Kada se parovima preporuča postupak inseminacije kako bi ostvarili trudnoću?

Inseminacija je jedna od vrsta medicinski potpomognute oplodnje (MPO) koja se danas primjenjuje kod parova koji imaju manje probleme s neplodnosti. Ovo je prva i najjednostavnija stepenica na putu borbe s neplodnošću jer od para ne zahtijeva puno doli ejakulat supruga i unos ejakulata u tijelo žene.

Pri tom postupku se proces oplodnje zbiva prirodno unutar tijela žene, a postupkom se samo potpomaže susret muške i ženske spolne stanice intrauterino odnosno u maternici (IUI postupak) ili intratubarno u jajovodu (ITI postupak).

Kada inseminacija ima najviše šanse?

Spomenuti postupak inseminacije najčešće se provodi kod parova s jednostavnijim problemima neplodnosti. Primjenjuje se u bračnih parova (AIH) koji imaju dijagnozu ejakulatorne disfunkcije ili muške subfebrilnosti, kod kojih postoji problematičan imunološki faktor, cervikalni faktor, endometrioza koja ne zahvaća jajovode ili pak u slučajevima kad do prirodne oplodnje ne dolazi iako su partneri zdravi.

Obično se motoda primjenjuje upravo u slučajevima kad je žena zdrava (uz moguće manje probleme s ovulacijom), a veći je problem s ejakulatom partnera odnosno u njemu je malo pokretnih i normalnih spermija (oligoasthenoteratozoospermija). U slučaju kad se kod partnera ne može pronaći niti jedan spermij (azoospermija) Zakon predviđa i postupak inseminacije spermom nepoznatog davatelja (AID).

Postupak inseminacije vrlo je poštedan za oba partnera, no zahtijeva poštivanje određene procedure.

Kako izgleda postupak inseminacije za ženu:

  • čekanje razdoblja ovulacije bez hormonalne stimulacije ili stimulacija žene u prvim danima ciklusa (od 3. pa nadalje) hormonima koji će pospješiti ovulaciju
  • praćenje razvoja jajašca u jajniku nekoliko dana prije očekivane ovulacije pomoću UZV-a svakih dva dana (folikulometrija)
  • injekcija za reguliranje dozrijevanja jajašca (tzv. štoperica) koju žena dobiva točno u vrijeme kad to liječnik odredi
  • inseminacija otprilike dan i pol nakon injekcije (štoperice)
  • ležanje nakon samog postupka inseminacije najmanje pola sata
  • preporuka nekih liječnika - spolni odnos istog dana i sljedeća dva dana
  • 14. dana nakon inseminacije test krvi odnosno razina ß hCG, test trudnoće

Postupak za muškarca:

  • davanje ejakulata na dan inseminacije
  • preporuka nekih liječnika - spolni odnos istog dana i sljedeća dva dana

Uspješnost postupka inseminacije ovisi o mnogo čimbenika koje nije uvijek lako sagledati ni odgonetnuti. Neki poznati čimbenici dokazano mogu smanjiti izglede za uspješnost. Prije svega, to su visoka životna dob partnera, loša kvaliteta spermija ili jajašaca, ozbiljni slučajevi endometrioze ili teška oštećenja ili kronične upale jajovoda.

Zbog toga inseminacija kod nekih parova dovedi do začeća već nakon jedne procedure, nekima će biti potrebno više procedura, a kod nekih uopće neće doći do začeća. Ako ova metoda MPO nakon više pokušaja ne rezultira trudnoćom par se obično upućuje na druge metode izvantjelesne oplodnje odnosno in vitro fertilizaciju.

Tekst djelomično preuzet iz izdanja Primaljski vjesnik br. 10, svibanj 2011. www.komora-primalja.hr