Činjenica da virusi mogu živjeti na površinama poput kvaka ili mobilnih telefona nije neka novost, ali mnogi nisu svjesni da slične klice žive i u odjeći, i to potpuno čistoj. Naime, ako odjeću ne peremo na visokim temperaturama – a većina odjeće se preporučuje osvježiti na 40 stupnjeva – dodavanjem deterdženta ona će možda, netom nakon pranja, lijepo mirisati, ali to neće značiti da su iz nje uklonjene bakterije. Kako funkcionira deterdžent na niskim temperaturama pranja? On, zapravo, samo prekriva neugodne mirise, ali ih ne uklanja, i to je glavni razlog zašto i svježe oprana odjeća nerijetko vrlo brzo više nema lijep miris. To se prije svega odnosi na sportsku odjeću, iz koje je teško odstraniti neugodan, ustajali miris znoja, stoga se preporučuje ili prati odjeću na jako visokoj temperaturi ili koristiti proizvod koji je u zadnje vrijeme s razlogom postao jedan od favorita svakog kućanstva – dezinficijens za rublje.

miris rublja
Sanytol 

Znoj je tekućina koja sama po sebi ne bi trebala imati miris. Ono što uzrokuje loš miris na tijelu, kao kad se znojimo, su bakterije koje su dio naše prirodne bakterijske flore, a koje se hrane samim znojem. Najčešće se znojimo u području pazuha, gdje vlaga i tjelesni sebum uzrokuju povoljno okruženje za rast bakterija u većem broju. Sukladno tome, i naša odjeća, koja prekriva to područje, najviše je izložena bakterijama baš tamo. Evo glavnog razloga zašto većina sportskih sintetičkih majica požuti baš ispod pazuha. No, i vlasnici kućnih ljubimaca, kao i roditelji s malom djecom trebaju biti posebno oprezni zbog bakterija. Naime, tijekom prvih godina djetetova života, njegove ključne obrambene funkcije, imunološki sustav se još stvara.

Sanytol
Sanytol 

Dijete je krhko jer nije potpuno zaštićeno od mikroba, infekcija ili alergija, zbog čega je važno dezinficirati njegovo okruženje i odjeću (krevet, ručnik, marame...), čime se izbjegava svaki rizik od infekcije ili iritacije kože. U slučaju da imate kućne ljubimce, glavna briga bit će pronaći proizvod koji, poput Sanytol Dezinficijens za odjeću, nije štetan za životinju dok istovremeno dezinficira i uklanja neugodne mirise povraćanja i urina.

Sanytol Dezinficijens za odjeću je učinkovit dodatak za pranje rublja koji, zahvaljujući svojoj trostruko djelujućoj formuli, uklanja 99,9% bakterija, ovojnice virusa poput influence i gljivica (poput kandide). Osim toga, sposoban je ukloniti uzroke upornih neugodnih mirisa uzrokovanih vlagom, znojem, povraćanjem, urinom... uklanjajući bakterije koje ih uzrokuju i ostavlja svjež i ugodan miris.

Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja
Sanytol 

Njegova formula bez izbjeljivača je nježna i dermatološki testirana. Ne iritira kožu i ne ostavlja mrlje ni oštećuje površine. Pogodna je za sve tipove boja, tkanina. Djelotvorna na niskim temperaturama već od 20°C i na kratkim programima perilice.Jednostavno dodajte proizvod u pretinac za omekšivač i perite zajedno s deterdžentom kako bi uklonili mikroorganizme i neugodne mirise.

Osim korištenja kvalitetnih dezinficijensa za odjeću, poput Sanytola, postoji još nekoliko važnih pravila koje će pomoći održati svježinu i miris rublja.

mirisno rublje
Shutterstock 

Mokru odjeću s treninga prije pranja uvijek pospremite odvojeno od ostale odjeće, a također ju i ne ostavljajte u košari za prljavo rublje, jer se upravo s nje bakterije najviše šire. Po mogućnosti, operite je što prije, dodavajući sredstvo za dezinfekciju rublja, jer što dulje stoji neoprana, to će bakterije dublje prodrijeti u tkaninu i bit će ih teže ukloniti. Također, jako je važno da s eoprano rublje što brže osuši, bilo da ćete ga odmah objesiti na zrak ili možda osušiti u sušilici, jer predugo zadržavanje vlage u tkanini, također stvara neugodan miris. Jako je važno i to da se dobro osuši, jer vlaga u bilo kojoj količini, pa i najmanjoj, pogoduje razvoju mikroorganizama i ponovno potaknuti pojavu neugodnih mirisa.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Sanytol.