Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad stignu blagdani

Blagdansko vrijeme na svako dijete utječe drukčije. Donosimo savjete kako da blagdani u vašoj obitelji proteknu u najboljem raspoloženju i da dijete iz njih nauči pravu vrijednost tog čarobnog razdoblja.

Blagdani i blagdanske pripreme svakako su idealna prigoda da više vremena provedemo sa svojom djecom. Kroz povezanost sa svojom obitelji i prijateljima, te blagdansku tradiciju i događaje, dijete razvija vlastiti identitet, emocionalnost, socijaliziranost i pripadanje, te zadovoljava svoje potrebe za osjećajima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvaćanja. Osim darova, djeci je važno darivati i svoju pažnju, zajedničko vrijeme te osjećaje. U blagdanskim radostima i pozitivnim emocijama koje se uz njih vežu mogu uživati djeca svih dobi, čak i dojenčad (kako samo primamljive i zabavne mogu biti one šarene lampice na boru, šuškavi papiri u koje se umataju darovi ili sjajne kuglice!).


Blagdanski rituali kao izvor sigurnosti


Blagdansko razdoblje pruža iznimnu prigodu za razvijanje obiteljske tradicije, što djetetu od najranije dobi omogućuje da usvoji pozitivna roditeljska iskustava vezana uz blagdane, čime se uči cijeniti jednostavne, ali posebne životne trenutke te prihvaća neizmjerno veliku važnost međuljudskih odnosa u svojem životu.
Ponavljanjem aktivnosti s vremenom se razvijaju obiteljski rituali. Djeca najbolje uče putem ponavljanja: rituali pokreću aktivnosti, a djeca (pogotovo mala) vole ponavljanje jer im ono pruža osjećaj sigurnosti. Da bi se dijete osjećalo sigurno, ono treba osjećaj da je njegova svakodnevica predvidljiva. Rituali i obiteljski običaji, i svakodnevni i oni vezani uz blagdane, stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugode u djetetovu životu, što sve pozitivno utječe na to da se razvije u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu osobu.


Kako stvoriti obiteljsku blagdansku tradiciju?


Smislite blagdanske aktivnosti u kojima možete uživati zajedno sa svojim djetetom. To može biti npr. kuhanje, pečenje kolača, zajednički odlazak na večernju šetnju okićenim gradom (mala djeca obožavaju lampice!), razgledavanje izloga u potrazi za „savršenim“ darom, izrada čestitki ili „darova iznenađenja“ namijenjenih članovima obitelji, skupljanje prirodnih materijala za blagdansko uređenje doma (lišća, češera, bobica, grančica...), izrada blagdanskih ukrasa, sastavljanje pisma s božićnim željama, izlasci u kino ili kazalište, odlazak na klizanje... Ideja je mnogo. Pitajte svoju djecu što bi voljela raditi svake godine. Ako se ne možete odlučiti za samo jednu tradiciju, počnite ih graditi nekoliko, tako da se svaki član obitelji osjeća važnim dijelom slavlja.


Ovisno o djetetovoj dobi, nastojte ga uključiti u što više zajedničkih aktivnosti, neka npr. pomogne u kićenju bora ili izradi kolača, pohvalite ga, neka se osjeća korisno i ponosno. Time se razvija njegovo samopouzdanje i samostalnost.


Kad roditelji djetetu pričaju o blagdanskim događajima i ljudima iz svojega vlastitog djetinjstva, svi ti događaji i osobe postaju dio djetetova unutarnjeg, emocionalnog svijeta. Predložite djetetu da sa svojim bakama, djedovima, tetama te drugim rođacima i obiteljskim prijateljima razgovara o tome kako su oni u svojem djetinjstvu provodili blagdane, što ih je veselilo, kako su tada izgledali rituali darivanja i slično.

Najnovije

Najpopularnije