Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rotavirus najčešće pogađa djecu zimi

Rotavirus pogađa većinom dojenčad i djecu do 2. godine života, a javlja se do 5. godine. Proljev i povraćanje koji ga prate mogu potpuno iscrpiti dijete.

 rotavirus

Bolest započinje naglo i to povraćanjem, a nastavlja se proljevom, bolovima u trbuhu, vrućicom... Česta je posljedica povraćanja i proljeva gubitak tekućine, odnosno dehidracija djeteta. Tada dijete manje mokri, koža je manje napeta, usnice suhe, jezik obložen, okice upale. Klonula su i pospana.

Rotavirus potpuno iscrpljuje dijete

Rotavirusni gastroenterokolitis traje desetak dana te maksimalno iscrpljuje male bolesnike, koji gube čak i na masi. On je najčešći uzročnik hospitalizacije djeteta zbog proljeva i dehidracije. Kako bismo spriječili dehidraciju te moguće upućivanje u bolnicu, prvo treba spriječiti gubitak tekućine davanjem rehidracijske otopine (vode s elektrolitima), a potom započeti s uobičajenom prehranom koju je dijete uzimalo prije početka proljeva. Za dojenče na prsima to znači dojenje, za ostale mliječni pripravak bez laktoze, rižina sluz, juhica od mrkvice ili rogača...

Važno se polako vraćati uobičajenoj prehrani. Treba izbjegavati sirovo voće i povrće te veće količine masti. Poželjni su češći i manji obroci. Specifičnog lijeka nema, no na raspolaganju je cjepivo koje se daje u vidu kapljica na usta u dvije doze. S cijepljenjem se može započeti s navršenih šest tjedana života, a dovršiti ga treba do navršenog 6. mjeseca života, dokad su i najčešći najteži oblici bolesti.

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije