Većina djece obožava batat zbog svoje slatkoće stoga ga majke kada počinju s dohranom često nude bebama kao jednu od prvih namirnica. Odlična ideja budući da na taj način neće ugoditi samo njihovim osjetilnim pupoljicima već i tijelu u cjelini. Naime, batat sprečava pretilost, dijabetes i zatvor, a pomaže i dobrom vidu.
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 200 g batata
- 300 g iriže za rižoto
- 750 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- malo papra
- sir parmezan
PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje, dodajte sitno narezan luk i češnjak i kuhajte na laganoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte na kockice izrezan batat i rižu i miješajte još 1-2 minute. Povećajte temperaturu kuhanja na srednje jaku i dodajte jednu grabilicu (ili razgovorno šeflju) vrućeg temeljca. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok sva tekućina ne ispari, a onda dodajte još jednu grabilicu. Tako nastavite kuhati rižoto neprestano miješajući, dodavajući temeljac dok riža ne postane kremasta i mekana. To bi trebalo trajati otprilike 20 do 25 minuta. Posudu sklonite s vatre, umiješajte malo papra. Temeljito promiješajte, posipajte ribanim sirom i poslužite.