Prema suvremenom poimanju, menstrualni ciklus žene je pasivno događanje koje se obično ignorira ili skriva. Žene se od davnina poučava da se trebaju nositi sa svim tegobama i potrebama tako da ne privlače pozornost, jer to je dio ženina života. Zato žene često pred drugima prikrivaju svoje tegobe u strahu da ih se ne smatra slabima i nedovoljno sposobnima. A nedostatak komunikacije i društvenog prihvaćanja još više utvrđuje status menstrualnog ciklusa kao skrivenog i tajnovitog događanja. Knjiga poznate britanske autorice Mirande Gray „Crveni mjesec“, u izdanju Planetopije, nudi posve nov, dublji, obuhvatniji pogled, ne samo na mjesečnicu nego i na cijelu kompleksnu prirodu žene koja tijekom mjeseca poprima različite kvalitete. U knjizi su ženama ponuđeni načini kako da postanu svjesnije svojega menstrualnog ciklusa i postignu određene uvide u energije povezane s ciklusom.

Ciklična priroda žene

Prema tjelesnim promjenama, osim menstruacije, mjesečni ciklus žene čine još tri razdoblja: Razdoblje prije ovulacije, ovulacijsko razdoblje i razdoblje prije menstruacije. Svako od tih razdoblja sa sobom donosi različite tjelesne i emocionalne značajke, pa tako većina žena primjećuje da u različitim dijelovima mjeseca neke poslove obavljaju s više ili manje poleta, te da su nekad snažnije njihove intelektualne i analitične sposobnosti, a nekad njima prevladavaju emocije ili odluke donose više na osnovi intuicije nego razuma. Katkad smo zadovoljne sobom i svojim životom, katkad bismo najradije pobjegle daleko od svih i svega i bile samo svoje. Ponekad smo vješte, graciozne i sviđamo se sebi, a nekad smo nespretne, gunđave i ne volimo vidjeti svoj odraz u ogledalu. Ti obrasci koji se ponavljaju svaki mjesec odraz su ciklične prirode žene.

Četiri faze ženskog mjeseca

U starim mitovima i legendama energije koje su se kod žena pojavljivale svaki mjesec u određenoj fazi mjesečnog ciklusa smatralo se četverofaznim ritmom koji je odražavao mjesečeve mijene. Te faze u knjizi su nazvane Djevica, Majka, Čarobnica i Vještica. Nema stroge odijeljenost između tih faza, prijelaz iz jedne energije u drugu događa se postupno.

Razdoblje menstrualnog ciklusa od kraja krvarenja do pred ovulaciju predstavljao je arhetip Djevice i mjesec u porastu. Energije toga razdoblja nalik su na one mlade djeve jer su stvaralačke, dinamične i nadahnjujuće. U fazi kad je žena oslobođena ciklusa razmnožavanja i pripada samo sebi, postaje samopouzdana, društvena i sposobna nositi se sa svim životnim teškoćama. Poraste joj odlučnost, ambicioznost i koncentracija, može postati uspješnija na poslu. To je vrijeme kada je dobro početi nove projekte. Njezina seksualnost je nova, svježa i ta faza predstavlja vrijeme zabave i radosti.

Majka i uštap predstavljali su razdoblje oko ovulacije. Tada su prisutne energije majčinstva, sposobnosti njegovanja, podržavanja i osnaživanja. Unutarnje stvaralačke energije majke tada se podižu kako bi stvorile novi život. Raste ženina nesebičnost prema drugima, postaje brižna, zrači ljubavlju i skladom. Njezina seksualnost procvjeta u iskustvo duboke ljubavi i dijeljenja. Spremna je preuzeti odgovornosti, učinkovito stvarati te podržati i njegovati započete projekte. Može postati magnet za ljude koji joj se obraćaju za pomoć i potporu.

razumijevanje-prirode-menstrualnog-ciklusa
, Image: 303533676, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

Smanjivanje količine svjetlosti tijekom sve mračnije faze mjeseca u opadanju odražava smanjenje tjelesne snage u razdoblju od ovulacije do menstruacije, kao i porast ženine seksualnosti, kreativnosti, destruktivnih unutarnjih energija i svjesnosti. Za prikaz te faze u knjizi je odabran pojam Čarobnica. U toj fazi žena postaje svjesna misterija na kojima počiva svijet, te svojih moći i učinka koji može imati na muškarca. Kako se približava sljedećoj fazi može osjetiti smanjenje koncentracije i izrazitiju emocionalnost, a s druge strane raste njezina sposobnost tumačenja snova i intuicija.

