Nutricionisti neće tjesteninu potpuno isključiti iz prehrane i proglasiti je manje vrijednom. No, pritom će istaknuti kako ne treba pretjerivati u konzumiranju proizvoda od bijeloga brašna i ne treba privikavati dijete isključivo na takvu hranu od malena. Razlog je teško probavljiva bjelančevina u bijelom brašnu. Zato ne treba juriti s dodavanjem tjestenine na djetetov jelovnik, po mogućnosti ne prije druge i pol godine.

Tjestetnina da, ali radije integralna

Razmislite o tome da djetetu ponudite integralnu tjesteninu, odnosno proizvode od integralnih žitarica uopće. Naime, one po svojem sastavu imaju više nutrijenata i vlakana od rafiniranih. Tajna njihove bolje nutritivne vrijednosti je cjelovitost zrna odnosno brašno u koje je samljeveno kompletno zrno zajedno s ovojnicama tj. mekinjama. One smanjuju udio bijelog dijela u brašnu, a povećavaju udio vlakana koja pomažu u kontroli tjelesne mase, pospješuju probavu i smanjenju koncentracije kolesterola i triglicerida. Integralna tjestenina osim toga ima i bogatiji okus od rafinirane.

Nakon riže, pšenica je najčešće korištena žitarica na svijetu. Žitarice, osobito integralne, nalaze se na vrhu prehrambene piramide i nepresušan su izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana, pa prema službenim nutricionističkim mjerilima čine osnovu svakodnevne zdrave prehrane.

Foto: Thinkstock