Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnost vreba u kući

Gotovo polovina nesretnih slučajeva u kojima stradaju djeca dogodi se u kući ili dvorištu. Kako ih preduhitriti?

Bez obzira na to je li vaše dijete prohodalo ili nije, nikad nije prerano prepoznati moguću opasnost i poduzeti određene korake kako biste svojem mališanu pružili siguran dom. No jednako je važno znati kako postupiti u slučaju nezgode.

Padovi

Polovina nesretnih slučajeva koje pretrpe bebe ili mala djeca odnosi se na padove, često s blažim posljedicama poput modrice, čvoruge ili ogrebotine. Ipak, u 50 posto padova nastaju traume glave.

U prvim bebinim mjesecima, najveća je opasnost stol za previjanje jer često precjenjujemo njegovu stabilnost. Izričito je pravilo da jednu ruku čvrsto držite na bebinu trbuščiću kad nastojite nešto dohvatiti. Ako zazvoni telefon, pustite ga neka zvoni ili bebu ponesite sa sobom. Jednako tako, nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora dok je u stolcu za ljuljanje ili nosiljci smještenoj na šanku ili stolu.

Čim beba postigne malo samostalnosti, a osobito kad prohoda, opasnosti su mnogo veće. Vašeg malog istraživača privlači sve što vidi, obožava se penjati po pokućstvu i stubama, no nestabilne nožice često će popustiti u nezgodnim trenucima. U to vrijeme morate biti još oprezniji i postaviti zaštitne ograde kod stuba, osigurati oštre rubove namještaja, paziti na opasne dijelove u kuhinji, odmah brisati prolivenu tekućinu s poda, pričvrstiti tepihe da ne klize, poticati dijete da igračke skloni odmah nakon igre. Pripazite i na prozore: djecu osobito privlače zbivanja na ulici i pad kroz prozor čest je kod djece mlađe od četiri godine. Zato nabavite blokade koje onemogućuju lako otvaranje prozora, posebno ako živite na višem katu, odmaknite pokućstvo od prozora i nikad ne ostavljajte dijete samo u prostoriji koja nije osigurana.

Kako pomoći djetetu?

U slučaju pada, ako je riječ o uobičajenoj čvoruzi, udarcu ili modrici, prislonite na nju malo leda umotana u rukavicu ili platnenu vrećicu i držite tako desetak minuta. U ljekarnama ćete pronaći kreme na bazi arnike ili namjenske proizvode koji hlade te ih čuvajte nadohvat ruke, u torbi ili autu.

Ako pak vaše dijete povraća, gubi svijest, pa i na vrlo kratko vrijeme, ima vrtoglavicu, paralizirano je, jako ga boli glava ili vam se čini da je postalo pospano i neobično se ponaša, odmah ga odvedite liječniku na pregled. U većini slučajeva djetetu nije ništa i bit će pušteno kući uz uobičajen nadzor, no svejedno treba biti oprezan.

Opekline

Opekline su također čest oblik ozljeda koje mogu pretrpjeti nestašni mališani, ponajprije bebe i djeca do dobi od dvije godine. Uobičajena su mjesta događaja kuhinja, kupaonica, roštilj ili kamin. Najoprezniji morate biti u prisutnosti izvora topline. Pazite na ugrijane plamenike i trudite se upotrebljavati samo one bliže zidu. Tu su i primamljive ručke tava i lonaca koje izviruju preko ruba ploče za kuhanje; njih uvijek okrenite prema zidu. Pazite i na obroke, a posebno bebine bočice podgrijavane u mikrovalnoj pećnici: pažljivo pomiješajte hranu kako biste ujednačili toplinu i kušajte prije nego što je date djetetu. Opekline grla koje nastaju gutanjem vruće hrane često su ozbiljne ozljede jer je grlo vrlo osjetljiv dio tijela i teže zacjeljuje.

