Kanadski su znanstvenici otkrili da ljudi koji redovito jedu slanutak imaju zdravije razine kolesterola od onih koji ga ne jedu. Za to je zaslužna velika količina topivih vlakana – onih što upiju vodu te stvore gel u vašim crijevima koji sprječava apsorpciju kolesterola. Topiva vlakna također potiču probiotike, zdrave bakterije koje pospješuju probavu, štite debelo crijevo te jačaju imunost. Osim toga prepuni su proteina - što je dobro za vegetarijance i sve one malene izbriljivce koji ne žele jesti meso.

Naravno od slanutka možete raditi svašta - variva i salate ili ga jesti kao prilog mesu - ali kada se ispeče u pećnici, slanutak postane hrskava grickalica fina poput kokica. Isprobajte...

Sastojci:

  • 2 šalice konzerviranog slanutka, opranog i osušenog
  • 1,5 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola žličice mljevenog kumina
  • pola žličice mljevenog korijandera
  • po želji četvrtina žličice slatke (ili ljute) crvene paprike
  • po želji malo papra
grickalica od slanutka
, Image: 340630695, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: anne murphy / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

1.Zagrijte pećnicu na 200 °C. Podlogu za pečenje obložite masnim papirom. Slanutak stavite na lim za pečenje i pecite ga 30 minuta u pećnici.

2.U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, kumin, korijander, crvenu papriku i crni papar. Uspite  pečeni slanutak u posudu sa začinima i dobro promiješajte.

3.Vratite slanutak ponovno na podlogu za pečenje. Pecite ga 10 do 15 minuta dok ne postane hrskav i zlatne boje.

Izvor: Men's Health

Foto: Profimedia