Kesteni imaju malo masti i visok udio vitamina C i odličan su izvor antioksidansa. Mogu se jesti sirovi, pečeni, mljeveni u brašno ili umiješani u kolače kao u receptu koji donosimo u nastavku…
SASTOJCI
Biskvit
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 80 g poluoštrog brašna
- 25 g kakaa u prahu
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 40 g maslaca
Krema 1
- 250 ml vrhnja za šlag
- 100 g mliječne čokolade
- 30 g šećera
Krema 2
- 250 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera u prahu
- 1/2 žličice mljevene vanilije
- 250 g kesten-pirea
- 1 vrećica bijele mljevene želatine za hladnu pripremu
- 100 ml mlijeka
Za ukrašavanje
- 200 g kesten-pirea
- 80 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
PRIPREMA
Kalup za torte promjera 22 cm premažite maslacem i pospite oštrim brašnom. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. Zagrijte maslac. U pjenu od jaja umiješajte brašno s kakaom pa dodajte otopljeni maslac. Ulijte masu u kalup, poravnajte i pecite oko 30 minuta na 180 °C. U zdjelu izlomite čokoladu i stavite je na posudu s vodom. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Uklonite s vatre, promiješajte pa ostavite na sobnoj temperaturi. Izmiješajte vrhnje, dodajte čokoladu i šećer pa ostavite na hladnom da se zgusne. Biskvit pritisnite u kalup pa na njega nanesite čokoladnu kremu. Pazite da ostane 1-2 cm do vrha kalupa. Stavite u zamrzivač da se ohladi. Izmiješajte vrhnje za drugu kremu. U kesten-pire umiješajte šećer, vaniliju i šlag. Ugrijte mlijeko i, dok je toplo, stavite u njega želatinu te miješajte da se otopi. Dodajte 2-3 žlice kreme, umiješajte preostali dio mase od kestena i promiješajte. Ovu kremu nanesite na kremu od čokolade te poravnajte lopaticom. Maslac pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte kesten-pire. Kremom napunite slastičarsku vrećicu pa je istisnite na tortu. Ostavite da se ohladi.
Izvor: www.kuhaj.hr