Faza mjeseca mlađaka u ženinu ciklusu jest faza menstruacije, u knjizi nazvana Vještica, jer odražava povlačenje ženine tjelesne snage iz vanjskoga svijeta i okretanje prema unutarnjem. U toj fazi ženama često godi povlačenje od svijeta, spavanje, sanjanje te usporavanje života. To je vrijeme za traženje rješenja problema, prihvaćanje prošlosti i neizvjesnosti budućnosti. Ženina seksualnost procvjeta pod svjetlom punoga mjeseca, ali umjesto da se energetski izrazi u fizičkom svijetu, više podržava njezinu duhovnost.

razumijevanje-prirode-menstrualnog-ciklusa
, Image: 300780819, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Poštivanje prirodnih potreba

Svako razdoblje u mjesecu ima svoje prednosti i mane, snage i slabosti. Važno je upoznati bolje sebe, svoje potrebe u svakom od tih razdoblja te tu spoznaju upotrijebiti kako bi se poboljšala kvaliteta života. "Tijekom mjesečnice žena može imati izraženija neka emocionalna stanja, poput ljutnje, straha, pretjerane kritičnosti, nervoze, nestrpljivosti, tjeskobe i, ako ne izađe u susret svojim potrebama u to vrijeme i ne odmori se dobro, to može negativno utjecati na njezine odnose s drugima tijekom cijeloga mjeseca i na njezino viđenje sebe u svijetu. Može osjećati nezadovoljstvo, nedostatak energije ili samopouzdanja. Može se također dogoditi da u predovulacijskoj fazi dobije prehladu jer njezino tijelo traži odmor, sanjarenje i usporavanje. Priroda je za ženu stvorila tu potrebu za više odmora i ako ona čini ono što je za nju prirodno, osjeća dobrobiti toga. Neke se žene boje da, ako se puste i uspore tijekom menstruacije, poslije neće moći ponovno biti aktivne. No, to nije tako, sve prolazi i mijenja se, a prihvatimo li naše promjene u mjesecu, lakše prihvaćamo i promjene u životu općenito." – kaže Miranda.

Trudnoća i porođaj

A što se događa s cikličnim fazama kada žena zatrudni?

"Trudna žena gubi svoju mjesečnu cikličnu prirodu kad zanese i nadalje se prilagođava promjenama u svojem tijelu koje služe rastu njezina djeteta i njegovu rođenju. Ona iskoračuje iz ritma svojega menstrualnog ciklusa i ostaje u fazi punog mjeseca orijentiranoj prema van. Njezine kreativne energije dobivaju u vanjskom svijetu izraz u oblikovanju tijela njezina djeteta, u emocionalnim sponama koje vežu nju i dijete u nastanku, u ostvarenju veza roditeljstva između nje i njezina partnera te u stvaranju sigurnog i zaštićenog okoliša u koji može donijeti dijete. Ona kroz svoje tijelo postaje fizički most između dvaju svjetova, portal između vidljivog i nevidljivog. Rođenje djeteta donosi promjenu u ženinu pogledu na život, umjesto da izražava svoju individualnost, ona postaje ta koja hrani i podupire druge, utjelovljujući prekrasne osobine Majke, hraniteljice i tješiteljice. A nakon djetetova rođenja ženino se tijelo vraća u normalan mjesečni ciklus, a također mu se treba vratiti i mentalno. Napuštajući fazu Majke nakon porođaja, žena se povlači u svoju unutarnju tamu u potrebi za obnavljanjem i povratkom svojoj cikličnoj prirodi. To povlačenje može se očitovati kao depresija, osim ako žena ne prepozna svoju potrebu za obnovom. Povlačenje ne bi trebalo izazvati osjećaj krivnje praćen mišlju da je "loša majka", nego bi ga trebalo prihvatiti kao izvor budućih energija. Neka vrsta obreda prelaska nakon porođaja mogla bi pomoći ženi da prihvati to prirodno i osnažujuće iskustvo." – piše u svojoj knjizi Gray.

