Senzorna integracija odnosi se na sposobnost osobe da regulira i obrađuje podražaje koje stalno prima iz okoline i vlastita tijela. Možda se čini kompliciranim, ali zapravo to samo znači da mozak obrađuje i procesira informacije koje prima putem osjetila. Osjetila daju informacije o fizičkom stanju tijela i okoline, a mozak locira, svrstava i integrira te osjete. Samo dobra integracija osjeta pomoći će mozgu da razvije funkcije koje su neophodne da bi dijete bilo uspješno u ponašanju, doživljavanju i učenju.

Djeca i odrasli prirodno reguliraju količinu osjetnih informacija koju njihov živčani sustav može obraditi. Svaka osoba ima svoju razinu osjetljivosti na stimulaciju, odnosno vlastiti doživljaj svijeta i svega što se događa u okolini. Neke su osobe vrlo osjetljive na zvukove, mirise, okuse, ono što vide ili dodir, dok su druge manje osjetljive, jednostavno ignorirajući ono što im je previše.

Tako i kad je riječ o bebama, neke bebe trebaju puno stimulacije kako biste zadobili njihovu pažnju, dok druge jednostavno ne mogu podnijeti preveliku stimulaciju. Stoga, neki će mališani biti oduševljeni igračkom koja svira i ima jaka svjetla, a drugi će se rasplakati i micati od iste igračke. Svaki bi roditelj trebao upoznati svoju bebu i regulirati količinu stimulacije koja joj je potrebna za razvoj.

Proces senzorne integracije središnji je dio djetetova rasta i razvoja u prvih nekoliko mjeseci života i jedan je od središnjih razvojnih izazova s ​​kojima se suočava beba, ali i roditelji. Kada se rodi, novorođenče nema razvijen osjećaj za regulaciju percipiranja podražaja iz vanjskog svijeta i postupno uče kako se nositi sa svim stimulacijama oko sebe, stječući bolju sposobnost filtriranja stimulacije umjesto da budu njome preplavljene.

Primjerice, mnoga tek rođena djeca plaču kad ih presvlačite ili kupate, ali se nakon mjesec-dva opuste i počnu uživati ​​u tim aktivnostima. Interakcije sa svijetom, poput kontakta s drugim ljudima, dodirivanja različitih materijala ili igračaka, mijenjanja položaja tijela, kušanja različitih okusa i slušanja različitih glasova i zvukova, pomažu u razvoju osjetilnih sustava.

U ovome procesu senzorne integracije roditelji imaju središnju ulogu, oni pomažu svojim bebama da nauče kako i koliko podražaja primiti te kako dostići pravu razinu stimulacije.

Kako bebe 'primaju' podražaje iz svoje okoline?

Dijete u dobi do 3. mjeseca života U prva tri mjeseca djetetova su osjetila spremna za primanje podražaja, ali su još uvijek vrlo nezrela. Očituje se to bebinoj rutini spavanja i prehrane koja se tijekom ovih prvih mjeseci stalno mijenja. U ovoj fazi može biti vrlo teško razumjeti što vašem djetetu doista treba, ali važno je promatrati dijete i reagirati na njegove potrebe. Dijete u dobiod3 do 6 mjeseci života Beba počinje pokazivati ​​prve znakove samoregulacije nakon što bolje upozna svoju okolinu. Može okrenuti glavu ako je previše izložena podražajima, ali i razvija neke svoje osobne znakove komunikacije kojima stavlja do znanja da joj je 'dosta'. Na primjer, ako vam beba stavlja do znanja da više ne želi dojiti ili piti iz bočice, ne pokušavajte je uvjeriti u suprotno, uporno joj gurajući dojku ili bočicu u nos. Dijete starije od 6 mjeseci Bebin jedinstveni osjetilni doživljaj svijeta postaje očigledan. U ovoj dobi roditelji mogu bolje razumjeti svoju bebu i vidjeti je li sklona tražiti stimulaciju ili je izbjegava; je li osjetljiva na zvukove, mirise, taktilne osjete itd. Poznavanje djetetovih prirodnih sklonosti pomoći će prilagoditi razinu stimulacije – postupno pojačanje ili smanjenje, a sve u cilju kako bi se omogućila optimalna stimulacija, potrebna za djetetov razvoj.

Tijekom prve godine života djeca otkrivaju vlastite, jedinstvene biološko-neurološke načine procesuiranja vanjskih podražaja. Kroz interakciju i igru, uloga je roditelja 'prevoditi svijet' svojoj bebi kako bi ga ona mogla razumjeti i ostvariti svoj potencijal, odnosno čitati bebine znakove i nuditi optimalnu razinu stimulacije potrebnu da ovlada raznim vještinama komunikacije sa svijetom.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock