Svako treće dijete u Hrvatskoj ima problem prekomjerne tjelesne težine, a glavni su razlozi za to nezdrave prehrambene navike, nedostatak tjelesne aktivnosti, manjak sna i previše vremena provedenog pred ekranima. Nevjerojatno zvuči i podatak da samo jedno od troje djece svakodnevno konzumira voće, a jedno od pet povrće. Kako bi se smanjio ovaj negativan trend, potrebno je djelovati preventivno već od najranije dobi, a upravo to čini Nestlé Hrvatska putem nove edukativne inicijative Inkubator Motivator. Nadogradnja je to projekta Vrtim Zdravi Film, koju Nestlé Hrvatska već 10 godina podržava u okviru inicijative Nestlé for Healthier Kids, a koji je do sada obuhvatio 85,000 djece, od kojih samo u školskoj godini 2022./23. čak 18.000 učenika iz 192 škole. Cilj je poticati, osnaživati te ohrabrivati roditelje i djecu na usvajanje zdravih navika, a platforma Inkubator Motivator tu je da kroz inspirativno-edukativne materijale pokaže kako uklopiti zdrave navike u užurbanu rutinu.
Glavni alati u inicijativi pet su edukativnih videozapisa dostupnih na internetskoj stranici PETICA - igrom do zdravlja, koje su pripremili vodeći stručnjaci. Dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez, tako je za Inkubator Motivator, između ostalog, savjetovala planiranje užine, kako bi se izbjeglo kupovanje brze hrane ili pekarskih proizvoda. Nutricionist Sara Cobal, koja radi na prevenciji pretilosti djece školske dobi u sklopu programa PETICA - igrom do zdravlja, pokazala je kako izgleda Tanjur pravilne prehrane i demonstrirala zašto je važno da djeca svakodnevno unose preporučenu količinu nutritivnih sastojaka. Maša Malenica, pedijatrica specijalizirana za dječju neurologiju, istaknula je važnost kvalitetne rutine sna, dok je o alatima kojima se svi roditelji mogu koristiti i kojima djeci pokazuju da je njihov trud prepoznat i cijenjen – pohvalama i nagradama – govorio je Bruno Šimleša. Kineziloginja Sanja Šalaj, pak, objasnila je kako tjelesna aktivnost doprinosi dobrom raspoloženju i prevenciji depresije te anksioznosti, u nadi da će ova informacija potaknuti roditelje na uključivanje tjelesne aktivnosti u svakodnevnu rutinu cijele obitelji.
Da je tjelesna aktivnost itekako važna zna i mag. kineziologije i majka četvero djece Lana Novota, u čijoj su obitelji svi aktivni. Suprug je, kaže u šali, 'prisilni' trkač, 14-godišnji sin Vid je atletičar, 12-godišnji Jakov rukometaš; dvije mlađe djevojčice Eva (4) i Ana (1,5) još su, doduše, male, ali – odrastajući u sportskoj obitelji – bez sumnje će stvoriti dobre navike. Lana je autorica programa "Habitus by Lana“, svojevrsnog „hibrida“ između klasičnog vježbanja i rehabilitacije. Naime, kad osoba ima problem poput bolne kralježnice ili krive posture tijela, jako je važno da vježba pod stručnim nadzorom, jer – uvjetno rečeno – krive vježbe mogu dodatno pogoršati situaciju. Lanin autorski program, osim za zdravlje kralježnice i pravilnu posturu tijela, idealan je kao priprema za porod, ali i tegobe, poput dijastaze, s kojima se mogu susresti mame nakon poroda. Stoga su Lanine klijentice mahom žene koje žele ostati fit u trudnoći ili nove mame koje nakon poroda kreću s fizičkom aktivnošću. U svojem, predivno uređenom prostoru u zagrebačkom naselju Trokut, Lana, osim što vodi individualne treninge, razvija i novi koncept vježbanja – u malim grupama – kako bi se svakoj klijentici mogla posvetiti na pravi način. Iako priznaje da nije strastvena kuharica, svjesna je da, uz vježbanje, pravilna prehrana itekako određuje kvalitetu života. Stoga smo ju stavili pred gastro izazov.
Naime, u sklopu ovog projekta Inkubator Motivator održan je i kulinarsko show posvećen zdravim i ukusnim obrocima, pripremljenima prema smjernicama Tanjura pravilne prehrane, čije su zvijezde bile chef Mario Mihelj i poznata gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić. Okupljeni roditelji i djeca nisu ih samo promatrali, već su sudjelovali u pripremi obroka, istražujući svijet okusa i tehnika koje su chefovi s njima podijelili. Mislili ste da klinci ne vole bakalar? Brza gregada od bakalara s tikvicama by Nataša Chuara Petrić – idealan obrok za nadolazeći Badnjak! – oduševio je upravo najmlađe. Evo recepta kojeg je Lana Novota, uz pomoć svojih djevojčica Ane i Eve, pripremila za obiteljski ručak.
Brza gregada od bakalara s tikvicama
Sastojci: nekoliko žlica maslinovog ulja + za serviranje; 2 veća crvena luka; 4 češnja češnjaka; 1 žličica suhog ružmarina; 500 g fileta crnog bakalara; 5 velikih krumpira; 2 dl bijelog vina; 5 grančica peršinovog lista, pola manjeg limuna; 1 srednja tikvica, sol i papar
Priprema: ugrijati lonac širokog dna te podinstati luk narezan na tanke polumjesece na srednje jakoj vatri. Kad omekša, protisnuti prva dva češnjaka i dodati ružmarin, a nakon 30 sekundi i vino. Kad zakuha, slagati red po red na šnite narezanog i posoljenog krumpira. Na njega slagati filete posoljene i popaprene filete bakalara te ponoviti sve s ostatkom namirnica. Uliti dvije do tri šalice vode uz rub lonca, posložiti kriške limuna na vrh. Ne miješati kuhačom, dovoljno je samo protresti lonac. Pojačati vatru, poklopiti i kuhati jelo otprilike 15 do 20 minuta, sve dok se krumpir ne skuha. Otklopiti, protisnuti preostali češnjak, procijediti sok limuna, dodati puno nasjeckanog peršina i tikvice narezane na kockice ili ploškice. Ako je potrebno, dodatno posoliti i popapriti, protresti još jednom lonac i zaliti maslinovim uljem. Kuhati još minutu.
Ostale prijedloge u sklopu zdravog dnevnog menija prema preporukama Natasje Chiare Petrić potražite ovdje, a kako pripremiti Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima; lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna; popečke od tikvica i krumpira prženi na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom te desert - klasični voćni biskivit s pirovim brašnom, šljivama, jabukama i cimetom – sve prema ideji chefa Maria Mihalja, saznajte ovdje.
*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Nestlé.