Svijest o utrobi

Zbog suvremenog načina života žene često nastoje umanjiti važnost simptoma PMS-a i ignorirati mjesečno krvarenje kako bi mogle nastaviti s uobičajenim aktivnostima. Za vrijeme mjesečnice mnoge se žene radije koriste tamponima nego higijenskim ulošcima jer im oni omogućuju slobodu pokreta koju uložak nema. No, tamponi umanjuju ženinu svjesnost o činjenici da traje krvarenje, osim ako je na to ne podsjete menstruacijski bolovi, te njezino prihvaćanje vlastite menstruacije. "Ne upućujem na to da tampone ne valja upotrebljavati, ali odredi li žena vrijeme kada neće upotrebljavati tampon, omogućit će sebi da osjeti senzacije krvarenja, a time i da ga prihvati te da tu svjesnost unese u svoj svakidašnji život. Također, mnogo je sredstava koja umanjuju tegobnost sindroma PMS-a – vitamini, minerali, masaža, aromaterapija i drugi – no nijedan od njih ne koristi se ženinom prirodnom povezanošću s vlastitom utrobom preko podsvijesti." – piše Miranda u svojoj knjizi.

Pomoć pri bolnim menstruacijama te simptomima PMS-a

Evo jedne vježbe iz knjige koja je namijenjena uspostavi svjesne povezanosti uma žene s njezinom utrobom. Uvid da je um povezan s utrobom i da odgovara na promjene koje se u njoj događaju, može pomoći pri lakšem prihvaćanju neredovitog ciklusa, menstrualnih bolova ili napetosti povezane s PMS-om:

Smjestite se u udoban položaj u tihom, mirnom prostoru. Sklopite oči i opustite tijelo. Kod izdaha zamislite kako sva napetost i brige napuštaju vaše tijelo ponirući u zemlju ispod vas. Budite svjesni tla ispod sebe i pritiska svojega tijela na njega. Dopustite svijesti da putuje naviše kroz tijelo – potvrdite prisutnost stopalima i nogama; prstima, dlanovima, rukama; trbuhu i grudima; kralježnici, ramenima, licu, glavi i ritmu disanja. Na posljetku postanite svjesni cijeloga svojega tijela. Tada svijest spustite u svoju zdjelicu te pozornost usmjerite na organe. Umom vizualizirajte maternicu s jajovodima s obje strane i jajnicima na njihovim krajevima. Osvijestite najprije jedan jajnik, a zatim drugi. Možda će vam se dogoditi da osjetite težinu ili pojačanu toplinu u donjem dijelu trbuha. Sada vizualizirajte svoju maternicu kako se polako povećava, sve dok ne obuhvati cijelo vaše tijelo. Osjetite kako se jajnici pružaju iz vaših ramena i vizualizirajte svoje raširene ruke s grozdovima jajašaca u svakoj šaci – poput grana krcatih plodovima. Dopustite stvaralačkoj energiji svoje utrobe da se podigne u vama, da kroz vaše ruke dođe do prstiju i izazove trnce u njima. Osjetite da ste jedno s predodžbom svoje utrobe.

Postupno spustite ruke i polako dopustite viziji utrobe da se smanji na normalnu veličinu. U umu potvrdite njezinu prisutnost i zatim polako osvijestite cijelo tijelo. Na kraju otvorite oči i duboko udahnite. Nakon vježbe se možete osjećati vrlo mirno ili ćete možda osjetiti potrebu da energiju koju ste podignuli nekako iskoristite.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia