1. U prvo vrijeme ćete vrlo malo spavati. Čak i ako je Vaša beba "spavalica", Vi opet nećete moći mirno spavati jer Vam je puna glava svega što ste pročitali i čuli. Majke konstantno bdiju nad svojim bebama.

2. Bebe su mušičave, i u puno toga su slične odraslima. Jedan dan Vam je hladno, drugi Vam je vruće, ponekad ste neraspoloženi, ponekad niste, ima dana kad uopće nemate apetit, a ima dana kad biste mogli pojesti cijelu tortu u nekoliko zalogaja. Takva su i djeca! To je zapravo jedan od najvećih izazova roditeljstva - pustiti neke stvari da idu svojim tijekom.

3. Odaberite dvije do tri bliske osobe koje ćete salijetati pitanjima. Ako ćete savjete i mišljenja tražiti na puno strana, ostat ćete zbunjeni.

4. Bit ćete zaboravni. Ne brinite, događa se svim mamama.

5. Vjerujte si!

6. Griješit ćete, i to je normalno.

7. Nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom, čak niti ako imate blizance.

8. Sve faze u podizanju djeteta imaju svoj kraj. Budite svjesni toga i strpljivi.

9. Vjerujte svojim instinktima. Možda će Vam u početku biti teško prepoznati ih i na njih se osloniti, ali Vi imate prirodan majčinski instinkt. Nikad ga ne zanemarujte.

10. Kad bake čuvaju Vašu bebu, nemojte biti obuzeti kontrolom. Pustite ih da se brinu o svom unučetu onako kako one misle da treba i kako najbolje znaju. One su podigle Vas ili Vašeg supruga.

11. Nije čudno ako osjećate da će Vam cilj koji želite postići u nekoj fazi podizanja djeteta donijeti oslobođenje. Hoće, i taj osjećaj je u redu.

12. Dojenje, hranjenje bočicom, žitarice, voće, povrće i sve ostalo - hranjenje djece je posao. U tome ćete uživati prvih mjeseci dok ćete dojiti (ok, izuzev dojenja oko 2 u noći, dok iscrpljeni budete slušali kako suprug hrče). Kad uđete u rutinu, hranjenje prvih mjeseci je sama ljubav, ali nakon šest mjeseci postaje briga i uglavnom napor.

13. Osluškujte, slušajte svoje dijete, bez obzira koliko je staro. Nije jednostavno, ali tako ćete naučiti puno toga.

14. Postat ćete ljudska maramica. Nabavite sredstva za uklanjanje mrlja.

15. Djeca brzo rastu. Zvuči kao fraza, ali je istina.

16. Prljavom rublju nema kraja. Stroj za pranje rublja postaje Vaš nezamjenjiv suputnik.

17. Osjećat ćete sve što prolazi i Vaše dijete. Sve čudesno, sve dobro i sve loše. Od ovog posljednjeg će Vam ponestajati zraka i zastajkivati srce.

18. Budite ljubazni prema sebi, brinite o sebi, pronađite vremena za sebe; makar sat tjedno za šetnju, čitanje, pedikuru... Samo tako ćete moći brinuti i o drugima na način na koji to želite.

19. Dopustite djeci da budu svoja. Naša djeca jesu određena verzija nas, ali također imaju svoje osobnosti, vlastite hirove i interese.

20. Dijete je definicija bezuvjetne ljubavi. Da, Vi volite svojeg partnera, roditelje, braću i sestre, prijatelje, rodbinu..., ali ništa se ne može mjeriti s ljubavlju koju osjećate za svoje dijete. To je ogromna, neobjašnjiva, stvarna, iscrpljujuća - čista ljubav.

Tekst: preuzeto sa http://www.bebimil.hr

Foto: Profimedia