Jednako je važno ne držati dijete u naručju dok ispijate vruće napitke te držati vruće i zapaljive stvari, poput šibica i upaljača, izvan dohvata djece. Ako je moguće, smanjite temperaturu tekuće vode na manje od 50 stupnjeva, isključite glačalo odmah nakon glačanja i nikad ne ostavljajte kabel da visi. Kad pripremate kupku za bebu, prvo natočite hladnu vodu, a potom dodajte vruću.

Kako pomoći djetetu?

Ako je koža crvena i bolna ali bez mjehura, riječ je o bezopasnoj opeklini koju možete liječiti kod kuće. Hladite opečeni dio laganim mlazom hladne vode desetak minuta (pazite da voda nije ledena). Zatim nježno nanesite kremu za ublažavanje opekline. Mjehure nikada ne bušite! Opečenu kožu valja zaštititi sterilnom gazom te redovito mijenjati zavoje. Ako opeklina ne zacjeljuje a opečeno je područje i dalje crveno i bolno, otečeno ili počinje zaudarati, potrebno je što prije otići liječniku jer je moguća infekcija.

Kod opekline 3. stupnja opečeni je dio smeđ i bezbolan. Takve ozljede zahtijevaju bolničko liječenje.

Trovanje

Bebe su vrlo znatiželjne, sve ih zanima i neprestano istražuju svijet koji ih okružuje, osobito ustima, pa su spremne progutati sve na što naiđu. Opasnost je najveća kod djece u dobi od šest mjeseci do četiri godine.

Najčešći je oblik trovanja lijekovima koji se, nažalost, često povlače po ladicama i hladnjacima lako dostupnima djeci. Tu su i izbjeljivači te sredstva za čišćenje na bazi kiselina, koji mogu spaliti dječje grlo, usta i probavni sustav. Trovanje je moguće i toksičnim sobnim biljem (fikus, ciklame, filodendron, monstera, božićna zvijezda itd.) ili biljem iz vrta ili parka (bršljan, ljiljan, narcise, oleander itd.).

Kako pomoći djetetu?

Ako dijete proguta lijekove, toksičnu tekućinu ili dijelove otrovne biljke, odmah otiđite liječniku. Ne zaboravite sačuvati ambalažu lijeka ili sredstva za čišćenje koje je vaše dijete progutalo. Nikako ne dajte djetetu tekućine, pa čak ni mlijeko, koje se često smatra korisnim u sličnim situacijama, i ne pokušavajte izazvati povraćanje ako vam to liječnik nije savjetovao.

Ne zaboravite da opasni mogu biti i parfemi, eterična ulja i alkohol!

Gušenje

Među glavnim su krivcima za gušenja u krevetiću jastuci, prekrivači ili pak vreće za sjedenje, stoga su oni strogo zabranjeni kod djece mlađe od godinu dana. Primamljivi, ali vrlo opasni predmeti za vašu bebu jesu male igračke, novčići, kamenčići, sjemenke i orašasti plodovi, preveliki zalogaji hrane, voća i povrća... Zato je važno skloniti sve sitnice izvan dohvata djeteta i nadzirati hranjenje.

Progutani predmet koji sklizne ravno u želudac nije razlog za brigu jer će sam izaći na prirodan način. No ako krene pogrešnim putem i zaustavi se u dišnom sustavu, strano tijelo može ometati bebino disanje i prouzročiti gušenje.

Spriječite moguće gušenje tako da uklonite vezice i vrpce s bebine odjeće, pazite da dužina vezica na kojima vise igračke iznad krevetića ili prostirke za igranje ne prelazi 20 cm te nikada ne vežite igračke preko krevetića.

Kako pomoći djetetu?

Ako vaše dijete kašlje neko vrijeme nakon što je progutalo hranu, sve je u redu. Nemojte ga lupkati šakom po leđima jer time nećete ništa postići. Ako pak ima snažan napadaj kašlja, zacrvenjelo se ili poplavjelo, znak je da se strano tijelo našlo u dušniku. Odmah odvedite dijete na hitnu (u sjedećem položaju), gdje će mu strani predmet biti izvađen.

