Učenici iz Vodica zarazili se norovirusom na školskom izletu: Koji su simptomi i kako se prenosi?

Norovirus je vrlo zarazan virus, a glavni problem kod djece je moguća dehidracija i asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.

Shutterstock

28 učenika osmih razreda iz Vodica noć je provelo na infuziji u OB Varaždin zbog gastroenteroloških smetnji, doznaje Jutarnji list. Portal Infovodice piše kako je riječ od djeci koja su bila na maturalcu u Hrvatskom Zagorju, a informacijesu im dali roditelji. Prema njihovim navodima, zdravstvene tegobe javile su se nakon povratka s ručka u jednom restoranu. Zbog simptoma poput povraćanja, glavobolje i povišene tjelesne temperature organizatori izleta zatražili su medicinsku pomoć.

Neki roditelji navodno su odlučili otići po svoju djecu kako bi ih vratili kući, dok se ostali učenici također planiraju vratiti prije završetka ekskurzije. Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo objavili su da je riječ o zarazi virusom, izvještava Jutarnji list.

Simptomi trovanja hranom zaraženom norovirusom

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Danas, najčešća trovanja hranom su trovanja hranom kontaminiranom Norovirusom, zatim bakterijama, među kojima se ističe Salmonella kao najčešći bakterijski uzročnik trovanja hranom.

Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus.

Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija, pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.

Izvor: HZJZ