Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte majku koja već osam godina jede samo sirovo!

Iako u njezinoj obitelji sirovu hranu prakticira samo ona, djeca - zahvaljujući tome - ipak jedu puno voća i povrća, promišljaju o važnosti prehrane i, najvažnije, sigurna je da će kad odrastu na hranu gledati kao na važnog saveznika ...

 Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium o sirovoj hrani

“Ljudi me pitaju kako sam uspjela promijeniti svoj odnos prema jednoj od najvažnijih ljudskih radnji – prehrani, a ja im odgovaram – jednostavno ti se treba desiti onaj ‘klik’ u glavi, nakon kojeg više ništa nije isto kao prije”. Tako svoju priču započinje Zagrepčanka Tina Uglješić, autorica je bloga Zelenarium, kojoj se taj sudbonosni “klik” dogodio 2012. godine, kada je počela eksperimentirati sa sirovom hranom. Time je, kaže, konačno riješila vječni problem – što jesti na poslu umjesto peciva, sendviča, pržene hrane i sličnog. Knjiga “U 12 koraka do sirove hrane” Victorie Boutenko bila je Tinina “startna pozicija”; ona ju je zaintrigirala da “zaroni dublje” u svijet sirove hrane koji joj je u potpunosti promijenio život. Danas je autorica uspješnog bloga Zelenarium, na kojem redovito objavljuje inspirativne recepte, organizira radionice i motivira druge da upoznaju svu ljepotu i blagodati ovog načina prehrane. Tini je sirova hrana pomogla i da se riješi ovisnosti o šećeru, pa se tako već osam godina u njezinom domu ne jede rafinirani šećer, a priču o tome, pročitajte OVDJE.

Koji je bio glavni razlog (motiv) zbog čega ste se odlučili na sirovu prehranu?
Razlog prelasku na sirovu hranu bio je moja znatiželja. Htjela sam se uvjeriti je li istina da je hrana toliko bitna i moćna i može li mi promjena prehrane donijeti zdravstvene benefite o kojima sam čitala. Ispostavilo se da može.

Kakve su bile reakcije okoline?
U početku je okolina negodovala, ali vrlo brzo sam shvatila da je to tema o kojoj pričam samo s onima koji su za nju zainteresirani. Članovima obitelji sam pojasnila da su moji motivi najviše zdravstveni i da je to zbog toga što im želim biti što je duže zdrava i vitalna.

Prakticira li sirovu hranu čitava vaše obitelj i je li to komplicirano s djecom?
U mojoj obitelji sirovu hranu prakticiram samo ja. No, djeca su uvelike spontano korigirala svoje prehrambene navike. Jedu puno više voća i sirovog povrća (u obliku salata). Voljela bih napomenuti da su također počeli promišljati o važnosti prehrane, a ujedno su i počeli primjećivati razliku u osjećaju u tijelu kad pojedu nešto teško, masno, mesno, mliječno. Ja sam jako sretna i zahvalna zbog toga jer sam sigurna da će i oni, kad narastu, na hranu gledati kao na važnog saveznika u kvaliteti života.

Koje ste prvo blagodati za sebe primijetili otkad prakticirate ovakav način prehrane? Koje su po vama najveće prednosti sirove prehrane?
Najveća prednost je promjena misli i mentalna bistrina, vitalnost, energija i lakoća. Uz to, tu su i zdravstveni benefiti koje sam ja sama iskusila: uravnoteženi menstrualni ciklus i kolesterol, ljepša koža i kosa, nestanak umora.

Nedostaje li vam ponekad "obična" hrana i, ako da, što najviše?
Od ‘obične’ hrane najviše mi nedostaje povrće pečeno u rolu. :)

Kako izgleda vaš tipičan dnevni jelovnik?
Moj tipičan dnevni jelovnik je: smoothie ili voće prijepodne (u velikim količinama), veliki sirovi ručak (najčešće u obliku ogromnih salata ili špageta od tikvica s raznim preljevima ili ‘rižota’ od cvjetače s raznim umacima, a ponekad je tu i neki dehidrirani kreker ili dehidrirani kruh, koji je izrađen od povrća, sjemenki i orašastih plodova). Navečer, ako sam gladna, pojedem ponovo ručak ili voće.

Koliko je način prehrane koji prakticirate kompliciran, primjerice kada odete na godišnji odmor, te u konačnici skuplji za kućni budžet?
Sirova prehrana, koja se bazira na biljnim namirnicama može biti skupa, ali i vrlo povoljna za kućni budžet. Ako se bazirate na lokalnim i sezonskim namirnicama, ova prehrana je i jeftinija. A još ako imate i svoj vrt, time cijela prehrana postaje još jeftinija. Isto tako, može biti i komplicirana, a može biti i jednostavna. Ako se, primjerice, odlučim za sirove lasagne, onda će mi izrada ručka biti kompliciranija i trajati nešto duže, ali ako je to salata, onda je vrijeme pripreme kraće od standardnog ‘običnog’ ručka.

Svoju strast prema sirovoj hrani pretvorili ste i u posao. Pratimo li zapadne trendove i jesu li hrvatski građani zainteresirani za ovakav način prehrane. Naime, što vam kažu, što ih najviše motivira na promjene?
Sve je više Hrvata koji prate svjetske trendove po pitanju prehrane i odlučuju se za odabir sirove hrane. Iako je to još uvijek u jako malom postotku, ali ja dajem sve od sebe da osvijestim važnost prehrane kod što je više moguće ljudi, jer i iz vlastitog primjera dokazujem koliko je to bitno. Najveći motiv za promjenu je zdravlje. Mnogi su već umorni od bolesti, traganja za rješenjem i odlučuju se za sirovu hranu. Moja misija je pomoći im u toj tranziciji u obliku recepata i znanja oko pripreme te pružiti im motivaciju da ustraju. Motivacija je, po mom mišljenju, jako bitna.

Kakvi su vam planovi za naredno razdoblje? Jesu li u pripremi neki novi projekti?
Planova, ideja i projekata imam jako puno, ali ovom prilikom izdvojila bih upravo one koji su bitni za motivaciju. Zato ću nastaviti organizirati online izazove (kojih sam do sada organizirala već jedanaest) u kojima, ovisno o temi, određeni period pripremamo sirovu hranu prema mojim receptima, objavljujemo slike obroka i međusobno se potičemo. Uvijek su prisutni i gosti, koji kroz uživo intervjue svojim životnim transformacijskim pričama i iskustvom motiviraju sudionike na promjene i da u njima ustraju. Dosadašnje teme su bile: Summer Smoothie, Ljetni ručkovi bez kuhanja, Raw grickalice i deserti, Winter Smoothie...

Osim izazova, u pripremi je i novi program, kojim ću objediniti prehranu i rad s mislima. Misli su segment koji je često zanemaren, ali je od velike važnosti za kvalitetu naših života. Često nismo svjesni u kojem postotku živimo s mislima brige, straha, neizvjesnosti, nesigurnosti,..., a koje nas i dovode do osjećaja kao da smo ‘zapeli’ u životu. Već gotovo dvije godine intenzivno razvijam i ovaj segment, koji je, prema mom mišljenju i iskustvu, neodvojiv od prehrane. Nadam se da će uskoro i ovaj objedinjeni program prehrane i rada s mislima ugledati svjetlo dana.

Razgovarala: Danijela Petrov
Fotografije: Instagram

Najnovije

Najpopularnije