NUTRICIONIST SAVJETUJE: Iz smoothieja vaše dijete može dobiti sve važne nutrijente

Smoothieji su idealan obrok za djecu jer mogu biti mješavina mnogih zdravih sastojaka, a nutricionistica Ana Jelekovac Jurkin savjetuje da ih se uvede u prehranu tek kada dijete navrši godinu dana

Shutterstock

Do šestoga mjeseca života beba je isključivo na majčinu mlijeku ili mliječnoj formuli, a potom ulazi u svijet novi okusa i boja, što je veliko područje istraživanja i utječe ne samo na razvoj prehrambenih navika nego i na odnos prema sebi, svome tijelu, odnos prema svijetu i stvara temelje za učenje novih vještina.

Uvođenje novih namirnica i upoznavanja novih okusa traje kontinuirano tijekom dječjega razvoja, a neka djeca private nove okuse tek ulaskom u pubertet.

Ponuditi djeci širok izbor namirnica ključan je korak u razvoju, a smoothie, koji može biti pripremljen od raznih kombinacija hranjivih namirnica, najlakši je način da mu omogućite pristup mineralima, vitaminima i antioksidansima, ali i način da ga naviknete na okus sirova povrća i voća.

Do prve godine djetetova života ne preporučuje se uvođenje smoothieja u prehranu, a kada se upustite u ovu avanturu, prepustite se svojoj mašti i obogatite jelovnik svoga mališana ukusnim i zdravim tekućim obrocima.
Nutricionistica za djecu Ana Jelekovac Jurkin savjetuje da se pridržavate nekih pravila kad je riječ o uvođenja smoothieja u prehranu djece (savjetuje također da je idealna dob za uvođenje smoothieja kada beba navrši godinu dana).

  • Ako radite smoothie za djecu, mora biti jako gust, nutritivno bogat i nikako ne smije utjecati na količinu majčina mlijena ili mliječne formule koje beba konzumira.
  • Isto tako, iako je vaše dijete kroz smoothie unijelo nešto voća i povrća, pokušajte i dalje nuditi voće i povrće u izvornom obliku.
  • Kad kombinirate sastojke, težite tome da to nije samo voće, već da sadrži sve komponente uravnoteženog obroka. Ovo vrijedi za djecu sve dobi!

Kakav je idealan smoothie za vaše klince?

Ana Jelekovac Jurkin savjetuje da kod pripreme smoothieja obratite pozornost na to da ovaj obrok sadrži sve što je potrebno za namirivanje prehrambenih potreba vašeg djeteta, a evo koje namirnice možete međusobno kombinirati. 

1. Povrće: rikola, kelj, špinat, cikla, mrkva i sl. (za manju djecu svakako može biti i skuhano ili pečeno)
2. Voće: banana, avokado, bobičasto voće, mandarine i sl.
3. Proteini: jogurt, kikiriki maslac, chia sjemenke, konopljine sjemenke itd.
4. Masnoće: jogurt, avokado, kikiriki maslac, orašasti, sjemenke itd.
5. Začini i dodaci: cimet, kurkuma, đumbir, rogač, začinsko bilje, temeljac itd.
6. Tekućina: jogurt, kefir, voda, kokosovo mlijeko, biljno mlijeko, čaj itd.

'Smoothie možete ponuditi u čaši, sa slamkom, sa žličicom ili kao sladoled. Mašti na volju!', kaže nutricionistica Ana.