Galette s marelicama i borovnicama (by Janjolinka)
Galette je, kažu, savršeno nesavršena pitina sestra. Tijesto je, pojašnjava nam Janja Benić, autorica poznatog bloga Janjolinka , slično prhkom tijestu, kao i za pitu, ali se slaže drukčije i malo je mekše.
"Priprema je vrlo jednostavna i ako se vaše dijete voli igrati s tijestom priprema ovog voćnog kolača može biti zajednička zabava. Ovdje možete biti kreativni pa uz raznolikost proljetnih i ljetnih voćnih plodova odaberite vašu omiljenu kombinaciju. Moja omiljena je ova koju danas dijelim s vama, a odmah iza nje je kombinacija s jagodama i divljim borovnicama", kaže Janja, koja je nominirana za gastro-influencericu godine po izboru magazina Cosmopolitan. Glasovati možete OVDJE do 15. svibnja.
Sastojci za tijesto:
- 295 g glatkog brašna
- 225 g hladnog maslaca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- naribana korica limuna
- 50 ml (1/4 šalice) hladne vode (kad promiješate sve sastojke, bitno je da vam se tijesto skupi u kuglu, po tome ćete znati koliko vode vam je dovoljno)
- jaje (za premazivanje tijesta)
- muscovado šećer za posipavanje tijesta
Sastojci za nadjev:
- 400 g marelica bez koštica
- 100 g borovnica
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice tapioka škroba ili kukuruznog škroba
- 20 g svjetlog smeđeg šećera
- 40 g bijelog kristal šećera
Postupak:
U zdjelu stavite brašno, sol, šećer i koricu limuna te sve zajedno promiješajte. Dodajte
kockice maslaca i lagano promiješajte sa špatulom tako da se maslac prekrije
(paddle) ili gnječiti prstima,
ali ne previše, moraju vam ostati i komadići
Nakon toga dodajte hladnu vodu. Kad se sve povezalo, dodajte još vode ako mislite da je potrebno - kad stisnete tijesto rukama bitno je da nastane kugla, ali bitno je da tijesto ne bude premljecavo i prevlažno. Prebacite tijesto na radnu površinu i stisnite tijesto iz kugle u oblik diska. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta da se stegne.
Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Operite voće i očistite marelice od koštica i narežite ih na četvrtine. U veliku posudu ubacite sve sastojke za nadjev i promiješajte da se povežu. Izvadite rashlađeno tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u okrugli oblik. Rubove možete poravnati nožem, ali neka zadrži okrugli oblik. Ako vam ostane manji komad tijesta neka vaše dijete složi jedan mini galette J
Stavite razvaljano
tijesto na pleh za pečenje ili u okrugli vatrostalni tanjur (ako ga imate)
Nakon što se razvaljano
tijesto stegnulo u hladnjaku izvadite ga i na njega stavite nadjev po
sredini, svakako ostavite 7-9 cm
prazno uz cijeli rub jer će se taj dio tijesta preklopiti preko nadjeva. Preklopite nadjev rubovima tijesta, premažite ga razmućenim jajem i
Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C na 40 min.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano