Pripreme za Božić uključuju i pečenje kolača od kojih miriši cijela kuća. Kod nas su tradicionalni sitni kolači medenjaci, linzeri i vanilin kiflice, iz američkih filmova svima su nam poznati prekrasni gingerbread keksići u obliku čovječuljka. Ove medene kolačiće s okusom đumbira možete rezati i ukrašavati po želji, a od njih se može napraviti i cijela kućica. Amerikanci ponekad kite božićno drvce njima jer izgledaju jako dekorativno, a mogu dugo stajati, piše Skuhaj.hr.
Pečenje božićnih kolača i keksića zabavno je za cijelu obitelj, mališanima možete dati smjesu da rade kuglice, ako radite kokos ili čokoladne kuglice, a ako radite prhke kekse, djeca mogu modlicama izrezivati oblike borića, zvjezdica, anđela...
Recept za najljepše božićne gingerbread kekse
Sastojci:
- 1 jaje
- 750 g brašna
- 230 ml melase (med ili ječmeni slad)
- 220 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca
- 120 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ¼ žličice mljevenog karanfilića
- ekstrakt vanilije
Za ukrašavanje:
- 2 bjelanjka
- 250 g šećera u prahu
- sok od pola limuna
- jestive boje
Priprema:
Dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. Izmiksajte maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i par kapi vanilije. Polako dodajte mješavinu brašna i zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na tri dijela i svaki posebno zamotajte u foliju. Ostavite u hladnjaku tri sata (može i duže).
Dasku pobrašnite i razvaljajte tijesto. Izrežite željene oblike i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Napomena: Tijesto, valjak i valjak obavezno pospite brašnom da se tijesto ne lijepi!
Pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Pazite da ih ne prepečete jer su mekaniji ukusniji.
Dobro ih ohladite prije ukrašavanja.
Bjelanjke dobro istucite, umiješajte šećer u prahu i limunov sok. Smjesu podijelite i svakom dijelu dodajte boju po želji. Stavite ih u različite vrećice, izrežite rupu i ukrasite dobro ohlađene kolačiće. Za ukrašavanje možete koristiti razne jestive ukrase. Ostavite ih da odstoje preko noći.