Kanadski su znanstvenici otkrili da ljudi koji redovito jedu slanutak imaju zdravije razine kolesterola od onih koji ga ne jedu. Za to je zaslužna velika količina topivih vlakana – onih što upiju vodu te stvore gel u vašim crijevima koji sprječava apsorpciju kolesterola. Topiva vlakna također potiču probiotike, zdrave bakterije koje pospješuju probavu, štite debelo crijevo te jačaju imunost. Osim toga prepuni su proteina - što je dobro za vegetarijance i sve one malene izbriljivce koji ne žele jesti meso.
Naravno od slanutka možete raditi svašta - variva i salate ili ga jesti kao prilog mesu - ali kada se ispeče u pećnici, slanutak postane hrskava grickalica fina poput kokica. Isprobajte...
Sastojci:
- 2 šalice konzerviranog slanutka, opranog i osušenog
- 1,5 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola žličice mljevenog kumina
- pola žličice mljevenog korijandera
- po želji četvrtina žličice slatke (ili ljute) crvene paprike
- po želji malo papra
Priprema:
1.Zagrijte pećnicu na 200 °C. Podlogu za pečenje obložite masnim papirom. Slanutak stavite na lim za pečenje i pecite ga 30 minuta u pećnici.
2.U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, kumin, korijander, crvenu papriku i crni papar. Uspite pečeni slanutak u posudu sa začinima i dobro promiješajte.
3.Vratite slanutak ponovno na podlogu za pečenje. Pecite ga 10 do 15 minuta dok ne postane hrskav i zlatne boje.
Izvor: Men's Health
Foto: Profimedia
Ovo ponašanje živcira roditelje, ali pokazuje da su djeca najsretnija
Kako je moguće da su djeca istih roditelja potpuno različita? Psihologinja otkriva 5 razloga
5 ideja za uskrsne aktivnosti s djecom: Provedite blagdane bez ekrana
Je li Uskrs postao Božić broj 2? Roditelji se pitaju trebaju li kupovati poklone i za ovaj blagdan
5 suptilnih znakova da vršite preveliki pritisak na dijete