Ako dijete ne ispušta nikakav zvuk, ne vrišti i ne plače, poplavjelo je i ne može udahnuti, znak je da se guši. U tom slučaju potrebno je brzo djelovati kako bi se izbacio strani predmet koji blokira grlo.

Ako se to dogodilo djetetu mlađem od godinu dana, sjednite i položite ga na trbuh preko svojih koljena i podlaktice pridržavajući mu glavu dlanom iste ruke u nešto nižem položaju u odnosu na tijelo kako bi progutani predmet lakše izašao. Zatim lagano lupkajte šakom bebina leđa između lopatica. Ako je metoda uspješna i predmet izađe u usta, nježno ga uklonite.

Kod djeteta starijeg od godinu dana primijenite Heimlichov zahvat. Taj je postupak primjenjiv samo ako unesrećeni ne može ispustiti zvuk te ako se lupkanje šakom po leđima pokazalo neuspješnim. Osoba na kojoj se vrši zahvat mora stajati ili sjediti.

Zahvat se sastoji od pritiskanja pluća u donjem dijelu, čime se podiže tlak u prsnom košu i potiskuje zaglavljen predmet. Kod zahvata je potrebno stati iza unesrećene osobe, stisnuta šaka jedne ruke postavlja se u središnju liniju ispod rebara na način da je palac okrenut prema trbuhu. Druga se ruka stavlja preko prve i podlaktice se rašire. Zatim se šake naglo i snažno utiskuju u trbuh i snažno povuku prema gore.

Kod gušenja nikako ne pokušavajte odstraniti predmet prstima, preokrenuti dijete naglavačke držeći ga za noge niti izazivati povraćanje.

Utapanje

Kupaonica je još jedno mjesto na kojem dijete ne smije ostati bez nadzora čak i ako je sigurno u sjedalici za kupanje postavljenoj na protukliznom tepihu.

Dijete mlađe od 18 mjeseci može se utopiti u manje od 20 cm vode. Stoga nikada ne ostavljajte bebu samu u blizini kade napunjene vodom. Dijete može posegnuti za igračkom u kadi i naglavce upasti u nju, a dovoljno je tek nekoliko minuta da se utopi.

Kako pomoći djetetu?

Ako ipak dođe do nesretnog slučaja, odmah izvadite dijete iz vode i procijenite njegovo stanje: je li pri svijesti ili nije, diše li teško ili uopće ne... Zatim nazovite hitnu pomoć ili liječnika koji će vam objasniti prve postupke pružanja pomoći dok ne stigne hitna pomoć.

Ukliješteni prstić

Istraživački prstići često se nađu u pukotinama i prorezima poput vrata, ladice i slično, no u većini slučajeva unatoč snažnoj boli ne nastaju ozbiljne ozljede.

Kako pomoći djetetu?

Ako nastane rana i ozlijeđeno područje pocrveni, gurnite prstić pod mlaz hladne vode na desetak minuta. Bol će brzo biti ublažen i neće doći do stvaranja podljeva. Također možete nanijeti kremu za ublažavanje posljedica udarca, primjerice na bazi arnike. Ako je prst otečen i noktić poplavi, rashladite ga pod mlazom hladne vode, a zatim odvedite dijete u ambulantu kako bi liječnik provjerio je li došlo do prijeloma ili napuknuća.

Ako prstić krvari, ali nije otečen, dijete ga pomiče bez poteškoća, a rana nije velika – dezinficirajte je pomoću antiseptičke kreme. Kod ozbiljnije rane nazovite liječnika.

Ako se noktić odvojio, savjetujte se s liječnikom ili što prije odvezite dijete u ambulantu, osobito ako je prstić bolan i crven. U tom je slučaju sigurno riječ o frakturi članka prsta.

Bez obzira na ozbiljnost nesreće ili ako gajite sumnje u bebino zdravlje, savjetujemo vam da posjetite liječnika.

Napisala: Rahela Filip

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije