug, zar ...

 dojenje

Prvo, da se ne lažemo, razdoblje s tek rođenom bebom može biti vrlo teško razdoblje. Do prije samo nekoliko tjedana bili ste čovjek, a sad se osjećate kao hodajuća tvornica mlijeka s malom bebom koja je od 0 do 24 priključena na vas.

Iscrpljeni ste, umorni i jedva čekate trenutak kada će beba spokojno utonuti u carstvo snova. No imate mali problem, vaša beba je svakih sat vremena na grudima, a san joj ne traje duže od pola sata do 40 minuta.

Premalo da biste uopće pomislili da odspavate.

Posve je uobičajeno da beba kada se rodi traži podoje svako malo. No, realno, ako se na grudima zadrži nekoliko minuta pa zaspi, ona samo 'prezalogaji'.

Što to znači? Kako majčino mlijeko ide po fazama: prvo ide ono vodenastije, a potom masno mlijeko, koje doista može nahraniti bebu, događa se da beba povuče samo 'prvo' mlijeko i zaspe.

Dojenje na zahtjev – DA, ali što možete učiniti da ipak malo 'dobijete' na vremenu?

Znači, glavni je razlog tako učestalog traženja na prsa što beba uzme samo lagano mlijeko, umori se, pa zadrijema. Vama ju je žao buduti da dalje doji jer, ruku na srce, nadate se da će san potrajati. No mala bubica počne cendrati već nakon pola sata.

U tom slučaju, ako beba traži podoj unutar sat vremena, vratite bebu na istu dojku na kojoj je dojila prije negoli je zaspala jer će 'povući' i ono bogatije mlijeko te se zasititi.

Nakon nekog vremena, beba će početi duže spavati, njezini će podoji trajati duže, a unutar jednog podoja 'povući' će i prvo, laganije, i ono masnije i hranjivije mlijeko. Naravno, kako bude sitija, razmak između podoja će se također povećati.

No možete bebu i buditi kada zadrijema nakon 5 minuta podoja i vratiti je na prsa, naravno, na istu dojku. Evo nekoliko savjeta kako bebu održati budnom tijekom dojenja.

 • nježno protrljajte bebin obraz
 • masirajte bebine ruke ili stopala kružnim pokretima
 • ne držite bebu u povoju, malo je laganije obucite
 • pokušavajte je održati budnom, pričajući joj nešto
 • promijenite poziciju dojenja, ustanite, prijeđite u drugu prostoriju s bebom
 • približite se nekom izvoru zvuka, braći i sestrama, ukućanima
 • imajte upaljena svjetla

Zašto beba ne spava dobro ako se hrani svaki sat?

 • Ako beba ne dobiva cjeloviti obrok (i masno mlijeko), vjerojatno neće dobro odspavati tijekom dana.
 • Nije dovoljno sita da bi ostala uspavana dok se mijenjaju ciklusi spavanja.
 • Kad beba prijeđe iz aktivnog u pasivno spavanje (ili obrnuto), ako nije sita, umjesto da nastavi spavati, probudit će se i biti spremna za hranjenje.
 • Potom, nakon kratkog sna, dolazi ponovno hranjenje 5 do 10 minuta, umor i ponovno kratki san.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije