1# Losos sa začinskim biljem
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g maslaca
- začinsko bilje (kopar, bosiljak, mažuran)
- 40 g sušenih rajčica (sitno sjeckana)
- korica i sok 1 organskog limuna
- 100 ml bijelog vina
- sol i papar
- 2 tikvice
- 2 mrkve
- 1 veliki gomolj komorača
- 2 crvena luka (nasjeckan)
- 4 fileta lososa (po 150 g)
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. S maslacem pomiješajte začinsko bilje, rajčicu, limunovu koricu i sok i bijelo vino. Začinite solju i paprom.
2. Očistite i na komade narežite sve povrće.
3. Izrežite 8 komada masnog papira (40 x 40 cm) i stavite po dva zajedno (jedan na drugi). U sredinu stavite malo povrća.
3. Osušite riblje filete i stavite po jedan na povrće. Na ribu namažite mješavinu s maslacem. Zatvorite masni papir poput bombona i zavežite kuhinjskim koncem.
4. Stavite paketiće na lim za pečenje. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite paketiće u pećnici oko 20 minuta. Poslužite s pečenim krumpirom, baguetteom ili salatom.
2# Krumpirići i povrće s umakom
Sastojci za 4 osobe:
- 700 g krumpira (manji krumpirići)
- 2 žličice curryja
- 3 žlice meda
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol
- 800 g brokule
- 8 ljutika
- 400 g mrkve
- 4 žlice limunovog soka
Za umak: malo svježe metvice i korijandera, 300 g grčkog jogurta, sol
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir temeljito operite i osušite pa ih prepolovite po dužini.
2. Pomiješajte curry s medom i uljem i solju. Očistite brokulu i razdvojite ju na cvjetove. Oljuštite ljutiku i prerežite na pola po dužini. Očistite mrkvu i narežite ju na kolutiće.
3. Pomiješajte sve povrće pa ga začinite pripremljenom mješavinom s medom. Zatim sve ravnomjerno rasporedite na masni papir za pečenje i pokapajte limunom.
4. Preklopite povrće drugim masnim papirom pa zavrnite rubove oba sloja papira prema gore tako da je paket zatvoren. Pecite oko 40 minuta.
5. Operite, posušite i nasjeckajte listove metvice i korijandera. Pomiješajte s jogurtom i posolite.
6. Poslužite umak s pečenim povrćem.
3# Sočna piletina iz paketiću
Sastojci za 4 osobe:
- 2 crvene i žute paprike
- 2 luka
- sol i papar
- 200 g fete (kockice)
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice slatke paprike u prahu
- 4 komada pilećih prsa (150 g svaki)
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite papriku, prerežite je i očistite koštice. Narežite ih na kocke. Luk prepolovite i narežite na tanke trakice.
2. Pomiješajte papriku, luk i feta sir pa sve posolite i popaprite. Povrće sa sirom rasporedite na četiri velika papira za pečenje. Stavite pileća prsa na povrće. Zatvorite papir kao bombon i zavežite paketić kuhinjskim koncem. Stavite na lim za pečenje i pecite oko 25 minuta.
3. Poslužite s rižom ili ciabattom.
Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia
Zašto roditelji sve manje čitaju svojoj djeci? To čini samo njih 41%, prema novoj studiji
Kći Sonje Kovač proslavila prvi rođendan: Ponosna mama pokazala kako je izgledala zabava
'Mama, kad izađem iz bolnice, opet ću se drogirati': Kristina Kuzmič o sinovoj borbi s mentalnim zdravljem
Što je FAFO odgoj? Roditeljski stil po kojem se djeca trebaju suočiti s posljedicama, čak i ako su bolne
5 horoskopskih znakova u kojima se rađaju najinteligentnija djeca